Metallica má 40 rokov

Metallica patrí medzi najslávnejšie heavymetalové skupiny sveta. Vo štvrtok 28. októbra oslávila významné výročie - 40 rokov od svojho vzniku. Ani po tak dlhej dobe to nevyzerá, že by jej členovia plánovali ísť do dôchodku.

30.10.2021 11:00
Členovia skupiny Metallica na zábere z roku 2012. Foto: ,
Členovia skupiny Metallica na zábere z roku 2012.
debata (2)

Metallicu založili v roku 1981 spevák a gitarista James Hetfield a bubeník Lars Ulrich, ktorí sú jej členmi dodnes. Istý čas bol v kapele aj gitarista Dave Mustaine, ktorý neskôr odišiel a založil skupinu Megadeth, ďalej basgitaristi Ron McGovney, Jason Newsted a Cliff Burton, ktorý tragicky zahynul pri havárii autobusu počas turné vo Švédsku v roku 1986. V súčasnosti pôsobia v kapele okrem zakladajúcich členov gitarista Kirk Hammett a basgitarista Robert Trujillo.

Skupina má na konte desať štúdiových albumov, pričom Master of Puppets zaradila Kongresová knižnica do Národného registra nahrávok ako vôbec prvú metalovú nahrávku v histórii. Svoj zatiaľ posledný album s názvom Handwired… to Self-Destruct vydala v roku 2016.

V lete tohto roka ohlásila Metallica špeciálne narodeninové koncerty, ktoré sa budú konať v Chase Center v San Franciscu 17. a 19. decembra. „Aj keď sa tomu dá len ťažko uveriť, naša kapela bude mať tento október veľkú štyridsiatku. Je to šialené… akoby to bolo včera, keď sme odohrali náš prvý koncert v Radio City v Anaheime na jar 1982! Dobre, možno to nebolo včera, odkedy sa Lars a James dali dokopy na jeseň roku 1981, stalo sa toho tak veľa – takmer 2 000 živých koncertov na siedmich kontinentoch, ohromujúce úspechy a šialené off-roadové dobrodružstvá,“ vyjadrili sa členovia kapely v oficiálnom vyhlásení.

Lístky sú dostupné len pre členov fanklubu Metallica’s Fifth Member fan club. „Ohromila nás láska, podpora a obetavosť, ktorej sa nám dostalo počas S&M² koncertov, keď v septembri 2019 pricestovali do San Fancisca fanúšikovia z viac ako 60. krajín. Úplne ste ovládli San Francisco a vaše neuveriteľné vibrácie a zmysel pre rodinu nás inšpirovali, aby sme vás všetkých pozvali vrátiť sa späť!“ Počas štvordňových osláv budú členovia kapely kurátormi rôznych hudobných a komediálnych predstavení či ochutnávok whisky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #metal #Metallica #heavy metal