Odišiel Charlie Watts, elegán medzi rockermi

V utorok 24. augusta zasiahla svet hudby smutná správa - bubeník legendárnej kapely Rolling Stones Charlie Watts zomrel vo veku 80 rokov. Skonal v nemocnici obklopený svojimi blízkymi.

26.08.2021 05:00
Charlie Watts Foto: ,
Charlie Watts (vpravo) nosil elegantné oblečenie aj na koncertoch. Na snímke s Mickom Jaggerom v Kalifornii v roku 2019.
debata

Charlie Watts sa narodil 2. júna 1941 v londýnskej časti s názvom Bloomsbury. Svoju prvú súpravu bicích dostal od rodičov, keď mal 14 rokov. Po skončení štúdia na umeleckej škole Harrow Art School pracoval ako grafický dizajnér pre reklamnú agentúru Charlie Daniels Studios. Vo voľnom čase sa venoval hre na bicích, pri ktorej ho najviac ovplyvňoval džez. V roku 1958 vstúpil do džezovej kapely s názvom Jo Jones All Stars. O tri roky neskôr začal hrať pre kapelu Blues Incorporated. V tomto období však ešte stále pracoval ako grafik a hudbe sa venoval skôr okrajovo.

Nemal ani vodičský

Až v roku 1962 Watts spoznal svojich budúcich kolegov z kapely Rolling Stones, a o rok neskôr súhlasil, že sa k nim pridá. Nebol ich prvým bubeníkom – pred ním toto miesto zastával Mick Avory, ktorý sa neskôr preslávil v kapele The Kinks. Prvé vystúpenie Wattsa s kapelou sa konalo 2. februára 1963 v klube Ealing Jazz Club.

Oproti svojim kolegom bral účinkovanie v kapele o čosi serióznejšie. Napriek tomu, že v 80. rokoch bojoval so závislosťou od drog a alkoholu, viedol oproti ostatným členom Rolling Stones pomerne pokojný život. Dokonca nevlastnil ani vodičský preukaz. V roku 1964 sa oženil so Shirley Shepherdovou, ktorá mu o štyri roky neskôr porodila dcéru Seraphinu. So Shirley sa poznali ešte predtým, ako sa Charlie stal slávnym. Wattsa v priebehu ich manželstva na rozdiel od iných rockových hviezd nesprevádzali žiadne škandály. Kvôli svojej žene dokonca odmietol viacero odvážnych návrhov od fanúšičiek. Pár spolu zostal až do Charlieho smrti.

Charlie Watts, prvý zľava na snímke s ostatnými... Foto: SITA/AP, Carlos Rene Perez
Charlie Watts Charlie Watts, prvý zľava na snímke s ostatnými členmi kapely Ronom Woodom, Keithom Richardsom a Mick Jaggerom v januári 1983.

Wattsov odlišný postoj ku sláve bol zreteľný aj na jeho vzťahu ku koncertovaniu. Nemal rád všetok ten humbug okolo a jačiace fanúšičky – namiesto toho sa sústredil na hudbu ako takú. Nikdy sa nepovažoval za rockovú hviezdu.

Laco Lučenič Čítajte viac Laco Lučenič: Charlie bol srdcom Rolling Stones, nikto ho nenahradí

Turné bez Charlieho

Bubeník Rolling Stones bol známy ako jeden z najlepšie oblečených mužov šoubiznisu. Napriek tomu, že bol rocker, preferoval elegantné formálne oblečenie. Aj keď išlo o kontrast v porovnaní s jeho kolegami, tento štýl Charlieho Wattsa perfektne vystihoval. V roku 2006 ho magazín Vanity Fair zaradil do Medzinárodného zoznamu najlepšie oblečených.

V roku 2004 mu diagnostikovali rakovina hrdla, ktorá po rádioterapii prešla do remisie. Začiatkom augusta tohto roka kapela oznámila, že sa Watts zo zdravotných dôvodov nezúčastní na plánovanom turné s názvom No Filter Tour. Dočasne ho nahradil bubeník Steve Jordan.

24. augusta obletela svet správa o jeho úmrtí. Wattsovi kolegovia z kapely, Mick Jagger a Keith Richards, si ho uctili na sociálnej sieti Twitter. Jagger zverejnil Wattsovu fotografiu, na ktorej sedí za bicími a smeje sa. Richards zasa zverejnil fotografiu súpravy bicích s ceduľkou „closed“ (zatvorené). Obe boli zverejnené bez popisov.

Martin Valihora Čítajte viac Martin Valihora: Bubeníkov je veľa, ale Charlie Watts je len jeden

Speváčka a gitaristka Joan Jett, ktorá sa preslávila predovšetkým piesňou I Love Rock'n'roll, v ňom videla elegantného a jedinečného bubeníka. „Charlie Watts bol tým najelegantnejším a najdôstojnejším rockandrollovým bubeníkom. Hral presne to, čo bolo potrebné – nič viac, nič menej.“

Wattsovu pamiatku si na sociálnych sieťach uctili aj hudobník Johnny Marr z The Smiths, gitarista Tommi Iommi z Black Sabbath, bubeník Roger Taylor z Queen či hudobný kritik Steven Hyden.

Na rozlúčku

Paul Mc Cartney Foto: SITA/AP
Paul Mc Cartney Paul Mc Cartney

Legendárny spevák kapely Beatles** Paul McCartney** si Wattsa pripomenul prostredníctvom videa. Hovorí v ňom o smútku spôsobenom správou o Charlieho smrti. „Bol to milý chlapík. Vedel som, že bol chorý, ale nevedel som, že až taký chorý, takže prajem veľa lásky jeho rodine, jeho žene a deťom a širšej rodine, a úprimnú sústrasť Stoneom. Bude to pre nich obrovská rana, pretože Charlie bol kameňom a fantastickým bubeníkom, stabilným ako kameň.“

Elton John. Foto: SITA/AP, Chris Pizzelo
Elton John Elton John.

Elton John si Wattsa uctil zverejnením ich spoločnej fotografie so slovami: „Veľmi smutný deň. Charlie Watts bol vrcholným bubeníkom. Najštýlovejší z mužov a taká skvelá spoločnosť. Úprimnú sústrasť Shirley, Seraphine a Charlotte. A samozrejme, The Rolling Stones.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolling Stones #Charlie Watts