V Slovenskej filharmónii zaznie po prvý raz Koncert pre harfu

Symfonické koncerty Slovenskej filharmónie (SF) pokračujú vo štvrtok a piatok 11. a 12. novembra. Diela Alexandra Skriabina, Alexandra Mosolova a Jeana Sibelia budú znieť pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Sólistkou večerov bude slovenská harfistka Katarína Turnerová.

10.11.2021 11:00
Katarína Turnerová Foto:
Harfistka Katarína Turnerová bude sólistkou koncertného večera v Slovenskej filharmónii.
debata

Daniel Raiskin na svojom koncerte v cykle Hudba troch storočí predstaví originálnu koncertnú dramaturgiu. V jej centre bude Koncert pre harfu a orchester Alexandra Mosolova, ktorý zaznie v interpretácii Kataríny Turnerovej, ktorá je členkou Slovenskej filharmónie od roku 1995. Harfistka pravidelne koncertuje doma i v zahraničí ako sólistka aj ako komorná hráčka. Turnerová je absolventkou žilinského Konzervatória a Akadémie múzických umení v Prahe.

„Mosolovov harfový koncert bude uvedený v rámci sezón SF po prvý raz. Koncert pre harfu a orchester vznikol v roku 1939 a nesie výsostné znaky skladateľovho neskorého, teda ‚pacifikovaného‘ kompozičného štýlu. Po bývalom búrlivákovi v tomto prenesene romantickom diele už nenájdeme ani stopu,“ píše v textu ku koncertu muzikológ Ivan Marton a dodáva: „Koncert ešte pred vojnou premiérovala v Moskve známa ruská harfistka Viera Dulová, no potom sa partitúra i party diela stratili a skladba upadla do zabudnutia. Za jej renesanciu vďačíme dirigentovi Arthurovi Arnoldovi a americkej sólistke Taylor Ann Fleshmanovej, ktorí materiál koncertu objavili, zrekonštruovali a za sprievodu Moskovského symfonického orchestra premiérovo uviedli 26. januára 2019 v Moskve.“

Program doplní orchestrálna miniatúra Snenie Alexandra Skriabina, prvé dokončené symfonické dielo ruského skladateľa, a Symfónia č. 2 Jeana Sibelia, ktorá patrí medzi jeho najčastejšie uvádzané orchestrálne diela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Daniel Raiskin