Vďaka za všetko, Meky. Pozrite si fotografie z rozlúčky s legendou

Dnes o 14. h sa v krematóriu v pražských Strašniciach uskutočnila posledná rozlúčka so zosnulým spevákom Mirom Žbirkom. Prítomných bolo zhruba 200 smútočných hostí, medzi nimi aj prezidentka Zuzana Čaputová, veľvyslanec v Česku Rastislav Káčer a viacero osobností kultúrneho života ako napríklad Juraj Jakubisko, Laco Lučenič alebo Petr Janda.

19.11.2021 17:09 , aktualizované: 17:33
TMAR9682 Foto:
Priateľa a kolegu Mira Žbirku si uctil aj hudobník Laco Lučenič. Pri najbližšej rodine stála počas pohrebu prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (21)

VIDEO: Rozlúčka s Mekym Žbirkom na Račku.

Video

Úctu hudobníkovi prišli vzdať aj Jozef Ráž a Vašo Patejdl, speváčka Martha, Petra Černocká, Karel Vágner, Dalibor Janda, Matěj Rupert, Vendula Pizingerová či Honza Dědek. Na spomienke sa zúčastnilo aj vyše 22-tisíc česko-slovenských fanúšikov prostredníctvom živého vysielania na oficiálnom facebookovom profile Mira Žbirku.

Prezidentka Zuzana Čaputová kondoluje rodine...
Priateľa a kolegu si uctil aj hudobník Laco...
+5Herec Štefan Skrúcaný počas pohrebu.

Na začiatku zaznela Žbirkova skladba Jesenná láska, po ktorej nasledovala pieseň All You Need Is Love od The Beatles. Okrem nich na pohrebe zazneli aj Fair Play, Waterloo Sunset od The Kinks, Čo bolí, to prebolí a kultová skladba Balada o poľných vtákoch. Ako si to sám spevák želal, na jeho pohrebe mali prejav dvaja jeho blízki priatelia a spolupracovníci – hudobný expert Juraj Čurný a novinár Honza Vedral, autor knihy Miro Žbirka – Zblízka, v ktorej zaznamenal jeho životný príbeh.

zbirka vedral foto Jan Noz  ic  ka Čítajte viac Na Mekyho spomínajú aj v Abbey Road

„Česká, slovenská a vlastne česko-slovenská hudobná scéna stráca jednu zo svojich najvýraznejších osobností. Osobnosť, ktorá svoju pozíciu potvrdzovala niekoľko desaťročí, a to tým najlepším spôsobom – svojou tvorbou. Každý z nás si môže urobiť z Mekyho tvorby svoju vlastnú výberovku tých naj skladieb a myslím si, že každá bude trochu iná. Taká bohatá, taká kvalitná a nadčasová je jeho tvorba. Aj preto si v nej dokážu a môžu vyberať zástupcovia rôznych generácií, rôznych žánrov a hudobných preferencií, ktorí sa k nemu hlásia. Vždy to bude skvelá kolekcia skvelých pesničiek,“ povedal Čurný. „Odpočívaj v pokoji, priateľ môj,“ rozlúčil sa so spevákom.

Juraj Čurný Čítajte viac Publicista Juraj Čurný: Miro Žbirka nepoprel sám seba

„Poznal ho každý, ale napriek tomu preňho bola typická istá nenápadnosť. Keď sme pred dvomi rokmi so Šimonom Šafránkom hľadali hlavnú tému príbehu pre dokument (Meky – pozn. red.), lámali sme si hlavu s tým, ako doň dostať nejaký tŕň, nejakú drámu. Ale okrem Mekyho najväčšej vášne, hudby, sme na nič moc aj tak neprišli. Meky bol ,slušňák‘,“ povedal vo svojom prejave Vedral. „S Mekym akoby náhle odišiel tiež jeden z posledných kusov Československa,“ dodal a so Žbirkom sa rozlúčil symbolom mieru a slovami „Vďaka za všetko, Meky“.

V komentároch pod živým vysielaním bolo množstvo odkazov plných žiaľu a obdivu k zosnulej legende. „Meky je dôkazom toho, že slušnosť, vďačnosť, pokora, úcta a láska k ľuďom majú svoj veľký význam,“ písalo sa v jednom z komentárov. „Posielam vám na cestu biely kvet,“ uvádzal ďalší. Pohreb, ktorý trval približne trištvrte hodiny, sa skončil posledným potleskom počas toho, ako rakvu zahalila čierna opona. Celá spomienka sa niesla v duchu, ktorý bol pre Mekyho typický – bez prehnanej okázalosti, a predsa bola silná a emotívna.

Video
Pripomeňte si posledný Mekyho rozhovor pre Pravdu

Rado Mešša: Bolo to dôstojné rozlúčenie

Na poslednej rozlúčke s legendárnym hudobníkom Mirom Žbirkom sa zúčastnil aj jeho PR manažér Rado Mešša.

„Bola to veľmi pekná rozlúčka s legendou česko-slovenskej hudby. Zaznela jeho hudba, zazneli jeho milovaní Beatles a Kinks. Slovenský hudobný publicista Ďuro Čurný a český novinár Honza Vedral mali veľmi krásne a emotívne príhovory, ktorými povedali úplne všetko. Bolo to dôstojné rozlúčenie s Mirom Žbirkom,“ opísal atmosféru na pohrebe speváka.

Podľa Meššu je Meky nenahraditeľný. Zároveň však verí, že sa ním mladá generácia nechá inšpirovať. „Určite sú na Slovensku mladí hudobníci, ktorí robia svoju hudbu, vrátane pôvodných slovenských pesničiek, s podobným zanietením, ako to robil Miro Žbirka. V tomto prípade sa však nedá povedať, že by ho niekto nahradil, ale skôr, že prídu ďalší, ktorí budú naďalej reprezentovať slovenskú hudbu doma aj v zahraničí.“

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka #Zuzana Čaputová