Tento rok je rokom The Beatles

Hoci sa v spojitosti s The Beatles nájde dôvod na oslavu ktoréhosi výročia prakticky každý mesiac, tento rok sa nesie v znamení tých najvýznamnejších jubileí. Pred 50 rokmi sa do zostavy pridal posledný z jej najznámejších členov bubeník Ringo Starr, a tak vznikla legendárna "fab four", tak ako ju svet pozná dodnes. A i keď sa veľká časť osláv polstoročnice azda najslávnejšej kapely všetkých čias sústredí v ich rodnom Liverpoole, oslavovať bude aj Londýn - zhodou okolností napríklad aj 80. výročie založenia slávneho nahrávacieho štúdia na Abbey Road.

21.03.2012 07:00
The Beatles - Abbey Road Foto:
Fotografiu z uličného priechodu pred slávnym vydavateľstvom Abbey Road použili "chrobáci" na obale svojej rovnomennej platne v roku 1969. O rok nato sa kapela rozpadla.
debata

História The Beatles sa začala písať v roku 1960. Počas prvých dvoch rokov však o nich vedel len málokto, rovnako dnes už len málokto pozná mená dvoch pôvodných členov zostavy – Stuarta Sutcliffa a Peta Besta. Basgitarista Sutcliffe odišiel ešte v roku 1961 a Besta za bicími nahradil o rok neskôr Ringo Starr. V auguste potom kapela v zostave John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr odohrala svoj prvý verejný koncert v slávnom klube The Cavern a 5. októbra vydala debutový singel so skladbami Love me do a PS: I love you.

Turistický ťahák
Pre Veľkú Britániu, ktorá na svojich „chrobákov“ nedá dopustiť, je teda rok 2012 tak trochu rokom The Beatles. A najväčší podiel na prípravách mohutných osláv má, prirodzene, Liverpool – svetové centrum „beatlesománie“. „Tento rok je pre históriu The Beatles nesmierne dôležitý a Liverpool ho nemôže prejsť bez obrovských osláv,“ vyjadril sa pre BBC Joe Anderson z liverpoolskej mestskej rady a neskrýval ani nadšenie z turistického potenciálu, ktorý takáto príležitosť mestu poskytuje. Napokon, slávnosti vygradujú práve v lete, keď Britániu navštevuje najviac zahraničných hostí.

Už od začiatku roka patria všetky soboty v Caverne práve The Beatles, lepšie povedané nespočtu revivalových kapiel, ktoré sa dnešnému publiku snažia čo najvernejšie priblížiť autentický zážitok prvých fanúšikov kapely. V polovici júna potom svet oslávi 70. narodeniny Paula McCartneyho, ktorý mal v čase, keď sa okolo kapely strhol ošiaľ, len čerstvých 20 rokov. V tom istom čase predstaví svoj tematický program aj Kráľovská liverpoolska filharmónia, ktorá už v minulosti upravila slávne sólové skladby Johna Lennona. Ich najnovší program sa zameria na spoločné piesne od autorskej dvojky Lennon – McCartney. Na jeseň je potom naplánovaná premiéra divadelnej hry na motívy životného osudu Briana Epsteina, manažéra The Beatles.

Oslavuje aj Abbey Road
Zlatým klincom osláv bude 50. výročie prvého koncertu v slávnom klube The Cavern, kde si najžiarivejší večer svojej histórie pripomenú 19. augusta. O tri dni neskôr odštartuje International Beatles Week, teda medzinárodný týždeň Beatles – údajne pôjde o najväčšie stretnutie fanúšikov kapely v histórii. Chýbať nebudú koncerty, ale ani prednášky odborníkov – napokon, v Liverpoole sa už The Beatles stali aj samostatným univerzitným odborom.

Spolu s kapelou oslavujú zhodou okolností okrúhle jubileum aj nahrávacie štúdiá Abbey Road, ktoré pre skalných fanúšikov The Beatles patria aj k akýmsi putovným miestam. Práve v týchto londýnskych priestoroch, ktoré slúžia hudobníkom už dlhých 80 rokov, „chrobáci“ nahrali v roku 1969 jeden zo svojich posledných albumov a po štúdiách ho aj pomenovali. Fanúšikovia kapele, z ktorej dnes žijú už len McCartney a Starr, dodnes nechávajú pred štúdiami odkazy. Pri príležitosti jubilea v Abbey Road usporiadali niekoľko špeciálnych dvojhodinových prehliadok pre širokú verejnosť, najbližšie budú v dňoch od 23. do 25. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba