Predstavili dosiaľ neznámu pieseň, na ktorej sa podieľali členovia Beatles

V piesni Radhe Shaam, ktorú v roku 1968 napísal a produkoval Suresh Joshi, si na bicie zahral Ringo Starr a na gitaru George Harrison.

11.11.2021 06:00
Britain The Beatles Foto:
Zľava: Kapela The Beatles - Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr a John Lennon na archívnej snímke.
debata

V liverpoolskom múzeu The Beatles v premiére predstavili dosiaľ nezverejnenú skladbu, na ktorej sa podieľali dvaja členovia slávnej štvorky.

V piesni Radhe Shaam, ktorú v roku 1968 napísal a produkoval Suresh Joshi, si na bicie zahral Ringo Starr a na gitaru George Harrison.

Nahrávku našiel priateľ 75-ročného Joshiho v jeho birminghamskom dome, keď ho prišiel skontrolovať počas lockdownu. Joshi, ktorý sa priatelil s Georgeom Harrisonom, zoznámil hudobnú hviezdu aj so slávnym indickým muzikantom Ravim Shankarom.

Keď Joshi v londýnskych Trident Studios v Soho pracoval na hudbe k dokumentárnemu filmu East meets West, prišli za ním Harrison a Ringo Starr a ponúkli, že na nahrávke zahrajú. Dvojica si vraj vtedy dala pauzu od nahrávania Hey Jude.

Joshi podľa vlastných slov rozprával svojmu priateľovi Deepakovi Pathakovi o svojej hudobnej minulosti a ten nástojil, aby pohľadali master nahrávky. Keď ho našli, Pathak ju poslal hudobnému producentovi Surajovi Shinhovi, ktorý ju zreštauroval a postaral sa o jej mix.

Podľa manažéra múzea Beatles Paula Parryho sa pieseň pozvaným hosťom, medzi ktorými bol aj Joshi, veľmi páčila. Skladbu, na ktorej sa podieľal aj známy indický hudobník Aashish Khan, si mohlo v múzeu vypočuť 100 hostí.

Okrem toho ju v rozhlasovej premiére odvysielali aj na BBC Radio Merseyside a podľa Parryho ju vo štvrtok oficiálne vydajú, pričom celý výťažok poputuje na charitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #Ringo Starr #George Harrison