Rozdajú hudobné ceny Grammy, program menili pre smrť Whitney

V noci z nedele na pondelok rozdajú v Los Angeles ceny Grammy, ktoré sú považované za najprestížnejšie hudobné ocenenia na svete.

12.02.2012 09:58
Jennifer Hudson Foto:
Speváčka Jennifer Hudson zaspieva na pamiatku Whitney Houstonovej.
debata

Väčšinu zlatých gramofónikov si umelci prevezmú ešte pred slávnostným ceremoniálom, víťazov v najprestížnejších kategóriách ale verejnosť spozná na galavečere, ktorý sa začne o 20:00 východného času (o 02:00 v noci z nedele na pondelok stredoeurópske­ho času).

Organizátorov ale doslova v hodine dvanástej zasiahla správa o šokujúcom úmrtí speváčky Whitney Houston. Prezident nahrávacej akadémie Neil Portnow v tejto súvislosti poznamenal, že upraviť šou na poslednú chvíľu je nesmierne náročné. „Je to ako pohnúť Titanic,“ skonštatoval s tým, že on však má k dispozícii ten najlepší tím. V špeciálnej pocte zosnulej 48-ročnej šesťnásobnej držiteľke Grammy zaspieva Jennifer Hudson.

V losangeleskom Staples Center naživo vystúpia aj Adele; Jason Aldean a Kelly Clarkson; The Beach Boys, Foster The People a Maroon 5; Tony Bennett a Carrie Underwood; Chris Brown; Glen Campbell, Band Perry a Blake Shelton; The Civil Wars; Coldplay a Rihanna; Foo Fighters; Alicia Keys a Bonnie Raitt; Diana Krall; Bruno Mars; Paul McCartney; Nicki Minaj; Maceo Parker; Katy Perry; Bruce Springsteen a The E Street Band; Taylor Swift i Joe Walsh.

Moderátorom večera bude rapper a herec LL Cool J. Ceny odovzdajú napríklad Jack Black, Fergie, Amir „Questlove“ Thompson z kapely The Roots, Ringo Starr, Dierks Bentley, Drake, Miranda Lambert, Marc Anthony, členovia skupiny Lady Antebellum, Ryan Seacrest alebo Gwyneth Paltrow. Priamy prenos bude režírovať Louis J. Horvitz, scenár napísali David Wild a Ken Ehrlich. Kým v roku 2011 víťazov vyhlasovali v 109 kategóriách, tento rok rozdajú ceny „len“ v 78 kategóriách. Grammy po prvý raz rozdali v roku 1958, dnes teda pôjde už o 54. odovzdávanie zlatých gramofónikov.

Nomináciám na ceny Národnej akadémie nahrávacích umení a vied kraľuje americký rapper Kanye West. Rodák z Atlanty je nominovaný dovedna sedemkrát, vrátane kategórie Skladba roka (All Of The Lights). O ďalšie Grammy zabojuje v kategóriách Najlepší rapový výkon (za skladbu Otis, pod ktorou je podpísaný aj Jay-Z), Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (za All Of The Lights feat. Rihanna, Kid Cudi a Fergie), Najlepšia rapová skladba, kde má hneď dve nominácie (All Of The Lights / autori: Jeff Bhasker, Malik Jones, Warren Trotter a Kanye West a Otis / autori: Shawn Carter a Kanye West, James Brown, Jimmy Campbell, Reg Connelly, Roy Hammond, J. Roach, Kirk Robinson a Harry Woods) a v kategórii Najlepší rapový album, kde má taktiež dve nominácie – prvú za vlastnú štúdiovku My Beautiful Dark Twisted Fantasy a druhú za album Watch The Throne. West už má na svojom konte 14 zlatých gramofónikov, pričom bol v minulosti nominovaný 36-krát. Spolu s ostatnými nomináciami sa tak za osem rokov môže pochváliť úctyhodnými 43 nomináciami na Grammy.

