Slávik: druhý dych a staré tváre

Veľkolepá scéna, vydarené gagy, ale aj niekoľko trápnych momentov. Aj taký bol večer udeľovania Slávikov na televízii Joj. Hoci program bol o poznanie sviežejší, nové pravidlá hlasovania, okrem výnimiek, príliš poradím interpretov nezamiešali.

28.02.2012 10:43
Tina Foto:
Tina si z večera odniesla Zlatého slávika v kategórii speváčka roka.
debata

Večerom sprevádzali Martin Pyco Rausch a Jakub Prachař v ,,preoblečení" za producentov Pycingera a Prachára. Po minuloročnom rozpačitom moderátorskom výkone Very Wisterovej a Filipa Tůmu to bola príjemná zmena. Prachař s Rauschom sú už zohraná dvojica, navyše program vlastne nemoderovali, ale vstupovali doň viac alebo menej vtipnými scénkami a dokrútkami, ktoré sa točili okolo konca sveta a mayského kalendára. Jeho autorom je zrejme nejaký Majský, ako poznamenal Prachař.
Aj súťaž o hit roka, o ktorom sa rozhodovalo počas večera, sprevádzali dokrútky. Tvorcovia si v nich vtipne poradili aj s dlhodobým pobytom Ivana Táslera v Austrálii. Kulyho, Kristínu a Tomiho Popoviča vezúcich sa v maškarných kostýmoch v aute doplnili fiktívnym Táslerom prezlečeným za zloducha Dartha Vadera z Hviezdnych vojen.

O zábavu sa starali aj účinkujúci, ktorí odovzdávali ceny. Vydarený bol gag s miniatúrnym dvojčaťom Kulyho Gulym, tanečný súboj Tomáša Maštalíra a Ľuboša Kostelného či paródia na akrobatické výstupy dua Dae Men, ktorú predviedli autori scenára Svetozár Malachovský a René Štúr. K nevydareným momentom zase patrilo akože vtipné tlmočenie do poľštiny dvojice Peter Sklár a Peter Batthyany či vystúpenie tanečníka Johnnyho Mečocha a Nikoly Weiterovej, ktorí sa vyzývavo oblápali. Celkovo večeru škodilo príliš veľa sexuálnych narážok – akoby tvorcovia vtipy nevedeli pointovať inak ako sexom.

Celkovo mal však večer švih a nechýbali mu ani zaujímavé vystúpenia. Napríklad v podobe návratu Ivana Vereša alias King Ivana, známeho z pôsobenia vo formácii Made2Mate, ktorý v exotickom operenom kostýme spoločne s Tomim Popovičom predviedol zmes funky. Vizuálne pútavé bolo zase vystúpenie skupiny Desmod, ktoré okrem armády Darth Vaderov spestrila pyrotechnická ohňová šou. A Katarína Knechtová, Zdenka Predná a Zuzana Smatanová spojili sily v piesni Rieka, ktorou vzdali poctu Richardovi Müllerovi.

Odovzdávanie Slávikov možno ani tentoraz nebolo celkom o hudbe, ale bolo sa na čo pozerať a program pod dohľadom českého dramaturga Lukáša Frantu a v réžii Jeffa Minaříka naplnil ambíciu atraktívnej zábavnej relácie – čo sa v minulosti nie vždy darilo.

Najväčším prekvapením večera, hoci do istej miery očakávaným, bolo víťazstvo Tiny v kategórii speváčok. Na striebornú pozíciu odsunula Zuzanu Smatanovú, ktorá v Slávikovi prvýkrát zvíťazila v roku 2005 a odvtedy jej zlatý Slávik patril každý rok až doteraz. ,,Konečne viem, ako sa Zuzka cítila polovicu života," povedala dojatá Tina. ,,Keď poviem, že som to nečakala, tak je to pravda. Viem, že mám byť stručná, ale som tu prvý a možno aj posledný raz, tak si tu nejakú chvíľku postojím." Bronzového Slávika získala Katarína Knechtová.

V kategórii spevákov prekvapil vlani víťazstvom Richard Müller, tento rok prvé miesto obhájil. Druhý skončil Peter Cmorik, tretí Miroslav Žbirka. Zásadné zmeny sa nediali ani v kategórii skupín, v ktorej zvíťazila skupina Desmod. Zlatým Slávikom je od roku 2006. Druhí skončili IMT Smile a vymenili si tak minuloročné poradie s tretím Elánom.

Desmod získali aj absolútneho Slávika – od hlasujúcich dostali najviac – vyše 16-tisíc bodov. Tento rok prešlo hlasovanie zmenou – z jedného telefónneho čísla sa v každej kategórii dalo hlasovať iba dva razy. Raz priamo esemeskou a raz prostredníctvom online formulára. Slávik okrem toho zmenil termín. Z tradičného prelomu novembra a decembra sa presunul na február.

O určitý kontroverzný moment sa postaral počas svojej ďakovnej reči víťaz kategórie objav roka Majk Spirit, ktorý povedal, čo ho inšpiruje. ,,Najmä ďakujem vesmíru, ktorý umožnil tento moment, je to môj moment a ďakujem vesmíru aj za to, že stvoril krásnu zázračnú zelenú rastlinu, ktorá mi pomáha pri písaní textov. Možno mayský kalendár končí v roku 2012, ale Majk Spirit v roku 2012 začína" povedal raper, ktorý je známy z pôsobenia vo formácii H16. Majk Spirit si odniesol aj cenu za najlepší videoklip k skladbe Hip hop. Skokanom roka sa stal víťaz súťaže Česko Slovenská SuperStar Lukáš Adamec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba