Richard Müller má 60

Richard Müller patrí k najvýraznejším postavám československej populárnej hudby. Preslávil sa okrem iného hitmi Po schodoch, Nebude to ľahké, Štěstí je krásná věc či Baroko.

06.09.2021 06:00
debata (2)

Müllerova kariéra sa pred rokmi ocitla nad priepasťou. Na prelome tisícročí, keď bol umelecky na vrchole, ho na dno zrážali problémy s drogami, divoké excesy i rozvíjajúce sa duševné problémy.

Syn slávneho herca Vlada Müllera sa musel vyrovnať i s neľahkým vzťahom s otcom, ktorý v dobe Richardovho dospievánia opustil rodinu a s ktorým už k sebe nikdy nenašli cestu. „Obaja sme boli dve rovnako tvrdohlavé palice… a prvý krok neurobil žiadny z nás,“ priznal spevák. „Pre mňa bol otec … cudzí človek. Neviem si predstaviť, že v otcovsko-synovskom vzťahu môže byť niečo krutejšieho, než keď vám zostane taký pocit,“ povedal k tomu pred rokmi Richard Müller.

Na hudobnú scénu Richard Müller vstúpil pred takmer 40 rokmi. V 80. rokoch minulého storočia upútal pozornosť nielen vysokou postavou, ale aj neopakovateľným prejavom ako spevák skupiny Banket. Neskôr zaujal interpretáciou skladieb Štěstí je krásna věc, Rozeznávam, Pod plynárnou, alebo Kurt Vonnegut českej autorskej dvojice Petr Hapka a Michal Horáček, ktoré pochádzajú z platní V penziónu Svět (1988) a Citová investice (1996).

Banket: Po schodoch

Jeho sólová tvorba, ktorá sa začala v roku 1992, sa vyznačuje hlbokou osobnou výpoveďou a zdobia ju hity ako Nebude to ľahké, Milovanie v daždi, Cigaretka na 2 ťahy, V tom istom meste, Spočítaj ma, Nahý II. či Už. V pondelok 6. septembra bude mať spevák, originálny textár, skladateľ, ale aj talentovaný fotograf Richard Müller 60 rokov.

Richard Müller, Banket - Nespoznaný, 1984

Richard Müller sa narodil 6. septembra 1961 v Hlohovci v hereckej rodine Vladislava Müllera a Elišky Müllerovej. V roku 1985 absolvoval štúdium dramaturgie a scenáristiky na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Hudbe sa venoval ešte počas štúdia, a tiež ako redaktor časopisov Populár a Gramorevue. Neskôr so skupinou Burčiak Pavla Daněka nahral a naspieval prvú skladbu Rádio. V roku 1984 založil skupinu Banket a prvé verejné vystúpenie s ňou absolvoval v júni toho istého roku na Bratislavskej lýre s piesňou Nespoznaný. Skupina zaznamenala úspechy aj so skladbami Prečo Vy, ľudia 20. storočia máte vždy zachmúrené obočia (1985), alebo Esspreso tón (1986). Debutový album Bioelektrovízia kapela vydala v roku 1986 a medzi najznámejšie skladby okrem hitu Po schodoch patria aj Tlaková níž, Salieri, Nezavadzaj, či Slovenčina.

Banket: Tlaková níž

Hudobnú progresívnosť potvrdil Banket na čele s Müllerom aj nahrávkou Nová doba?! (1988). V spolupráci s Andrejom Šebanom vznikli skladby ako Bytové jadro problému, Slovenské tango, alebo Klaun v maske človeka. Posledným Müllerovým štúdiovým projektom s Banketom bol album Vpred? (1990) s hitmi Požičovňa tvári, Pštros, alebo Slúžiť ti chcem a so skladbou Aj Ty!, s ktorou skupina v roku 1989 vyhrala Bratislavskú lýru.

Richard Mueller a band  Foto RTVS Milan Krupcik  2 Čítajte aj Album Richard Müller '01 vychádza po dvadsiatich rokoch v limitovanej reedícii

V roku 1992 sa Müller vydal na sólovú dráhu. Jeho debutom bol album Neuč vtáka lietať (1992), z ktorého pochádzajú hity ako Nebude to ľahké, či Keď odchádzajú lásky. Za album dostal Cenu Akadémie populárnej hudby Aurel.

Maniodepresívna psychóza vzala nakoniec Richardovi Müllerovi veľkú čast duševných síl, takže v roku 2006 ohlásil koniec hudobnrj kariéry. Na veľkú radosť svojich fanúšikov však Müller svoju hrozbu nenaplnil a na koncertné pódiá sa vrátil. Pomohla mu v tom i nová partnerka a matka jeho najmladšieho syna, manažérka Googlu Vanda Wolfová. Pred ňou žil Müller s českou huslistkou Ivou Bittovou, od roku 1986 bol 15 rokov ženatý s moderátorkou Soňou Müllerovou, s ktorou má syna Filipa a dcéru Emu-Lujzu.

V 90. rokoch sa začala aj jeho spolupráca s Jarom Filipom, z ktorej v roku 1994 vznikol album 33 s odkazom na Müllerov vek, teda na „Kristove roky“. Skladateľsky sa Filip podieľal aj na kultovom albume LSD (1996) s hitom Cigaretka na 2 ťahy. Za text k tejto piesni ocenili Müllera ďalšou cenou Aurel.

Richard Müller: Cigaretka na dva ťahy

O dva roky neskôr sa Müller predstavil albumom Nočná optika s hitmi V tom istom meste, Milovať teba, Nohy, či Knižný príbeh. Album vyniesol Müllerovi štyroch Aurelov a cenu Aurel dostal aj za nahrávku Koniec sveta (1999), na ktorej sa tiež podieľal Jaro Filip.

Na albume Richard Müller a hosté (2000) spieval nielen české texty Michala Horáčka, ale začal spolupracovať s Ivanom Táslerom. Za album dostal dvoch Aurelov. Líder IMT Smile sa podieľal aj na Müllerovej oceňovanej nahrávke '01 (2001, získala 5 Aurelov).

Medzi Müllerove autorské albumy patrí Monogamný vzťah (2004), na ktorý nadviazal nahrávkou 44 (2005), ktorou opäť odkázal na svoj vtedajší vek. O rok neskôr vydal album V.V. a poctu Milanovi Lasicovi a Jarovi Filipovi vyjadril nahrávkou Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievajú Filipa (2008).

Richard Muller Čítajte rozhovor Richard Müller: O karanténu som sa usiloval posledných dvadsať rokov

Po albume Už (2010) nadviazal na spoluprácu s Táslerom a vznikla nahrávka Ešte (2011), po ktorej nasledovali projekty Hlasy (2013), Hlasy 2 (2014) s vokálnou skupinou Fragile. Za nahrávku Hlasy ho v roku 2013 ocenili Krištáľovým krídlom.

K Horáčkovým textom sa vrátil na nahrávke Sociální síť (2015), na ktorej zložil hudbu český gitarista Michal Pavlíček. Päťdesiate piate narodeniny si pripomenul albumom 55 (2016). A že zo svojho muzikantského umenia nič nestratil, dokazuje i na zatiaľ poslednej štúdiovke, (2020), na ktorej sa vrátil k spolupráci s Petrom Uličným a skladateľom hudby bol Ondřej Gregor Brzobohatý.

Pomenoval ju Hodina medzi psom a vlkom po magickej nočnej hodine medzi treťou a štvrtou ráno, keď údajne umelci vytvárajú tie najlepšie diela, rodí sa najviac detí, ale tiež nyjviac ľudí umiera. Pracoval na nej vlani počas pandémie koronavírusu a väčšinu hudby si po dlhej dobe napísal sám: „Pandémia mi veľmi prospela, venoval som sa knihám, synovi, hudbe a vlastnej tvorbe. Pesničky vznikli práve počas korony, tvoril som ich veľmi rýchlo a intenzívne. Dlhé roky som nič nezožil sám, a tak som si povedal kedy inodkedy, keď nie teraz,“ povedal.

Okrem hudby sa Müller predstavil aj ako talentovaný fotograf a na svojom konte má dve fotografické knihy Amerika (1996) a Enter (2010). Moderoval aj televízne talkshow ako Müllerád, Promülle a OK Pop.

Richard Müller: Štěstí je krásná věc
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Müller