Americká kapela R.E.M. dohrala pred desiatimi rokmi

Americká skupina R.E.M. patrila skoro tri dekády k najväčším hviezdam rockovej scény, jej platne sa predávali po miliónoch a koncerty bývali pravidelne vypredané, vrátane štyroch pražských. Členovia kapely v čele s charizmatickým lídrom Michaelom Stipom napriek tomu pred desiatimi rokmi dospeli k rozhodnutiu skončiť, odchod zo scény ohlásili 21. septembra 2011.

20.09.2021 09:40
Voľte zmenu, Springsteen, Stipe Foto:
Bruce Springsteen (vľavo) a Michael Stipe zo skupiny R.E.M. na prvom koncerte turné Vote For Change (Voľte zmenu) vo Philadelphii, ktoré malo presvedčiť ľudí, aby nevolili Georgea Busha za prezidenta.
debata

„Ako celoživotní priatelia a spoločníci sme sa rozhodli ako kapela skončiť. Odchádzame s ohromným pocitom vďaky, konečnosti a úžasu na tým, čo sme všetko dokázali,“ uviedli vtedy R.E.M. na svojom webe.

R.E.M. - Losing My Religion

Pri zrode skupiny stál Stipe, obdivovateľ speváčky Patti Smithovej, ktorý sa s v roku 1980 stretol počas štúdia na Georgijskej univerzite s Petrom Buckom, Billom Berrym a Mikom Millsom a spoločne založili kapelu, ktorej názov R.E.M. (rýchle pohyby očí) označuje fázu spánku, v ktorej sa človeku zdajú sny. Premiéru mala v zrušenom kostole v južanskom meste Athens. Svoj ťažko zameniteľný sound predviedla skupina už na debutovej nahrávke Murmur z roku 1983, ktorú vyhlásil časopis Rolling Stone za album roku.

Michael Stipe, líder a spevák skupiny R.E.M. Foto: SITA
Michael Stipe, líder a spevák skupiny R.E.M. Michael Stipe, líder a spevák skupiny R.E.M.

Väčší komerčný úspech ale prišiel až s piatym albumom Document (1987), ktorý sa umiestnil v americkej Top 10.

USA/ Chris Martin a Michael Stipe Čítajte viac Michael Stipe zverejnil singel Drive to the Ocean

Celosvetovú popularitu im v roku 1991 zaručilo album Out of Time s hitom skupiny Losing My Religion, nasledovala platňa Automatic For The People (1992), ktorej sa predalo vyše osem milionov kusov, kapela si na svoje konto pripísala i prestížne ocenenie Grammy. Sám Stipe sa stal hlavnou tvárou skupiny a jeho hlas a pomerne komplikované až surrealistické texty sa stali nezameniteľnou poznávacou značkou R.E.M.

R.E.M. - Everybody Hurts

Prelomom bol pre kapelu rok 1996. Najprv podpísali zmluvu so spoločnosťou Warner za 80 milionov dolárov na päť nových albumov – a krátko potom skupinu opustil Berry, ktorý sa pred svetom showbiznisu uzavrel na svojej farme. Zvyšní členovia sa rozhodli nehľadať náhradu a pokračovali v trojici. Ich popularita síce v ďalších rokoch akoby vybledla, na albume Accelerate (2008) sa ale znovu nadýchli k návratu na stratené pozície.

Michael Stipe, líder a spevák skupiny R.E.M. Čítajte viac R.E.M. sa už nevrátia, tvrdí Michael Stipe

O tri roky neskôr prišiel ešte album Collapse Into Now, už pri jeho nahrávaní sa ale kapela podľa Millsa začala sama zaoberať otázkou ako ďalej. Nakoniec si uvedomila, že to by mohol byť prirodzený koniec kariéry, ktorú okrem muziky sprevádzali i jasné politické postoje. R.E.M sa zapojili do kampane proti znovuzvoleniu Georga Busha za amerického prezidenta, neskôr podporovali demokratického prezidentského kandidáta Baracka Obamu.

R.E.M. - The One I Love
debata chyba
Viac na túto tému: #rock #R.E.M.