Džezový hudobník Herbie Hancock napíše memoáre

Americký džezový hudobník Herbie Hancock, ktorý má na konte 14 cien Grammy a Oscara, napíše memoáre. Detaily svojho života i hudobníckej kariéry prezradí v životopise, ktorý by mal vyjsť na jeseň 2014. V utorok o tom informovalo vydavateľstvo Viking Press. "Je iba niekoľko umelcov v akomkoľvek žánri, ktorí majú tak bohatú kariéru ako pán Hancock, a jeho memoáre nebudú len záznamom jeho pozoruhodného života a muzikantskej kariéry, ale i neobvyklou kronikou jedného z najúrodnejších období džezu," povedala prezidentka vydavateľstva Viking Press Clare Ferraro.

16.04.2012 06:00
Herbie Hancock Foto:
Herbie Hancock
debata

Herbie Hancock sa narodil 12. apríla 1940 v Chicagu. Svoj prvý koncert odohral pred mladým publikom, keď mal 11 rokov. Nikdy nemal učiteľa, ktorý by ho nasmeroval k džezu, no napriek tomu počúval nahrávky Oscara Petersona a Georgea Shearinga a pretváral ich do vlastných foriem. Figuroval v skupine Milesa Davisa a v zoskupeniach ako Mwandishi, The Headhunters, V.S.O.P. alebo Future Shock.

Venoval sa aj filmovým soundtrackom. V roku 2005 spojil na nahrávke Possibilities (2005) starších slávnych hudobníkov s nastupujúcou generáciou nielen speváckych hviezd. Pozvanie spolupracovať s Hancockom vtedy na nahrávke neodmietli John Mayer, Christina Aguilera, Joss Stone, Sting, Damien Rice, Carlos Santana, Sting, Annie Lennox a ďalší.

Hancock sa do dejín hudby zapísal nezmazateľným písmom aj o dva roky neskôr, keď si uctil tvorbu dlhoročnej kamarátky Joni Mitchell tým, že pre ňu nahral tribute album. Hudobník s dielom River: The Joni Letters triumfoval na 50. odovzdávaní Grammy, keď zvíťazil v absolútne najprestížnejšej kategórii Album roka. Nahrávka River: The Joni Letters, ktorú naspievali Norah Jones, Tina Turner, Leonard Cohen či Corinne Bailey Rae, bola iba druhým džezovým albumom v histórii Grammy, ktorý dostal túto najprestížnej­šiu cenu.

Medzi najznámejšie skladby Herbieho Hancocka patria kúsky ako Watermelon Man, Chameleon alebo Cantaloupe Island. Muzikant, ktorý vo štvrtok 12. apríla oslávi 72. narodeniny, sa v júli 2011 stal vyslancom dobrej vôle Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

debata chyba