Slovenská filharmónia otvorí svoju 73. koncertnú sezónu

Otváracie koncerty 73. sezóny Slovenskej filharmónie sú na programe vo štvrtok a piatok 21. a 22. októbra. Sezóna potrvá do 17. júna 2022. Úvodné koncerty zaznejú pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Sólistom večerov bude fenomenálny izraelský huslista s ukrajinskými koreňmi Vadim Gluzman.

19.10.2021 11:00
Daniel Raiskin Foto:
Šéfdirigent Daniel Raiskin.
debata

Šéfdirigent Daniel Raiskin na úvod otváracích večerov zaradil skladbu Petite ouverture solennelle / Malú slávnostnú predohru Ľudovíta Rajtera, popredného slovenského skladateľa, dirigenta, pedagóga, spoluzakladateľa a bývalého šéfdirigenta nášho symfonického telesa. Skladba zaznie pri príležitosti jeho nedožitých 115. narodenín.

V interpretácii fenomenálneho Vadima Gluzmana si vypočujeme Beethovenov Koncert pre husle a orchester D dur op. 61, ktorý otvárajú štyri tiché údery na tympany. Dielo sa dostalo do repertoáru koncertných sál až po smrti skladateľa, v polovici 19. storočia, zásluhou Felixa Mendelssohna Bartholdyho a vtedy trinásťročného huslistu Josepha Joachima v Londýne.

V Koncertnej sieni SF zaznie v interpretácii jedného z najžiadanejších huslistov súčasnosti Vadima Gluzmana, ktorý koncertuje s orchestrami ako Berlínski filharmonici, Gewandhausorchester v Lipsku, Mníchovská či Londýnska filharmónia. Hrá na výnimočnom nástroji „ex-Leopold Auer" z roku 1690, ktoré mu zapožičala Stradivari Society v Chicagu. V Bratislave sa predstaví už po niekoľkýkrát.

Koncerty uzavrie Čajkovského programová a nie často uvádzaná symfónia Manfred podľa literárnej predlohy anglického romantického básnika Lorda Byrona, v autentickom naštudovaní šéfdirigenta SF, petrohradského rodáka Daniela Raiskina, ktorý o otváracích večeroch povedal:

„Pri príprave na novú sezónu 2021/2022 myslím v prvom rade na to, akú úlohu zohráva v našom živote umenie a predovšetkým HUDBA! Po mimoriadne emotívnych dňoch na Bratislavských hudobných slávnostiach a dlho očakávanom stretnutí s publikom sa teším na Otváracie koncerty sezóny, na ktorých zahráme hudbu Beethovena a Čajkovského. Zdá sa mi, že práve títo skladatelia sú veľmi blízki nášmu orchestru aj publiku. Beethovenov husľový koncert je vrcholom krásy, formy a hĺbky humanizmu a je pre mňa mimoriadnym potešením, že sólový part zahrá môj blízky priateľ a „hudobný brat“ Vadim Gluzman.

Koncerty uzavrie Čajkovského programová a nie... Foto: Peter Brenkus
Slovenská filharmónia Koncerty uzavrie Čajkovského programová a nie často uvádzaná symfónia Manfred podľa literárnej predlohy anglického romantického básnika Lorda Byrona.

Zaujímavým detailom jeho interpretácie bude použitie kadencií od Alfreda Schnittkeho, jedného z najvýznamnejších skladateľov a hudobných mysliteľov druhej polovice 20. storočia. Čajkovského hudba stála na začiatku mojej spolupráce so Slovenskou filharmóniou a doteraz bývam prekvapený, ako subtílne cítia hráči skladateľove emócie, utrpenie a úprimnosť s akou ich reflektujú.

Symfónia „Manfred“ je výrazným príkladom dramatickej zručnosti Čajkovského, ktorý svoje „ja“ odzrkadlil v hrdinovi Byronovej básne. Sila tejto hudby sa mi zdá byť mimoriadne aktuálnou práve dnes, keď sa mnohí z nás obávajú o základy existencie, ľudskosti, vzťahu k prírode, hľadania samého seba a svojho miesta v tomto živote… Veľmi rád som zaradil do programu aj dielo Ľudovíta Rajtera, jedného zo zakladateľov nášho orchestra. Jeho Malá slávnostná predohra bude znieť v úvode koncertov a ja tak s radosťou pokračujem v objavovaní hudby vynikajúcich slovenských skladateľov!“

Koncerty sa budú konať v režime OTP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba