Meky zbiera ceny, jeho Modrý album má zvuk z Abbey Road

Multiplatinový Modrý album Mira Žbirku, ktorý vyšiel pred dvadsiatimi rokmi, reštartoval jeho tvorbu do nového tisícročia a znamenal veľký návrat na pódiá megaúspechom skladby Čo bolí, to prebolí. Prvý októbrový deň vychádza prvýkrát na LP a v 2CD verzii albumu s bonusmi, výpravným bookletom a remastrovaným zvukom z Abbey Road štúdia v Londýne.

24.09.2021 18:00
debata (1)
Miro Žbirka: Je mi fajn

Na prvom CD je pôvodný tracklist albumu s novým zvukom a bonusové CD obsahuje živé a nevydané verzie vybraných skladieb z albumu ako napríklad Milionkrát, Len zatvor oči (v live i US verzii), Mám rád, Sněhulák a ďalšie.

Miro Žbirka vydáva multiplatinový Modrý album... Foto: archív
MIRO ZBIRKA 2021 Miro Žbirka vydáva multiplatinový Modrý album po 20 rokoch s bonusmi.

Plánovaný krst jubilejnej verzie albumu na koncerte 29.septembra 2021 v bratis­lavskom Ateliéri Babylon sa vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu a ochranu zdravia všetkých zúčastnených nemôže plnohodnotne uskutočniť a presúva sa na termín, v ktorom ho bude možné zrealizovať bez obmedzení. Nový termín bude zverejnený hneď, ako to bude možné.

Pražský krst je naplánovaný na 21. október 2021 v Lucerna music bare.

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte rozhovor Len skladám piesne, hovorí Meky

O albume vznikol nový dokumentárny film Modrý Album – The Making Of, v ktorom skúsený tvorivý tím scenáristu Honzu Vedrala (šéfredaktor časopisu Headliner, autor životopisných kníh Miro Žbirka Zblízka a Neuveriteľný Ivan Král), režiséra Šimona Šafránka (Českým levom ocenený dokument King skate a úspešná filmová biografia Meky) a kameramana Martina Žiarana prezradí veľa o zákulisí vzniku zásadného albumu z roku 2001. Odhalí okolnosti obnovenia spolupráce Kamilom Peterajom, objasní kto objavil Marthu, prečo sa Meky rozhodol dať šancu o generáciu mladším producentom a zároveň priblíži ako sa na prelome tisícročí menila populárna hudba. Oficiálna online premiéra dokumentu Modrý Album – The Making Of sa uskutoční 3. októbra 2021 o 19.00 na oficiálnom YouTube profile Mira Žbirku.

Počas letného koncertovania získal Miro Žbirka aj niekoľko ocenení. Z festivalu Soundtrack v Poděbradoch si odniesol Cenu za celoživotné dielo a v ankete Žebřík 2020 druhé miesto v kategórii spevák a spolu s režisérom Šimonom Šafránkom za film Meky cenu za Najlepší film roka 2020. Nedávno sa aktívne zúčastnil aj na výnimočnej koncertnej spomienke na Ivana Krála na pražskom výstavisku.

miro zbirka Čítajte viac Modrý album Mira Žbirku bol multiplatinový. Teraz je tu film Čo bolí, to prebolí

„Najväčšou cenou však pre mňa bolo, že som opäť mohol hrať pred živým publikom, čo je pre mňa najväčšia radosť,“ povedal Miro Žbirka.

Modrý album vychádza na LP a v 2CD verzii... Foto: Universal Music
Modry album 2021 cover LP a CD Modrý album vychádza na LP a v 2CD verzii albumu s bonusmi, výpravným bookletom a remastrovaným zvukom z Abbey Road štúdia v Londýne.

Okrem živých koncertov môžu Mira Žbirku fanúšikovia opäť vidieť aj v televíznom vysielaní. Od 12. septembra je na ČT ART každú nedeľu večer premiéra novej časti pokračovania hudobnej talkšou Doupě, v ktorej Meky vyspovedá množstvo zaujímavých hostí a vzniknú aj netradičné hudobné spojenia.

Na budúci rok Meky pripravuje pre fanúšikov niekoľko narodeninových prekvapení. Niektoré z nich odtajní už čoskoro.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka