Slovenská filharmónia si koncertom uctí obete pandémie koronavírusu

Slovenská filharmónia (SF) si dnes (v stredu) uctí obete pandémie ochorenia COVID-19 koncertom v rámci Bratislavských hudobných slávností (BHS). Verdiho Requiem zaznie pod taktovkou francúzskeho dirigenta Emmanuela Villauma. Koncert, ktorý sa začne o 19.30 h, možno sledovať aj dodatočne - v sobotu - online na webstránke stream.filharmonia.sk.

29.09.2021 18:25
debata

„Týmto koncertom vzdávame úctu obetiam pandémie a vyjadríme poctu a obdiv všetkým, ktorí stáli v prvej línii boja s koronavírusom,“ uviedla pre médiá manažérka BHS Izabela Pažítková.

Monumentálne dielo Giuseppe Verdiho uvedie so SF, Slovenským filharmonickým zborom a kvartetom zahraničných sólistov francúzsky dirigent Emmanuel Villaume.

„Requiem vzniklo v roku 1874 ako tryzna za Alessandrom Manzonim, vrcholným predstaviteľom talianskeho literárneho romantizmu, ktorého mal Verdi vo veľkej úcte. Výber práve tohto vrcholného diela symbolizuje poctu zosnulým,“ priblížila Pažítková.

V poradí 56. ročník BHS odštartoval 24. septembra. Do 10. októbra na ňom zaznie postupne 18 koncertov v podaní prestížnych zahraničných orchestrov, sólistov, dirigentov a slovenských interpretov. Ako rezidenčný orchester festivalu sa SF predstaví na štyroch z nich.

Emmanuel Villaume. Foto: BHS
Emmanuel Villaume Emmanuel Villaume.

Ako spresnila tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova, koncert sa na webe objaví cez víkend. „Bude zaznamenaný a zverejnený na stream filharmonia.sk počas víkendu,“ doplnila.

Myšlienku koncertu podporujú aj pozostalí po obetiach pandémie z občianskeho združenia Skutočné obete. „COVID-19 na Slovensku o život pripravil viac ako 15 000 ľudí. Za každým týmto číslom pritom stojí rodina a príbeh, skutočné obete a skutoční ľudia, ktorí tu dnes mohli byť, avšak kvôli pandémii už nie sú medzi nami,“ hovorí Lenka Straková, jedna zo zakladateliek OZ Skutočné obete.

„Chceme, aby sa na nich nezabudlo, a zároveň cítime, že si potrebujeme pripomínať zdrvujúci dosah pandémie, ktorý navždy tragicky poznačil nielen desaťtisíce rodín obetí, ale celú našu spoločnosť,“ dodala.

Združenie tiež iniciovalo výstavbu centrálneho Pamätníka obetí COVID-19, ktorý by mal byť pre celý národ dôstojnou pripomienkou, vyjadrením úcty a skutočnej solidarity s obeťami a ich pozostalými. Nachádzať by sa mal v Bratislave, financovaný bude z príspevkov z transparentného účtu. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.skutocneobete.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Slovenská filharmónia #Bratislavské hudobné slávnosti #BHS #Covid-19