Obchod s piesňami vynáša milióny. Vo svete

Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche? Viacerí slávni speváci a hudobné skupiny sa rozhodli, že namiesto tantiém, ktoré dostávali za odvysielanie svojich skladieb, radšej zarobia naraz a poriadne - predajom svojich autorských práv.

16.10.2021 16:00
Shakira Foto:
Speváčka Shakira.
debata (1)

Odhodlali sa na to také hviezdy ako Bob Dylan, Neil Young, Shakira či speváčka Stevie Nicks zo skupiny Fleetwood Mac. Podobne sa zachovali aj skupiny Blondie a Red Hot Chili Peppers, tento mesiac i 81-ročná ikona amerického popu Tina Turner. Hlavným dôvodom, prečo dali prednosť okamžitému zisku pred pravidelným príjmom, je zrejme digitalizácia hudby a streamovacie služby.

jeden z veľkých hitov Boba Dylana: Knockin' on Heaven's Door

Výnosy z autorských práv sú popri koncertovaní jedným z hlavných príjmov hudobných skladateľov a interpretov. To, že sa dá na nich dobre zarobiť, vedel už legendárny spevák Michael Jackson, ktorý v roku 1985 za 47,5 milióna dolárov kúpil práva na 251 piesní skupiny Beatles a o desať rokov neskôr ich predal za 95 miliónov.

APTOPIX Obama Medal of Freedom Čítajte viac Hudobné vydavateľstvo Universal Music kúpilo všetky piesne Boba Dylana

Kšeftovanie s autorskými právami sa však rozmohlo najmä v posledných rokoch. V októbri 2020 sa svojho „umeleckého katalógu“ za vyše 300 miliónov dolárov vzdala americká speváčka Taylor Swift, o dva mesiace neskôr to isté za rovnakú sumu spravil i slávny americký pesničkár Bob Dylan. Ako 79-ročný odstúpil všetky práva na svojich viac ako 600 piesní spoločnosti Universal Music.

V tomto smere sa dobre darí aj investičnej firme Hipgnosis. Tá napríklad len v auguste minulého roka získala autorské práva na vyše 900 skladieb amerického speváka Barryho Manilowa a 197 piesní skupiny Blondie, ktoré predali jej zakladatelia – speváčka Debbie Harry a gitarista Chris Stein. Tohto roku prišiel o práva na polovicu svojej tvorby zase kanadský spevák Neil Young. Aj on ich za neznámu cenu odstúpil spoločnosti Hipgnosis, čím šokoval umelecký svet, pretože až dovtedy tvrdil, že o svojich piesňach bude rozhodovať sám. Dokonca bol proti tomu, aby ich niekto použil v reklame. S autorskými právami sa rozlúčila tiež kolumbijská speváčka Shakira i Tina Turner, ktorá ich predala vydavateľstvu BMG.

Obrovský hit Tiny Turner: The Best

Je to len náhoda alebo k tomu hudobníkov doviedla situácia? Podľa hudobného ekonóma Petra Tschmucka z viedenskej Univerzity pre hudbu a výtvarné umenie môže byť motivácia rôzna. „U Boba Dylana to môže byť napríklad spôsob, ako sa postarať o ďalšiu generáciu, ale pri tých mladších to môže byť dodatočný zdroj príjmov, keďže odpadli mnohé príležitosti na vystupovanie,“ vysvetlil pre nemecký portál Deutsche Welle.

Športovo - hudobný ošiaľ: Shakira a jej Waka Waka

Podľa Tschmucka je však pravdepodobným dôvodom aj to, že sa zmenili pomery na hudobnom trhu. Zatiaľ čo z tantiém za hudobné nosiče sa dalo celkom slušne žiť, odberatelia streamovacích služieb platia tak málo, že príjmy z tejto oblasti sú pre muzikantov a skladateľov slabé. Od roku 2015 sa tým zaoberá i Európska komisia, na ktorú sa so sťažnosťou obrátilo vyše 1 100 umelcov. Viacerí z nich si preto povedali, že lepšie ako poberať nízke tantiémy je predať autorské práva veľkým spoločnostiam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba