Napalm Death okupovali Košice

Ak by sa mal konať koniec sveta ako ceremónia so všetkým, čo k tomu patrí, jedným z hlavných kandidátov na pohrebný marš by bezpochyby bola popkultúrna ikona Napalm Death. A kto by si aj myslel, že svetoznáma birminghamská štvorka nemá po tridsiatich rokoch už čím prekvapiť, aktuálnosť ich štrnásteho albumu Utilitarian potvrdzuje, že kapela si drží status legendy plným právom a s maximálnou cťou.

28.03.2012 13:00
Barney Greenway zo skupiny Napalm Death. Foto:
Barney Greenway zo skupiny Napalm Death.
debata

Kampaň Occupy Napalm na podporu novinky aj celosvetového protestu pritiahla v nedeľu do Košíc stovky priaznivcov tvrdej muziky nielen z celého Slovenska, ale aj Poľska či Ukrajiny. Šnúra Brutal Assault Tour tak po sobotňajšom vystúpení v Trenčíne absolvovala na záver svoj zaslúžený vrchol.

Už krátko po šiestej hodine bol známy hudobný klub Kolloseum slušne zaplnený a na scéne sa postupne vystriedali tri predskupiny zo Slovenska a z Česka. Nadpriemerné nasadenie a prvotriedny muzikantský výkon sa z pódia valili už s prvou grindcorovou legendou ČAD, víťazom tohtoročnej ceny Radio_Head Awards, a ich energickým lídrom Pištom Vandalom. České formácie Brutally Deceased a Hypnos to po nich síce nemali vôbec ľahké, s blížiacou sa nocou a vystúpením hlavnej hviezdy večera sa však situácia vyvíjala v ich prospech.

Ako sa v zákulisí pre denník Pravda vyjadril spevák Barney Greenway, dôležité je nevzdať sa a nevzdávať sa hlavne svojich ideálov. Ľuďom protestujúcim na uliciach aj na Slovensku odkazuje, aby vytrvali a ich hlas bude určite vypočutý.

Hlas angažovaného frontmana bol vzápätí vypočutý bezmála piatimi stovkami nadšených divákov a zaľahol v ušiach na nasledujúce dve hodiny spolu s lavínou decibelov a revom davového šialenstva. Nenápadný distingvovaný pán a striktný vegetarián sa po príchode na pódium v momente mení na neľudskú mašinu veliacu kapele s extrémnymi muzikantskými esami ako Shane Embury, Mitch Harris a Danny Herrera.

S úderom ôsmej hodiny a prvými tónmi úvodnej skladby Circumspect odpálili nálož bezmála tridsiatich piesní a starých hitov ako Scum či Human Garbage. Z nového albumu, ktorý vyšiel len 27. februára, odznelo potešiteľne až osem piesní vrátane prvého singla Analysis Paralysis, ako aj ďalších noviniek The Wolf I Feed, Protection Racket a publikum si tradične vyslúžilo aj štyri prídavky. Koniec sveta sa v Košiciach našťastie nekonal, ale ten pohrebný marš v podaní Napalm Death, ten bol naozaj úžasný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba