Ako Žbirka pomáhal brániť princeznú

Vďaka hudbe a svojej popularite sa Miroslav Žbirka dostal aj pred kameru. Ak sa človek pozrie na jeho filmografiu, zistí, že ako herec účinkoval v piatich hudobných filmoch, v niekoľkých epizódach televíznych seriálov, v množstve dokumentárnych filmov, záznamov z koncertov, ale aj v rôznych televíznych programoch a vo dvoch vlastných reláciách, ktoré moderoval.

11.11.2021 14:37
Miro Žbirka Foto: ,
Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka s tabuľkou Umelcova misia s jeho menom na Moste slávy 24. júna 2017 na Medzinárodnom filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach. Spevák si na festivale prevzal cenu Umelcova misia a tabuľku so svojím menom pripevnil na Most slávy v parku.
debata

Jediným filmom, kde dostal väčší priestor ako herec, bol známy televízny muzikál Neberte nám princeznú (1981). Hudbu k tejto krátkej filmovej rozprávke zložil popredný slovenský skladateľ a spevák Dežo Ursiny a texty Ján Štrasser.

Réžiu viedol Martin Hoffmeister, ktorý spolu s Altou Vášovou napísal i scenár. Paradoxom je, že album s piesňami z filmu (soundtrack) vyšiel až 20 rokov po premiére diela.

Príbeh, v ktorom si zahrali aj speváčky Marika Gombitová a Marie Rottrová, vyznel síce naivne a neoslnili ani herecké výkony hlavných predstaviteľov, ale vďaka piesňam a obľúbeným interpretom mal u divákov úspech. Veľký podiel na tom mali práve Marika Gombitová a Miroslav Žbirka. Pre oboch to bol filmový debut, no vrhli sa doň s odvahou a radosťou.

Pieseň Dvaja z muzikálu Neberte nám princeznú

Žbirka úlohu v muzikáli prijal po tom, čo sa dozvedel, kto je autorom hudby.

„My sme boli v tom čase dosť zaneprázdnení hraním s Modusom. A pred jedným naším koncertom na južnom Slovensku prišiel za mnou a Marikou režisér Hoffmeister s ponukou na tento projekt. Keď som počul meno Dežo Ursiny, tak som to viac nepotreboval riešiť a súhlasil som. Marike som tiež povedal, že keď robí hudbu Ursiny, niet sa čoho obávať,“ zaspomínal si pred desiatimi rokmi pre Pravdu.

Alta Vášová Čítajte viac Scenáristka Alta Vášová: Žbirku si do filmu vybral Ursiny

Ako spevák pripomenul, vo filme odzneli kvalitné pesničky, no na pľaci sa zároveň zišla dobrá partia ľudí, takže pred kamerou vládla pokojná atmosféra a nikto sa nestresoval.

„Keď sme sa pri nakrúcaní vonku zohrievali čajom s rumom, Marie Rottrová viac ráz povedala, ako cíti v kostiach, že robíme čosi, na čo sa bude ešte roky spomínať,“ priblížil Žbirka, ktorý v rozťahanom pulóvri stvárnil priateľa hlavnej hrdinky Katky (Mariky Gombitovej).

„Piesne sme spočiatku príliš neanalyzovali. Nahrávali sa dosť rýchlo a vzťah k nim som získaval až postupne. Teraz viem, že tá intuícia, ktorá ma k filmu Neberte nám princeznú priviedla, bola správna. Skladby majú dodnes hlavu a pätu, sú interpretované prirodzeným spôsobom a melódie sa vám nezunujú,“ zhodnotil umelec.

Keď sa neskôr preslávil ako spevák, otvorilo mu to cestu do televízie, kde zaujal ako moderátor vlastných programov. V Slovenskej televízii mal reláciu Rhytmic, v Českej televízii zase Doupě Mekyho Žbirky. Naplno v nich využil svoj prehľad vo svete hudby a zmysel pre humor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka #Alta Vášová #Neberte nám princeznú