Aj v Čechách spomínajú osobnosti na zosnulého speváka Miroslava Žbirku

Mnoho osobností českého verejného života vyjadrilo zármutok nad úmrtím slovenského speváka Miroslava "Mekyho" Žbirku, ktorý zomrel vo veku 69 rokov.

11.11.2021 11:00
Žbirka  premiéra filmu Fair Play Foto: ,
Miro Žbirka odišiel, jeho tvorba zostáva.
debata (9)

„Čítam, že zomrel Miro Žbirka. Najprv som si myslel, že je to jeden z jeho vtipov. Mal som ho veľmi rád. Jeho pesničky sú moja mladosť. A nie som rozhodne sám. Žili sme ním všetci. Atlantída je naj. Dovoľte mi vysloviť úprimnú sústrasť rodine a blízkym. Ďakujeme za všetko, Miro,“ napísal na Twitteri dosluhujúci český premiér Andrej Babiš.

„Mal som k nemu veľkú úctu. Patril medzi hudobné legendy a stretnutia s ním boli vždy veľmi príjemné,“ povedal v rozhovore pre spravodajský portál iDNES.cz režisér relácie Doupě Mekyho Žbirky Pavel Jandourek, ktorú posledné tri roky vysielala Česká televízia (ČT). Žbirka si do nej pozýval rôznych hostí z umeleckej oblasti.

„Česká a slovenská hudobná kultúra prichádza o najlepšieho a najoriginálnejšieho slovensko-českého speváka, ktorý tu kedy bol,“ povedal pre iDNES.cz český hudobný kritik Josef Vlček. Podľa neho bol Žbirka unikátny tým, že bol pesničkárom a zároveň interpretom, vždy sledoval hudobný vývoj a vždy bol aktuálny.

„Dobrý, rovný, rýdzi. Unikátny humor. Otvorenosť a ľudskosť. Veľký pane, máte môj obdiv a úctu. Ďakujem. Nielen za inšpiráciu,“ napísal na sociálnej sieti Instagram český spevák Tomáš Klus.

Spevák a skladateľ žijúci v Prahe, moderátor hudobných podujatí, tvorca, ale aj propagátor hudby doma a v zahraničí Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave rodičom Šimonovi Žbirkovi a Angličanke Ruth Galeovej, ktorí sa v roku 1943 zoznámili v Londýne. Bol legendou slovenskej hudobnej scény, viacnásobný Slávik a víťaz ankety Spevák roka na Slovensku, od roku 2006 člen Siene slávy na Slovensku, hudobník, ktorého albumy vydávané od polovice 80. rokov dosahovali niekoľkostotisícové náklady. Absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Klus #Miroslav Žbirka