Art Garfunkel spieva aj v osemdesiatke

Keď na jar 2010 členovia slávneho dua Simon & Garfunkel ohlásili, že sa po rokoch opäť pripravujú na turné, fanúšikovia jasali. Z veľkého návratu sa však stala blamáž. Už prvý z 13 plánovaných koncertov bol fiaskom, pretože Art Garfunkel nedokázal spievať. Ako vysvitlo, mal vážne problémy s hlasivkami. Ďalšie vystúpenia zrušili a zdalo sa, že s jeho kariérou je koniec. Dnes sa tento výnimočný umelec dožíva 80 rokov - a znova spieva.

05.11.2021 10:00
debata
Art Garfunkel a Paul Simon sa nedávno obrátili na fanúšikov s piesňou a povzbudzujúcim odkazom.

Svetlo sveta uzrel 5. novembra 1941 v New Yorku v rodine obchodného cestujúceho, ktorý mal rumunsko-židovské korene. „Už ako päťročný som zistil, že viem spievať,“ pochválil sa nedávno. „Spieval som na ulici vedľa nášho domu a na chodbách školy, keď všetky deti odišli.“

Osudovým sa preňho stalo priateľstvo s Paulom Simonom, ktorý bol iba o tri týždne starší ako on a býval v rovnakej štvrti. Spoznali sa v škole, keď mali jedenásť rokov.

Simon & Garfunkel - The Sound of Silence (z koncertu v Central Parku)

Simon bol nadaný gitarista, ktorý skúšal skladať piesne, a v Artovi našiel výnimočného speváka s veľkým hlasovým rozsahom. Ovplyvnení nastupujúcim rokenrolom a vokálnymi skupinami založili v roku 1956 hudobné duo.

Nazvali ho Tom & Jerry – podľa známych animovaných postavičiek. O rok neskôr nahrali skladbu Hey, Schoolgirl, ktorá sa dostala na 49. miesto v hitparáde, ale potom sa rozpadli. Simon totiž skúšal preraziť ako sólový spevák, čo Garfunkel bral ako podraz.

Simon & Garfunkel: Mrs. Robinson

Na Columbijskej univerzite vyštudoval históriu a matematiku, no v roku 1963 sa s priateľom zmieril a pokračovali v hudobnej kariére. V októbri 1964 – už pod vlastnými menami Simon & Garfunkel – vydali prvý album, ktorý nepriniesol úspech, a tak sa znova rozišli.

Ich producent to však nevzdal – z platne vybral pieseň The Sound of Silence, trocha ju upravil a znova nahral ako singel. Skladba prerazila na vrchol hitparády a duo znova ožilo.

Celkovo nahrali päť albumov, z ktorých sú známe najmä hity ako Mrs. Robinson, America, The Boxer, El Condor Pasa (If I Could), Cecilia, Richard Cory, A Most Peculiar Man, I Am a Rock či Bridge Over Troubled Water, ktorú odborníci považujú za jednu z najkrajších rockových balád v histórii.

Hoci sa dočkali slávy, rozpory medzi nimi narastali. Obaja boli silnými osobnosťami a aj keď vedeli, že sa navzájom potrebujú, žiarlili na seba. Garfunkel si užíval obdiv fanúšikov a Simon akoby na pódiu stále zostával v jeho tieni. Vzájomné trenice vyvrcholili v roku 1970, keď sa dvojica znova rozpadla.

Art Garfunkel a Paul Simon Foto: sweetslyrics.com
Art Garfunkel a Paul Simon Art Garfunkel a Paul Simon

Obaja umelci sa potom vydali vlastnou cestou, ale Garfunkelovi sa až tak nedarilo. Mal ešte zopár hitov, ktoré preňho zložili iní skladatelia, no jeho popularita upadala. Objavil sa v niekoľkých filmoch (Hlava 22, Telesné vzťahy, Helena v škatuli či Klub 54), písal poéziu, krátky čas dokonca učil matematiku na strednej škole.

Paul Simon Čítajte viac Spevák a skladateľ Paul Simon oslavuje 80. narodeniny

So Simonom sa ešte viackrát stretli pri ďalších projektoch, čo fanúšikovia iba uvítali. Legendárnym sa stal napríklad ich koncert v newyorskom Central Parku, na ktorý sa v septembri 1981 prišlo pozrieť vyše pol milióna divákov.

Spory medzi nimi napriek tomu pokračovali. Keď Garfunkel pred 11 rokmi prišiel o hlas, Simon to pokladal za zradu, lebo spevák pred ním zatajil, že ho problémy s hlasivkami trápili celé mesiace. „Už mu nemôžem veriť,“ priznal Simon a vyhlásil, že s ním definitívne skončil.

Art Garfunkel Čítajte viac Art Garfunkel po štvrorročnej odmlke mieri na pódiá. Hlasivky ho už netrápia

Garfunkel si hlasivky liečil štyri roky. Prestal fajčiť a s priateľom sa zase udobril. V auguste tohto roka spolu nahrali video, na ktorom počas pandémie pozdravili svojich priaznivcov.

Artie, ako speváka volajú známi, dnes pôsobí vyrovnane. S druhou manželkou Kim má dvoch synov, venuje sa poézii, filozofii a literatúre (na webe zverejnil zoznam vyše 1 300 kníh, ktoré prečítal), pešo prešiel Japonsko, USA i Európu a teší sa na ďalšie koncerty. Možno znova i so Simonom…

Pieseň Bridge Over Trouble Water z benefičného koncertu v newyorskom Central Parku v septembri 1981.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #speváci #Art Garfunkel #Paul Simon #80. narodeniny #Simon & Garfunkel