Zrelý vek pre zrelé pesničkárstvo

Viac ako tridsať rokov na scéne, 56 rokov v občianskom preukaze a Lee Ranaldo, gitarista kultových experimentátorov Sonic Youth, debutuje pesničkovým albumom. Between The Times and The Tides je zbierka desiatich nie krehkých či folkových skladieb, ale ukážka dospelého rockového pesničkárstva.

24.04.2012 08:00
Lee Ranaldo: Between The Times and The Tides
Lee Ranaldo: Between The Times and The Tides
debata

Náklonnosť Lee Ranalda, inak popri Thurston Moore a Kim Gordon až tretieho speváka Sonic Youth, k „obyčajným pesničkám“ sa príležitostne objavovala aj v tvorbe kapely. Obyčajne však bola obalená do hlukových aranžmánov, ako napríklad v prípade skvelej Wish Fulfillment z klasického albumu Dirty. Between The Times and The Tides experimenty odsúva bokom, ale rovnako sa nedrží iba akustickej gitary. Platňa tak viac ako čokoľvek iné pripomína nadčasové začiatky R.E.M., s občasnými výletmi k Neilovi Youngovi alebo Patti Smith. Stará dobrá tradícia amerického rocku.

Napriek tomu, že platňa ako celok príjemne plynie, nedrží sa silou-mocou iba jednej zvukovej roviny. Príde tak aj na vplyvy avantgardnej hudby, či jasné odkazy, a to nielen kvôli názvu skladby, na The Beatles v záverečnej Tomorrow Never Comes.

Základom je precízna práca s gitarou, či už v podaní samotného Ranalda, alebo hosťujúceho Nelsa Clina z Wilco, ktorá nikdy neskĺzne k slaboduchému exhibovaniu a len príležitostne na seba upozorňuje viac ako spev. Už len to je zásadný rozdiel medzi týmto sólovým počinom a tvorbou domovskej kapely, elektrická gitara tu je totiž podriadená forme, nesnaží sa ju vytvárať. V praxi to teda znamená, že rukopis člena Sonic Youth je na albume očividný a keby sa do rovnakých piesní pustila celá zostava, nielen hosťujúci bubeník Steve Shelley, mohol z toho vyrásť pokojne nový projekt kapely.

No Sonic Youth si vďaka rozpadu manželstva Thurstona Moora a Kim Gordon dali na neurčitý čas pauzu, je však aj dosť možné, že už sa spoločne na pódiu neobjavia. Ak však členovia tejto kapely budú nahrávať tak dospelo znejúce a prepracované nahrávky ako Lee Ranaldo, ale aj spomínaný Moore minulý rok, bez potreby opierať sa o zvukovú abstrakciu, je všetko v poriadku. Keď sa to totiž vezme zo všeobecného pohľadu, páni (a dáma) na to majú svoj vek.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Lee Ranaldo: Between The Times and The Tides
Matador, 2012

Hudobné novinky

Remek/Child Meadow: Split LP
Remek, 2012
Po českom kozmonautovi pomenovaná hardcore-punková úderka s poetickými textami – Remek – cez víkend zahrala aj v košickej Tabačke a v Klube 77 v Banskej Bystrici. Predstavila tu svoj aktuálny vinylový split s francúzskymi Child Meadow. Ten sa dá vypočuť aj na stránke remekdiy.bandcam­p.com

Illl vs. Irma: 10–15mA
Soun Records, 2012
Dve tretiny dunajskostredskej kapely Gwerkova, ktorá pred pár týždňami získala cenu kritikov na Radio_Head Awards, v týchto dňoch vydávajú svoj aktuálny album 10–15mA. Ide o voľnú spoluprácu medzi speváčkou Irmou a elektronickým producentom Jánim, pôsobiacim pod menom Illl. Novinka vychádza pod novým vydavateľstvom Soun Records, ktoré založil práve spomínaný Illl.

Lotus Plaza: Spooky Action at a Distance
Kranky, 2012
Nielen Bradford Cox, alias Atlas Sound, je aktívnym sólovým členom amerických experimentátorov Deerhunter. Jeho kolega Lockett Pundt, vydávajúci pod aliasom Lotus Plaza, prichádza na trh s novinkou Spooky Action at a Distance, v ktorej, na rozdiel od jeho domácej kapely, pracuje viac s prvkami akustickej hudby.

debata chyba