Dara Rolins: Jedinou nepriateľkou som si ja sama

Z rozkošnej malej Darinky, ktorá spievala s Karlom Gottom, je dávno zrelá žena, ktorá vie, čo chce. Zo speváčky sa stala podnikateľka a zo svojho mena si vytvorila značku.

25.09.2021 07:00
debata (2)

Dara Rolins (48) priznáva, že „prsia si musela kúpiť“, no rovesníčky sa pri nej môžu cítiť staré ako Praha. Zrejme to nebude len jej postavou. Stále je rovnako neposedná a šijú ňou všetci čerti.

Video
Speváčka a podnikateľka má hlavu plnú nových nápadov.

Do rodnej Bratislavy ste tentoraz prišli predstaviť svoj nový diár, a každý kalendár znamená plynutie času. Ako plynie čas pre vás?

Veľmi svižne. Rozhodne aktívne a veselo, pretože sa bavím pri všetkom, čo robím, do čoho dávam svoju energiu. To mi v živote prináša zaujímavé situácie a zážitky, ktoré potom môžem spracovať do hudby alebo do niečoho ako je diár. Neuvedomujem si, či čas plynie pomaly, alebo rýchlo, pretože plynie po mojom, tak, ako to chcem ja.

Mám na ľudí vplyv a je to ťažký náklad, hovorí... Foto: Robert Hüttner, Pravda
dara rolins Mám na ľudí vplyv a je to ťažký náklad, hovorí Dara Rolins.

Ako v roku, tak aj v živote sa striedajú slnečné aj daždivé alebo až mrazivé obdobia. Aké obdobie teraz prežívate?

Ja mám zásadne vždy slnečné obdobie, aj keď vonku prší a keď udierajú hromy-blesky a chystá sa niečo, z čoho mám strach alebo trému, aj keď mi skríži cestu niečo, čo nebolo v pláne a nie je to pre mňa komfortné. Život ma naučil, že jediná cesta, ako to prekonať, je ísť ďalej. Musím prekonať všetko, už len kvôli zodpovednosti, ktorú cítim, a to nielen voči mojej dcére Laure a voči mojej rodine, ale aj voči mojim fanúšikom. Takže vždy urobím veľký nádych a výdych a poviem si, že sa z tejto veci nezrútim. Všetko dokážem prekonať vnútorným pokojom a úsmevom.

Dara už šiesty rok vydáva svoj diár, obohatený... Foto: Ikar
Dara Rolins - Diár 2022 SK.indd Dara už šiesty rok vydáva svoj diár, obohatený o pár dobrých rád do života.

Ako ste sa to naučili?

Musela som. Už od detstva som žila dospelý život, veľa ľudí odo mňa záviselo a spoliehali sa na mňa, mnohých som dokonca už v ranom detstve zamestnávala a platila. Taká zodpovednosť človeka vycvičí. Pochopíte, že opraty držíte v rukách vy a že ich nemôžete pustiť len preto, že ste sa niečoho zľakli alebo že práve nemáte svoj deň. Takže ja mám úsmev naprogramovaný každé ráno!

Často spomínate, že cvičíte jogu. Čo to pre vás znamená?

Mám pocit, že jogu cvičím odjakživa, aspoň v mojej hlave. Veľmi ma to baví, asi som v niektorom minulom živote bola jogín… Je to dané aj tým, že mám veľmi múdreho, šikovného a príjemného učiteľa, z ktorého sa za tie roky stal môj blízky priateľ. Joga je pre mňa filozofia, uvoľnenie, odpočinok a zároveň extrémne náročné cvičenie. A to som živote už absolvovala všeličo, naposledy thajský box. Ten ma bavil, ale bral mi energiu a nevracal mi ju a to sa mi nepáčilo. Joga má v sebe kúzlo, že energiu zoberie, ale aj vráti, dokáže ma každé ráno nabiť ako baterky – dostanem tých 320 a idem!

dara Čítajte aj Rolins oslávila 48 so žirafami, zebrami a v bikinách! A dokazuje, že vek je len číslo

So svojimi fanúšikmi ste stále v kontakte, na sociálne siete každý deň niečo pridáte a zbierate množstvo reakcií – myslíte si, že máte na ľudí vplyv? Považujete sa za influencerku?

Veľa ľudí sa vydáva za influencerov v pre mňa prekvapivých súvislostiach, až občas krútim hlavou. Hovorím si: ak toto má byť influencer napríklad pre moju dcéru, tak spánombohom! Myslím, že vplyv mám, cítim to, no s ním prichádza aj zodpovednosť. Takže to nie je len nejaká „frajerina“, ale ťažký náklad. Denne ma sleduje okolo 700-tisíc ľudí a veľa z nich si zo mňa berie príklad. Som pre nich motiváciou a inšpiráciou: keď poviem, že toto robím, takto by som riešila danú situáciu alebo že toto rada jedávam, pre veľa ľudí je to berná minca a podľa toho žijú. To je veľká zodpovednosť, no teší ma to, a keď ma za influencerku označia napríklad médiá, ktoré na to majú právo, som na seba pyšná.

So svojou dcérou Laurou. Foto: archív speváčky
Dara Rolins s dcerou Laurou facebook So svojou dcérou Laurou.

Ako vznikajú vaše príspevky na sociálnych sieťach? Vyberiete si vopred nejakú tému, o ktorej chcete hovoriť, alebo skôr reagujete na konkrétne situácie?

