Sisa Fehér vydáva nový album KHI

Album pojednáva o vyrovnávaní sa s tlakom vonkajšieho okolia. Z témy vyplýva aj názov KHI, odvodený od Kelvin-Helmholtzovho efektu, fyzikálneho javu, ktorý vytvára pôsobivé vlnovité úkazy na vodnej hladine, na oblohe v oblačných formáciách či v atmosfére planét a hviezd.

21.09.2021 13:00
Sisa Fehér Foto:
Na novom albume speváčky Sisy Fehér sa vynímajú pôsobivé džezové kompozície.
debata

Ako multiinštrumen­talistka, speváčka, skladateľka a textárka už niekoľko rokov tvorí diela so širokým žánrovým rozpätím. Jej najnovší album s názvom KHI je návratom k alternatívnemu džezu s medzinárodnou zostavou hudobníkov.

"Keď som si k tomu pridala zasnené voľné pokračovanie, tak mi prišlo, že i ja sa pod tlakom skrúcam, až ma to hodí späť na to isté miesto, alebo len o malý kúsok ďalej. Presne ako KHI vlna sa vracia po celom oblúku len o kúsok ďalej od miesta, z ktorého vzišla,” hovorí Sisa Fehér, ktorá je autorkou hudby aj textov na albume.

Väčšina tvorby prebiehala v samote za klavírom, notovým papierom a Abletonom. Koncept, ktorý Sisa Fehér dlhší čas nosila v hlave, previedla do originálnej živej podoby v spolupráci s hudobníkmi z Dánska, Nórska, Čiech, Nemecka, Litvy, Švajčiarska a Talianska. Výsledkom je autentické dielo so surovým zvukom, suverénnym spevom a špecifickou konšteláciou dychovej sekcie s trúbkou, trombónom a krídlovkou.

Sisa Fehér momentálne pôsobí v Paríži, kde od septembra pokračuje v štúdiu programu European Jazz Master. So štúdiom začala na hudobnej univerzite RMC v Kodani a práve na osi Praha – Kodaň vznikol jej najnovší album.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Sisa Fehér