Cigánski diabli aj Sabrosa na výberovke Amnesty International

Svetová organizácia Amnesty International pripravila tento rok už druhý hudobný projekt. Po hviezdami preplnenom "tribute" albume pre Boba Dylana vychádza v týchto dňoch hudobná kompilácia celkom iných umelcov. Album Listen to Roma Rights, teda Načúvajte právam Rómov, vyšiel pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov začiatkom apríla a stretlo sa na ňom 23 interpretov zo 14 európskych krajín. Nechýba medzi nimi ani Slovensko.

01.05.2012 12:00
Cigánski diabli Foto:
Cigánski diabli
debata

„Hudba je silnou súčasťou rómskej kultúry a je uznávaná publikom na celom svete. Amnesty International pracuje s Rómami tak, aby bolo počuť ich hlasy a pomáha bojovať proti diskriminácii a stigmatizácii,“ vysvetľujú na stánke projektu jeho autori. Jeho súčasťou je tak i internetová stránka, na ktorej Amnesty International poukazuje na konkrétne problémy Rómov v Európe. Slovensko tam „reprezentuje“ príbeh Jakuba z Plaveckého Štvrtka, ktorého napriek dobrým školským výsledkom preradili do špeciálnej triedy.

Na albume sa medzi aj u nás dobre známymi kapelami ako Boban i Marko Markovič Orkestar zo Srbska alebo Gipsy.cz z Čiech objavili i dve slovenské mená. Jedným je zoskupenie Cigánski diabli, druhým menej známa trojčlenná dievčenská skupina Sabrosa, spievajúca tradičnú rómsku hudbu. Po práci Sendreiovcov na soundtracku k filmu Sherlock Holmes: Hra tieňov v minulom roku tak ide o ďalší zásadný úspech našich rómskych muzikantov na medzinárodnej scé­ne.

Zaujímavosťou dvojdiskovej kompilácie Listen To Roma Rights sú však samotné piesne. Tie totiž prinášajú rôzne spôsoby práce s hudbou, od klasickej „ľudovej“ tvorby až po prepracované aranžmány v progresívnom duchu, ako napríklad skladba od New York Gypsy All-Stars či klasické a energické world music. Výber je, najmä vďaka veľkému množstvu interpretov z rôznych krajín, bohatým manifestom rómskej hudby i ukážkou jej rôznorodosti i spoločných znakov.

Celý album sa dá vypočuť zdarma na stránkach fightdiscrimi­nation.eu, kde sa dá i podporiť kúpou. Konkrétny výťažok na Slovensku bude venovaný kampani za právo na vzdelanie pre rómske deti.

debata chyba