V Dánsku ide do dražby dosiaľ nezverejnená nahrávka Johna Lennona

Dánska aukčná sieň Bruun Rasmussen ponúkne koncom septembra do dražby doposiaľ nezverejnenú nahrávku britského hudobníka Johna Lennona. Ide o audiokazetu, na ktorej je 33 minút dlhá zvuková stopa z roku 1970, ktorá obsahuje aj jednu doteraz nevydanú skladbu.

15.09.2021 09:00
John Lennon Foto:
Britský spevák, skladateľ a gitarista, zakladajúci člen skupiny Beatles John Lennon.
debata

Vyvolávacia cena bude od 27– do 40-tisíc eur. Artikel ponúkli do aukcie štyria muži, ktorí sa s Lennonom stretli v čase, keď spevák slávnej skupiny Beatles trávil zimu na dánskom pobreží na prelome rokov 1969 a 1970.

„Kazeta je úplne jedinečná, pretože ide o rozhovor. Nahrali ho po tlačovej konferencii so štyrmi školákmi a niekoľkými novinármi a John Lennon im zahral niekoľko piesní,“ vysvetlila Alexa Bruunová Rasmussenová, ktorá je odhadkyňou aukčnej siene.

Jednou z piesní je aj skladba Radio Peace, ktorú zatiaľ nikde nevydali. „Ide o malý kúsok dánskej histórie a keď (nahrávku) počúvame, cítime, že John Lennon sa v Dánsku cítil príjemne,“ dodala Bruunová Rasmussenová.

Lennon navštívil Dánsko v decembri 1969 spolu s manželkou Yoko Ono, aby mohla tráviť čas s dcérou z predchádzajúceho manželstva. Tá v tom čase žila s otcom Anthonym Coxom na severe Jutského polostrova.

My Brother the Beatle Čítajte viac Jedenásťročný Lennon napísal list, teraz ho vydražia

Lennon sa v Dánsku zdržal niekoľko týždňov. Keď však média zistili, že sa nachádza v krajine, zvolal tlačovú konferenciu. Po jej skončení sa pre sériu nepredvídateľných udalostí a pre zlé počasie ocitol v miestnosti so štyrmi stredoškolákmi, ktorí s ním po tlačovej konferencii urobili ďalší, tentoraz neformálny rozhovor.

Počas neho sa Lennona pýtali najmä na jeho mierový aktivizmus. Nahrávka vznikla niekoľko mesiacov predtým, ako sa skupina The Beatles rozpadla. Výherca aukcie získa okrem audiokazety aj fotografie zo stretnutia a výtlačok školských novín, v ktorých sa objavil spomínaný rozhovor.

John Lennon zomrel v New Yorku v roku 1980 po tom, ako ho vo vstupnom portáli obytného domu na Manhattane zastrelil fanúšik skupiny Beatles Mark David Chapman. Za svoj čin dostal doživotie, ktoré si doteraz odpykáva vo väzení, lebo Yoko Ono viackrát odmietla jeho prepustenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #John Lennon #The Beatles #pieseň #nahrávka