Ohňom a laserom: Judas Priest naposledy na Slovensku

Ak ste tam neboli, tak to už nezažijete. Rozlúčkové turné Judas Priest nevyzerá byť žiadnym trikom - už len vzhľadom na vek skupiny. Preto, kto si v stredu nechal ujsť koncert tejto rockovej legendy v bratislavskej Incheba Arena, môže iba ľutovať.

11.05.2012 12:00
Na rozlúčkovom koncertnom turné zavítala... Foto:
Na rozlúčkovom koncertnom turné zavítala skupina Judas Priest aj do Bratislavy.
debata

Posledné ťaženie v rámci svetového turné s výstižným názvom Epitaph je v najlepšom zmysle slova veľkolepým odovzdaním trónu svetových pódií aj zanechaním únavného koncertovania. Zárukou toho, že na záver znie práve to najlepšie z takmer 40-ročnej tvorby kráľov kovového rocku, môže byť aj posledné CD The Chosen Few s výberom obľúbených piesní svetoznámych hudobníkov (Metallica, Guns N' Roses, Slipknot a i.).

Metalový boh nezaprel žeravé zlato
Osobitný článok by si zaslúžila samotná predskupina. Britská legenda Thin Lizzy a ich šou odpálená s hitmi ako Killer On The Loose či Massacre priniesla aj bez nebohých ikon Phila Lynotta a Garyho Moora zadosťučinenie bezpochyby každému. Ricky Warwick (ex-The Almighty) za mikrofónom podal výkon porovnateľný s originálom a ukážku pravého rockového umenia predviedol aj ostrieľaný basgitarista Mark Mendoza (ex-Whitesnake).

Po skvelom rozjazde čakal hustnúci dav v bratislavskej Inchebe už len na padnutie veľkej opony. Takmer 8-tisíc nadšencov zahučalo s úderom úvodnej skladby Rapid Fire z prelomového albumu British Steel, z ktorého odznelo najviac piesní svetoznámej birminghamskej zbrojárne. A keďže ešte pred štartom turné opustil skupinu zakladajúci gitarista K. K. Downing, jeho post zastával 31-ročný Richie Faulkner (ex-Lauren Harris), ktorý mal premiéru naživo pred miliónmi divákov v American Idol.

Pochopiteľne bol aj tu najvitálnejšou súčasťou pódia a zvyšok kapely sa držal skôr v úzadí. Napokon, „metalový boh“ Rob Halford používal paličku na podopretie nielen iba ako rekvizitu k nostradamovskej skladbe Prophecy, o to viac si však užíval kontakt s publikom a Bratislava si svojho boha užívala rovnako. Hoci Breaking The Law, najznámejšiu skladbu skupiny, nechal publikum spievať takmer celú osamote, žeravé zlato v hrdle si pán spevák ušetril hlavne pri zborovo odspievanej hitovke Turbo Lover, ktorá v 80. rokoch zrejme zaúčinkovala na väčšinu publika.

Stálo to zato
Ak nerátame tri reprodukované predohry, fanúšikovia si užili celkovo spolu až 21 piesní. S výnimkou 2 albumov s Ripperom Owensom, ktorý božského Halforda nahradil v 90. rokoch, prišlo na každý album, dokonca vrátane hardrockového debutu Rocka Rolla s piesňou Never Satisfied. Nechýbala neodmysliteľná motorka, pyrotechnika a lasery ani povinné klasické kompozície ako Victim Of Changes či Painkiller, ani odrhovačky ako Living After Midnight na úplný záver, no potešili hlavne nikdy nehrané skladby ako Blood Red Skies alebo Starbreaker.

Aj predminuloročná cena Grammy za najlepší metalový výkon je dôkazom, že vidieť naposledy jednu z najväčších skupín tvrdého rocku zaiste stálo zato. Svojou tvorbou aj verejným vystupovaním Judas Priest významne ovplyvnili nielen svet hudby, ale aj spoločnosť, o čom svedčia medializované kauzy samovrážd fanúšikov či verejné priznanie homosexuality frontmana, ktoré úplne prevrátilo vnímanie drsného sveta metalu.

Napriek odchodu z pódií sa Judáši našťastie nelúčia s tvorbou. Podľa ich vyjadrení by nový album mohol vyjsť dokonca ešte tohto roku. A vylúčené nie je ani príležitostné vystúpenie, ktoré však bude už iba ojedinelou a slávnostnou udalosťou. Kto teda v stredu neoslavoval, môže iba utrieť ústa a sklapnúť uši. Na Judas Priest mal jednoznačne prísť.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

Judas Priest, Thin Lizzy, Incheba Arena, Bratislava, 9. mája 2012

© Autorské práva vyhradené

debata chyba