Žbirka zanechal desiatky hitov. Viaceré zľudoveli

Umelecká tvorba Miroslava Žbirku je veľmi bohatá. Po odchode zo skupiny Modus, keď si založil vlastnú kapelu Limit a vydal sa na sólovú dráhu, vydal 14 veľkých albumov, dva s piesňami pre deti, dva z koncertov, desať výberových a deväť ďalších naspieval v angličtine.

10.11.2021 20:10
debata (9)
Zažni

Z množstva hitov, ktoré naspieval, je ťažké vybrať tie najlepšie či najznámejšie, pretože ich je naozaj veľa a mnohé za roky zľudoveli. Z čias, keď ešte hrával s Modusom, je známa napríklad pieseň Dievčatá, z jeho prvého sólového singla z roku 1980 sa zase presadilo najmä dueto s Marikou Gombitou V slepých uličkách.

Atlantída

Do povedomia poslucháčov a divákov sa dostali aj hity z hudobného filmu Neberte nám princeznú, kde sa spolu s Gombitovou predstavil napríklad v piesni Tri slová.

Balada o poľných vtákoch

Už ako sólového speváka ho preslávili skladby ako Biely kvet, 22 dní, Balada o poľných vtákoch, Atlantída, Denisa, Katka, Len s ňou, Múr našich lások, Zažni, Nechodí, S tebou, Drahá, Modré viečka, Ako obrázok, Možno sa ti zdá, Mesto spí, S tebou je kríž, Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Dnes som ťa videl, Motýľ Admirál, Prvá, Vraj ho mala rada či C'est la vie.

Ako obrázok

Z novších možno spomenúť skladby Letím tmou (za tebou), dueto s Gombitovou Nespáľme to krásne v nás, Bahamy, Zlodejka snov, Vieš byť zlá, Mám rád alebo dueto s českou speváčkou Marthou Čo bolí, to prebolí.

C'est la vie

Hudbu si v drvivej väčšine piesní skladal sám, mnohé i otextoval, alebo mu slová k nim napísal Kamil Peteraj, Jozef Urban, Boris Filan či Ján Štrasser.

Chlapčenská tvár

V roku 1988 Žbirka pôsobivo zhudobnil aj lyrickú báseň Jesenná láska, ktorú zložil významný básnik a vtedajší minister kultúry v slovenskej vláde Miroslav Válek.

Balada Jesenná láska, ktorej text napísal básnik Miroslav Válek.

A kde najradšej skladal? Najlepšie mu to išlo doma, ideálnym miestom na to vraj bola kuchyňa. V paneláku na bratislavskom sídlisku Dolné hony, kde kedysi býval, sa zrodila i jeho slávna Atlantída. Pri jej spievaní bol taký hlučný, že mu susedia búchali na stenu, aby konečne stíchol, ako sa pochválil v jednej televíznej relácii.

Čo bolí, to prebolí
Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte viac Len skladám piesne, hovorí Meky

Keď v októbri 2017 oslavoval 65 rokov, prezradil, že ho stále baví vymýšľať pesničky. „Budem v tom pokračovať… Vstávam s pocitom, že musím urobiť novú pieseň. Chcem skladať ďalšie melódie, dokiaľ mi budú napadať,“ ubezpečil fanúšikov.

Múr našich lások
Ktorá z piesní Mira Žbirku sa vám najviac páči?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #úmrtie #piesne #Miroslav Žbirka