Ján Štrasser: Meky bol vždy svoj

Textár Ján Štrasser spomína na Mira Žbirku.

11.11.2021 10:48
Ján Štrasser Foto:
Básnik, esejista, textár, dramaturg a prekladateľ Ján Štrasser.
debata (1)

"Mekyho smrť ma zaskočila tak ako každého. Nevytvorili sme toho spoločne mnoho, dokopy je to asi desiatka piesní, no s istou pýchou musím povedať, že som s ním urobil jeho prvý veľký hit Zažni na Bratislavskej lýre v roku 1977.

Potom Meky spolupracoval s Kamilom Peterajom a texty si písal aj sám. Našou ďalšou spoločnou piesňou bola napríklad Prvá, ktorá sa veľmi slušne uchytila.

Meky hral vo filme Neberte nám princeznú, neboli to síce jeho piesne, no s Dežom Ursinym a Altou Vášovou sme boli veľmi radi, že prijal ponuku účinkovať vo filme. A tak trochu presvedčil aj Mariku Gombitovú, aby sa pridala. Hoci nerád používam slovo kultový, v tomto prípade je presné, pretože vznikol muzikál, ktorý žije svojim životom už viac ako štyridsať rokov.

Po tejto spolupráci sme sa občas vídali, občas sme urobili pesničku a vždy sme boli vo veľmi dobrom vzťahu.

Momentky zo života Mira Žbirku

Pozrite si výber momentiek zo života legendárneho speváka Mira Žbirku.

Fotogaléria
Speváčka Katarína Knechtová a spevák Miroslav...
Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky"...
+6Na snímke spevák a hudobník Miroslav Žbirka...

Meky bol vždy svoj, to je dôležité povedať. Vždy z neho bolo cítiť pesničkárske korene Beatles a angloamerickú tradíciu, ktoré v sebe pestoval a nadväzoval na ne. Bol to Meky rocker a po celé tie roky aktívnej tvorby zostal svoj, špecifický. Jednu zo svojich platní nazval Nemoderný chalan, ten názov ho trochu charakterizoval, ale aj nie, pretože bol moderný vždy, no nikdy nesledoval dobové trendy. Zostával za každých okolností sám sebou.

Meky je spolu s Kamilom Peterajom autorom jednej z najkrajších slovenských piesní Balada o poľných vtákoch. Je to zároveň jedna z piatich najlepších slovenských populárnych piesní našej histórie."

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Ján Štrasser #Miroslav Žbirka