Nie je to naplánované, určite si večer v posteli nehovorím: zajtra budem písať o tom a o tom. Väčšinou reagujem veľmi pocitovo a aktuálne na to, čo sa v živote deje – v mojom alebo v živote niekoho iného. Píšem príspevok, keď cítim: kto iný než ja a kedy, keď nie teraz. Nemusia byť len o tom, že dnes svieti slnko… Na druhej strane nie som odborník na všetko, a teda nemôžem mať názor na všetko – ja ho síce mám, ale nie vždy sa oň delím so svetom. Mne samej prekáža, keď niekto hovorí do toho, čomu vôbec nerozumie, najmä ak vie, že ho sledujú a počúvajú tisícky ľudí. Prezentujem len to, za čím si stojím a na čo môžem ponúknuť fundovaný názor.

626651958 Čítajte aj Nezvyčajne decentná! Meninová oslávenkyňa Dara Rolins prekvapila v Prahe, stavila na čiernu

Už dlhšie je o vás počuť viac v súvislosti s vašou postavou, ktorú vám naozaj možno závidieť, ale menej o vašej hudbe, o vašich pesničkách. Nie je vám trocha ľúto, že vás verejnosť vníma skôr ako celebritu než ako umelkyňu?

Viem, o čom hovoríte. Podľa mňa Dara dnes už nie je len speváčka, je to značka, teda určitý komplex činností a zameraní. A ja s tou značkou pracujem. Moje meno vo svete šoubiznisu sa dá uchopiť z rôznych strán. Som aj pomerne šikovná obchodníčka a podnikateľka. Správne som si pospájala rôzne nitky a zo svojho mena ťažím aj v rôznych iných súvislostiach než hudobných. Vystúpení mám síce plný diár, ale polovica z ich sú firemné akcie, módne prehliadky, narodeniny, kluby – akcie, ktoré neprenáša televízia. Hudobných programov už nie je v televízii veľa, no je pravda, že aj moje albumy vychádzajú skôr sporadicky. Nechrlím každý rok novú hudbu, lebo mám aj iné záujmy. Baví ma písať, tvoriť, vymýšľať, založila som si svoju značku, pod ktorou som nedávno predstavila vonné sviečky alebo jogamatky s mojím vlastným dizajnom, sú to veci, ktoré patria k môjmu životu. S mojimi kamarátmi na Bali sa chystáme predávať jogové oblečenie, s talianskym tímom budeme ponúkať módne oblečenie…

Počas pandémie Dara zaspievala on-line koncert... Foto: archív speváčky
dara rolins Počas pandémie Dara zaspievala on-line koncert nazvaný Nablízko.

Pri toľkých aktivitách budete mať ešte vôbec čas na hudbu?

V hlave mám milión vecí, ktoré by som chcela realizovať, ale na hudbu nezabúdam. Len som teraz dala prednosť všetkému ostatnému, čo ma tiež baví. Iste na to mal vplyv aj lockdown, keď nám fungovanie v hudbe stopli – nemala som potom žiadnu motiváciu ani inšpiráciu hudobného rázu. Niektorí mi hovorili: sadni si a píš! Ale o čom? Text aj hudba vznikajú zo zážitkov, zo všetkého, čo do seba nasajem. Ale keď ste zatvorení doma, maximálne idete na prechádzku do lesa, nemáte veľmi z čoho čerpať. Preto som sa začala venovať iným aktivitám, veci, o ktorých som rozmýšľala roky, prišli na rad teraz. A hudbu mám naplánovanú na budúci rok, chcem sa jej venovať programovo a veľmi zodpovedne.

Očividne ste človek, ktorý má veci naplánované. Čo všetko vás teda čaká na budúci rok?

Pre mňa má deň minimálne 48 hodín, ak nie viac. Našťastie mám okolo seba ľudí, ktorí ma vedia zastaviť: vyspi sa, oddýchni si a zajtra začneme od začiatku. Mojím jediným nepriateľom som si vlastne ja sama, pretože mám pocit, že zvládnem všetko a ešte trikrát viac, pri všetkom chcem byť, všade chcem strčiť nos. Táto moja vlastnosť ma brzdí v mojich plánoch, ale zároveň som za to vďačná. Pretože vďaka nej som tým, kým som, možno preto som ľudí neprestala baviť za tých iks rokov, čo som na scéne, a stále dokážem prekvapiť niečím novým. Tento rok som konečne začala realizovať iné plány než hudobné, na ktoré som predtým kvôli hudbe a vystúpeniam nemala čas. Teraz ešte pred koncom roka predstavím mojim fanúšikom niečo iné a verím, že ich to bude zaujímať.

Speváčka Dara Rolins. Čítajte rozhovor Dara Rolins: S mužmi nehrám žiadne hry. A keď to robia oni, je to trápne!

Dara Rolins

Narodila sa v roku 1972 v Bratislave ako Darina Gambošová, neskôr prijala rodinné meno Rolincová. Spevu sa venuje od šiestich rokov a v desiatich rokoch absolvovala svoje prvé koncertné turné. V dvanástich rokoch s Karlom Gottom naspievala hit Zvonky štěstí (1984). Z detstva je známa aj jej pieseň Keby som bola princezná Arabela (1983), z obdobia dospievania skladba a rovnomenný album Čo o mne vieš (1988). Vyštudovala konzervatórium v Prahe, kde dodnes žije. S režisérom Jurajom Jakubiskom natočila hudobný film Takmer ružový príbeh (1990) a vydala rovnomenné LP s piesňou Anjelik môj. Vydala niekoľko albumov, niektoré v angličtine, je autorkou aj interpretkou piesne k filmu Všetko alebo nič (2017). Bola tvárou viacerých značiek, dnes podniká aj s vlastnou značkou. So spevákom Matějom Homolom má trinásťročnú dcéru Lauru.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dara Rolins