Bývalý spevák Bee Gees Robin Gibb podľahol rakovine

Zakladajúci člen britskej skupiny Bee Gees, spevák Robin Gibb v nedeľu zomrel vo veku 62 rokov. Po dlhom boji podľahol rakovine.

21.05.2012 08:59 , aktualizované: 09:36
Robin Gibb Foto:
Spevák Robin Gibb vo februári 2011.
debata

Oznámili to agentúry s odvolaním sa na oznámenie spevákovej rodiny na jeho oficiálnej webovej stránke.
Zhruba pred 18 mesiacmi diagnostikovali lekári Gibbovi nádor na hrubom čreve. Neskôr sa rakovinové bujnenie prejavilo aj v pečeni. Začiatkom roka to vyzeralo, ako keby Gibb nad chorobou zvíťazil. V polovici apríla bol ale hospitalizovaný so zápalom pľúc a upadol do kómy.

Z neho sa síce po niekoľkých dňoch takmer zázračne prebral, keď mu rodina púšťala jeho posledný skladbu The Titanic Requiem. Nakoniec sa ale musel podrobiť ešte jednej operácii zažívacieho traktu.
Podobnými črevnými problémami trpelo aj Robinovo dvojča Maurice, ktorý zomrel v roku 2003 na nepriechodnos­ť čriev.

Robin Gibb s bratmi Barrym a Mauriceom a s hitmi z filmu Horúčka sobotňajšej noci spievanými falzetom patrili k dominujúcim hviezdam éry disko hudby koncom 70. rokov. Skupina patrí s 200 miliónmi predanými albumami ku komerčne najúspešnejším popovým umelcom.

Bratia Gibbovci sa narodili na britskom ostrove Man, ich otec bol bubeník a vedúci kapely. Čoskoro sa presťahovali do Austrálie, kde tiež v roku 1958 založili Bee Gees. Názov skupiny je skratkou z Brothers Gibb (bratia Gibb).

Prvé hity ako Massachusetts mali Bee Gees v 60. rokoch, keď sa tiež vrátili do Veľkej Británie. Koncom 60-tych rokov Robin zo skupiny kvôli sporom s bratom Barrym odišiel, ale o dva roky sa vrátil. V 70-tych rokoch sa nejakú dobu hľadali, ale potom zmenili štýl, sústredili sa na tanečné pesničky a dostali pozvanie k filmu Horúčka sobotňajšej noci.

Hudobný film z roku 1977 a pesničky ako How Deep Is Your Love, You Should Be Dancing, Stayin 'Alive a Night Fever sa stali ihneď hitmi. Priniesli novú popularitu Bee Gees a urobili hviezdu z predstaviteľa hlavnej úlohy, Johna Travoltu.

S odchodom diska sa Bee Gees v 80-tych rokoch sústreďovali skôr na produkovanie a skladanie pesničiek pre iných interpretov, napríklad pre Dianu Ross, Barbru Streisand, Dionne Warwick či Celine Dion, Dolly Parton a Kennyho Rogersa. Bratia Gibbovci okrem toho mali rad sólových projektov, ktorých úspech ale neprekonal ich spoločné albumy.

Robin Gibb je druhou hviezdou disko éry, ktorá minulý týždeň zomrela. Vo štvrtok podľahla tiež rakovine americká speváčka Donna Summer.

Spevák Robin Gibb podľahol rakovine vo veku 62...
Skupina Bee Gees v časoch najväčšej slávy -...
+4Skupina Bee Gees v časoch najväčšej slávy -...
debata chyba