Spevák a skladateľ Paul Simon oslavuje 80. narodeniny

Zložil piesne, ktoré si obľúbili milióny ľudí na celom svete. Získal 16 cien Grammy, dvakrát ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy, prestížny časopis Rolling Stone ho zaradil na zoznam 100 najväčších gitaristov sveta i na ôsme miesto v rebríčku 100 najväčších skladateľov piesní všetkých čias.

13.10.2021 06:00
Paul Simon Foto: ,
Paul Simon si získal popularitu najmä ako hudobný skladateľ.
debata

Všetky tieto superlatívy patria americkému hudobníkovi, skladateľovi a spevákovi Paulovi Simonovi, ktorý sa v stredu (13. októbra) dožíva 80 rokov.

Aj keď sa hudbe venuje už vyše 60 rokov, do povedomia fanúšikov sa zapísal najmä ako člen slávneho amerického dua Simon & Garfunkel, ktoré vytvorili v roku 1956. S Artom Garfunkelom sa výborne dopĺňali.

Paul Simon
Art Garfunkel a Paul Simon
+2Ray Phiri (vľavo) sa stal slávnym po tom, ako v...

Kým Garfunkel bol výnimočne nadaný spevák s veľkým hlasovým rozsahom, Simon sa presadil predovšetkým ako skladateľ.

Simon s Garfunkelom občas vystupovali aj po rozpade skupiny. Legendárnym sa stal koncert v newyorskom Central Parku v septembri 1981, kde odznela i slávna balada Bridge Over Troubled Water.

Nahrali spolu päť albumov s hitmi ako The Sound of Silence, Mrs. Robinson, America, The Boxer, El Condor Pasa (If I Could), Cecilia, Richard Cory, A Most Peculiar Man, I Am a Rock či Bridge Over Troubled Water, ktorú odborníci považujú za jednu z najkrajších rockových balád.

Po rozpade skupiny v roku 1970 sa Simon s Garfunkelom ešte párkrát stretol pri spoločných projektoch, no sústredil sa hlavne na sólovú dráhu, pričom čerpal aj z latinskoamerickej hudby a reggae.

Vydal niekoľko vlastných albumov, na ktorých boli napríklad piesne Me And Julio Down By the Schoolyard alebo Mother And Child Reunion. Príležitostne sa objavil aj vo filme, zložil tiež muzikál Capeman (1997), venuje sa charite. Je tretí raz ženatý, má štyri deti.

Paul Simon: Me And Julio Down By the Schoolyard

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #skladateľ #Paul Simon #80. narodeniny #rokenrol #Simon & Garfunkel #Rokenrolová sieň slávy