Za 34-ročným Američanom nasleduje trojica Adele, Foo Fighters a Bruno Mars so šiestimi nomináciami na konte. Londýnčanka Adele zabojuje o Grammy v troch najprestížnejších kategóriách – Album roka (21), Nahrávka roka (Rolling in the Deep) a Skladba roka (Rolling in the Deep). Dvadsaťtriročná hviezda bola na najprestížnejšie hudobné ocenenie v minulosti nominovaná päťkrát, pričom získala dva zlaté gramofóniky vrátane ocenenia Nováčik roka. Dnes večer vystúpi naživo po prvý raz od operácie hlasiviek, pre ktorú zrušila začiatkom novembra všetky vystúpenia do konca roka. „Bude to pre mňa prvé vystúpenie po mesiacoch. Som nadšená, no zároveň nervózna,“ uviedla speváčka v oficiálnom stanovisku.

V kategórii Nahrávka roka, v rámci ktorej oceňujú interpreta skladby a jej producenta, budú s Adele súperiť Bon Iver (Holocene), Bruno Mars (Grenade), Mumford & Sons (The Cave) a Katy Perry (Firework). V kategórii Skladba roka sú nominované takmer tie isté piesne, konkrétne autori Jeff Bhasker, Malik Jones, Warren Trotter a Kanye West za All Of The Lights od Kanyeho Westa, Justin Vernon za Holocene od Bon Iver, Brody Brown, Claude Kelly, Philip Lawrence, Ari Levine, Bruno Mars a Andrew Wyatt za Grenade od Bruna Marsa, Ted Dwane, Ben Lovett, Marcus Mumford a Country Winston za The Cave od Mumford & Sons a Adele Adkins a Paul Epworth za Rolling in the Deep od Adele. V najprestížnejšej kategórii Album roka môže okrem Adele získať zlatý gramofónik Rihanna (Loud), Foo Fighters (Wasting Light), Lady Gaga (Born This Way) či Bruno Mars (Doo-Wops & Hooligans).

Nováčikom roka sa môže stať jeden z pätice Nicki Minaj, J. Cole, The Band Perry, Skrillex a Bon Iver. Dvadsaťštyriročný elektronický producent Skrillex sa stal jedným z prekvapení nominačného večera, na ktorom naživo vystúpili Lady Gaga, Usher či The Band Perry, keď ho na Grammy nominovali až päťkrát. S rovnakým počtom nominácií obišiel aj rapper Lil Wayne. Barbadoská speváčka Rihanna je nominovaná v štyroch kategóriách, britská formácia Coldplay má o jednu nomináciu menej. Paul McCartney, ktorého zvolili za Osobnosť roka 2012 nadácie MusiCares, má jednu nomináciu. Zlaté gramofóniky môžu získať napríklad aj Red Hot Chili Peppers, Eddie Vedder alebo Radiohead.

Posmrtne je nominovaná aj speváčka Amy Winehouse a to za dueto s Tonym Bennettom Body And Soul, ktoré je nominované v kategórii Najlepší popový výkon dua alebo skupiny. Pre Angličanku, ktorá zomrela v júli vo veku 27 rokov, by to bol šiesty zlatý gramofónik. Nominácia sa ušla aj nestarnúcemu džezovému hudobníkovi Patovi Methenymu, ktorý má na konte 18 Grammy, a hneď dvakrát je nominovaný nemenej známy Chick Corea. Ten má vo svojej zbierke zatiaľ „len“ 15 gramofónikov z 51 nominácií.

Ani jeden z nich sa však nepribližuje hudobníčke Alison Krauss. Štyridsaťročná bluegrassová a country speváčka má na konte 26 cien Grammy, čo je tretí najvyšší počet v histórii. Krauss je nominovaná opäť a to hneď vo dvoch kategóriách. Ak by sa jej jednu nomináciu podarilo premeniť na cenu, vyrovnala by sa legendárnemu producentovi Quincymu Jonesovi s 27 cenami na konte, no môže ho i prekonať. Na to, aby sa dostala na prvé miesto však potrebuje vo svojej kariére získať 31 ocenení. Práve toľko ich má na konte legendárny skladateľ maďarského pôvodu Georg Solti, ktorý zomrel v roku 1997.

debata chyba