Peter Lipa uvádza live koncert

Peter Lipa uvedie na dvoch vystúpeniach koncertné prevedenie albumu Večerný hosť, ktorý bude poctou básnikovi Milanovi Rúfusovi. Live verzia albumu Večerný hosť sa uskutoční 15. septembra v bratislavskom Ateliéri Babylon a 16. septembra v klube Blue Note, Nové Mesto nad Váhom.

04.09.2021 17:00
debata

Album Večerný hosť vyšiel v novembri minulého roka. Skladateľ David Rotter zhudobnil 16 básní významného slovenského básnika Milana Rúfusa v interpretácii speváka Petra Lipu. Prílohou albumu je aj obsiahly 36-stránkový booklet, ilustrovaný kresbami Mareka Ormandíka.

Peter Lipa: Večrný hosť

Hlasom básnika na albume je Peter Lipa. Ten dostal hotovú hudbu, ku ktorej hľadal interpretačný kľúč. Našiel ho v Rúfusovom triezvom pohľade na život, v nachádzaní krásy v každodenných maličkostiach a v úprimnom písaní o odchode z tohto sveta. Všetky aranžmány boli koncipované tak, aby vyznel nielen obsah básní, ale aj forma ich prednesu.

Peter Lipa Čítajte rozhovor Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Uchopenie básnického textu bolo pre Lipu niečím novým, slová a obsah ho oslovili, rezonovali s jeho vnútornými pocitmi. Rotterove melódie a postupy vníma ako obohacujúce stretnutia s iným hudobným zameraním a svetom.

Spevák a skladateľ Peter Lipa. Foto: Pravda, Lubos Pilc
Peter Lipa Spevák a skladateľ Peter Lipa.

Zabudol som na to, že poézia vlastne nie je mojím koníčkom, ale tie slová a vety zoradené do krásnych a múdrych rýmov hovoria o pocitoch, ktorým rozumiem a obdivujem spôsob, ako ich básnik vyjadril. V Davidovi som objavil skúseného kolegu muzikanta a autora mnohých diel, ktoré som predtým nepoznal. Jeho hudobný svet má vlastné cesty. Tie melódie a postupy sú pre mňa nové a ja mám objavovanie v hudbe rád, uviedol pre médiá Lipa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa