Skupina Dilemma sa vracia na vinylových vlnách

Po dlhšej koncertnej pauze a jednom nahratom, ale nevydanom albume z roku 2015 sa minulý rok opäť podarilo značne vyťažených hudobníkov dostať spolu do štúdia. Výsledkom tohto stretnutia je nový, v poradí štvrtý album Vlny, ktorý vyšiel 24. septembra na CD a LP. Nahrávka vznikala v štúdiu Birdland v Považskej Bystrici a dokončená bola v štúdiu Klaksón v Lipanoch.

26.09.2021 11:00
Dilemma Foto:
Pieseň Zmena, ktorá otvára B stranu platne, je venovaná aj pocitom, ktoré ma obklopili na protestoch po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
debata

Autorsky sú všetky piesne, vrátane textov, z pera lídra skupiny Jána Spišáka. Na výslednej podobe skladieb sa podieľala celá skupina. Nahrali celkom jedenásť piesní, z ktorých sa na vinylovú LP nakoniec dostalo osem piesní. CD verzia albumu obsahuje bonusovú skladbu Krídla, ktorá vznikla v roku 2015 počas nahrávania albumu, ktorý nebol nikdy vydaný. Vtedy v skupine pôsobil aj klávesák Juraj Tatár.

Prvé dva albumy The Last Debut a Bordell Europe skupiny Dilemma vydal nezávislý belgický label v rokoch 2006 a 2009, tretí album Low Profile Scream vyšiel v roku 2012 vo vydavateľstve Hevhetia a nový album Vlny vychádza pod hlavičkou skupiny. Existuje v dvoch verziách – slovenskej a anglickej. Obidve verzie albumu sú dostupné na takmer všetkých online platformách, kde je možné album stiahnuť alebo streamovať. Na LP je osem po slovensky naspievaných piesní.

Obal platne, ako všetky predtým, ozdobil obraz... Foto: Dilemma
Dilemma - Vlny Obal platne, ako všetky predtým, ozdobil obraz od Nikolaja Feďkoviča.

“Pri nahrávaní sme využívali staré analógové technológie a zariadenia.Všetko sa nahrávalo na pás a podstatná časť naživo, čo nás následne utvrdilo v názore, že by to chcelo poskytnúť poslucháčovi aj analógový nosič,” povedal o vzniku prvej LP skupiny Dilemma jej líder Jano Spišák a dodal: “Album má názov Vlny, podľa jednej z piesní, ktorá vystihuje jeho podstatu. Nálady a zvuky k nám prichádzajú vo vlnách. Raz drsne a rýchlo, inokedy jemne a pomaly. Témy textov sú rozmanité, od lásky po zradu, od oslavy života po pripomienku smrti. Pieseň Zmena, ktorá otvára B stranu platne, je venovaná aj pocitom, ktoré ma obklopili na protestoch po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Iné témy sú abstraktnejšie a výborne ich dokresľuje dokonale hravá inštrumentálna jazda spoluhráčov. Skladba Éterická je o nenaplnenej láske, s trochou vtipného nadhľadu na vzácnosť telesnej blízkosti.”

Obal platne, ako všetky predtým, ozdobil obraz od Nikolaja Feďkoviča. Jeho obrazy na ploche obalu LP vyniknú a dokážu mnohým vrátiť čas do doby, keď sa ešte albumy počúvali z gramofónu a z obalu študovali detail a čítali texty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Vlny #Dilemma