Zomrela speváčka zo španielskeho dua Baccara

Keď sa v júni tohto roka začali majstrovstvá Európy vo futbale, hymnou škótskych fanúšikov bola tanečná verzia slávnej piesne Yes Sir, I Can Boogie. V roku 1977 ju nahrali dve španielske speváčky známe ako duo Baccara, ktoré naspievali aj vokály v jej novej úprave. V uplynulých dňoch však priaznivci tejto zaniknutej skupiny zosmutneli. Z Madridu prišla správa, že jedna zo speváčok María Mendiolová podľahla rakovine. Mala 69 rokov.

16.09.2021 06:00
Baccara Foto:
Španielske duo Baccara - Mayte Mateos a María Mendiola.
debata (7)

„Moja drahá María, úžasná umelkyňa, ale predovšetkým moja priateľka, nás opustila,“ oznámila na sociálnej sieti Cristina Sevillová, s ktorou zosnulá speváčka v poslednom období vystupovala. Mendiolová podľa nej zomrela uplynulú sobotu v kruhu svojich blízkych.

Ženské duo Baccara bolo v rokoch 1977 až 1981 populárne v celej Európe vrátane bývalého Československa. María Mendiolová, pôvodne baletka španielskej televízie, ho vytvorila s kolegyňou Mayte Mateosovou.

Baccara - Yes Sir, I Can Boogie

Medzinárodný úspech si získali spomenutým singlom Yes Sir, I Can Boogie, ktorý bodoval vo viacerých európskych krajinách a predalo sa z neho vyše 18 miliónov kusov. Stal sa tak najpredávanejšou skladbou ženského hudobného dua na svete a tiež prvou španielskeho interpreta na čele britskej hitparády.

Dobrého prijatia u poslucháčov sa dočkali aj ďalšie piesne dua ako Ay, ay Sailor, Darling, One, Two, Three, That's Life, no najmä Sorry, I'm a Lady, ktorá opäť prerazila do hitparád naprieč Európou.

Hana Hegerová Čítajte viac Odišla česko-slovenská kráľovná šansónu. Vo veku 89 rokov zomrela Hana Hegerová

Veľkej obľube sa skupina Baccara tešila predovšetkým v Nemecku, kde jej v roku 1978 udelili prestížnu cenu Bambi. So skladbou Parlez-vous français? sa v tom istom roku zúčastnila aj na hudobnej súťaži Eurovízia, kde skončila na siedmom mieste.

Zaujímavosťou je, že autorom najväčších hitov dua bol nemecký skladateľ a producent Rolf Soja, ktorý produkoval i prvú zahraničnú LP platňu známeho slovenského speváka Karola Duchoňa.

Baccara - Sorry, I'm a Lady

Po vydaní štvrtého albumu v roku 1981 sa skupina Baccara rozpadla a jej rozhádané speváčky sa vydali každá vlastnou umeleckou cestou.

Mendiolovej sa spolu so speváčkou Marisou Pérezovou podarilo ešte zaujať troma skladbami v 80. rokoch, ale potom už žila iba zo zašlej slávy. V roku 2008 nahradila Pérezovú v due s Mendiolovou Cristina Sevillová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #speváčka #María Mendiolia #Baccara