Rolling Stones začali americké turné poctou zosnulému bubeníkovi

Legendárna britská rocková skupina Rolling Stones zahájila na štadióne v St. Louis svoje severoamerické turné nazvané No Filter, ktoré musela o rok odložiť kvôli pandémii COVIDU-19.

27.09.2021 11:08
Mick Jagger Foto: ,
Líder kapely The Rolling Stones, Mick Jagger.
debata

Hneď na začiatku dala kapela aj jej fanúšikovia najavo, ako veľmi im po šiestich desaťročiach chýba bubeník Charlie Watts, ktorý zomrel minulý mesiac vo veku 80 rokov. S výnimkou súkromného predstavenia v Massachusetts minulý týždeň bol koncert v St. Louis prvým vystúpením skupiny od Wattsovej smrti.

Koncert sa začal prázdnou scénou, ozývalo sa len bubnovanie a premietali sa Wattsove fotografie. Po strhujúcom stvárnení skladby It's Only Rock‘ N ’Roll (But I Like It), Mick Jagger, Keith Richards a Ronnie Wood postúpili do popredia scény. Jagger a Richards ďakovali fanúšikom za prejavy podpory a lásky k Wattsovi.

Jagger priznal, že ho Wattsove fotky dojali. „Toto je naše vôbec prvé turné, ktoré robíme bez neho. Charlie nám bude veľmi chýbať, na pódiu aj mimo neho,“ povedal. Skupina potom venovala Wattsovi ďalšiu skladbu Tumbling Dice.

Turné bolo pôvodne naplánované na rok 2020, ale koronavírus koncertné šnúry zrušil. Známky pandémie boli všadeprítomné aj na koncerte v druhom najväčšom meste štátu Missouri, silno zasiahnutom variantom delta koronavírusu. Desiatky tisíc fanúšikov mali rúška, ako nariaďujú miestne predpisy. Pred koncertom úrady vyzývali každého, kto by cítil príznaky ochorenia, aby zostal doma. Na štadióne bolo zriadené aj očkovacie stredisko. Podobné majú vzniknúť aj na ďalších zastávkach turné.

Wattsa na koncerte nahradil Steve Jordan, ktorý celé roky vystupoval s Richardsovým vedľajším projektom X-Pensive Winos.

Koncert predstavil dlhú rekapituláciu hitov kapely a Jagger neustále tak krepčil na pódiu, že vypadal skôr na polovicu alebo tretinu zo svojich 78 rokov. Vokály a gitary zneli ako vždy.

Po St. Louis bude nasledovať Charlotte v Severnej Karolíne, Pittsburgh, Nashville, Minneapolis, Tampa, Dallas, Atlanta a Detroit, kým turné skončí v Austine v Texase 20. novembra. Skupina pridala nové zastávky a vystúpenia v Los Angeles 14. októbra a 17. októbra, a koncert v Las Vegas 6. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolling Stones #Charlie Watts