Freddie Mercury je hviezdou aj po 30 rokoch

Hudobnými fanúšikmi to otriaslo podobne, ako keď zomrel Elvis Presley alebo John Lennon. V nedeľu večer 24. novembra 1991 odišiel zo sveta jeden z najväčších rockových spevákov a skladateľov všetkých čias Freddie Mercury. Člen legendárnej skupiny Queen skonal vo veku 45 rokov vo svojom londýnskom dome na zápal pľúc - len dva dni po tom, čo verejne priznal, že má AIDS.

24.11.2021 06:00
Freddie Mercury Foto: ,
Freddie Mercury sa na pódiu cítil ako ryba vo vode.
debata (4)

„Prežil som plnohodnotný život, a ak zajtra zomriem, je mi to jedno. Žil som,“ vyhlásil Freddie v čase, keď už vedel, že je smrteľne chorý. Jeho zdravotný stav sa v posledných dňoch tak zhoršil, že vysadil lieky proti chorobe a bral už iba prostriedky proti bolesti.

V pamäti fanúšikov však aj tak zostal umelcom, ktorý statočne bojuje s nepriazňou osudu – ako to spieval v obľúbenej piesni The Show Must Go On (Šou musí pokračovať).

Talent zo Zanzibaru

Hoci sa Freddie hanbil za svoj exotický pôvod a o detstve rozprával iba málo, v skutočnosti ho to robilo ešte zaujímavejším. Narodil sa 5. septembra 1946 ako Farrokh Bulsara na východoafrickom ostrove Zanzibar, ktorý vtedy patril pod britskú správu.

Jeho rodičia boli Parsovia, príslušníci starobylého ázijského etnika, ktoré ako náboženstvo vyznáva zoroastrizmus. Keď mal sedem rokov, poslali ho na britskú internátnu školu do Indie.

Tam sa citlivý a dovtedy rozmaznaný chlapec musel vyrovnať so šikanovaním, no zároveň sa naučil samostatnosti a priebojnosti. Na škole vznikla i jeho prezývka Freddie, ktorá sa mu páčila viac ako rodné meno.

Queen: Bohemian Rhapsody

Vynikal v stolnom tenise, ale aj v kreslení, hre na klavíri a v speve. S prvou kapelou vystupoval, už keď mal dvanásť rokov. Zásadný zvrat v jeho živote prišiel v januári 1964. Na Zanzibare vypukla revolúcia, a tak sa rodina Bulsarovcov rozhodla presťahovať do Londýna.

Na vysokej škole, kde študoval grafický dizajn, Freddieho zlákala hudba. Zoznámil sa s členmi rockovej kapely Smile – gitaristom Brianom Mayom a bubeníkom Rogerom Taylorom, s ktorými potom v apríli 1970 založil skupinu Queen (Kráľovná).

V marci 1971 ju doplnil ešte basgitarista John Deacon. V tej zostave potom kapela pôsobila až do Freddieho smrti. Spevák si súčasne osvojil nové meno Freddie Mercury.

Obľúbenec publika

To, čo sa dialo potom, je už súčasťou hudobnej histórie. Skupina vydala 15 pôvodných albumov s množstvom hitov, preslávila sa tiež živými vystúpeniami, inováciami v hudbe aj originalitou pri tvorbe videoklipov.

Freddie bol po celý čas akousi dušou kapely. Prejavil sa ako mimoriadne nadaný a všestranný umelec.

Zložil veľa známych piesní, z ktorých možno spomenúť Seven Seas of Rhye, Killer Queen, Love of My Life, Bohemian Rhapsody, Somebody To Love, We Are the Champions, Mustapha, Bicycle Race, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love, It's a Hard Life či Delilah, na mnohých ďalších sa podieľal ako spoluautor (The Miracle, Breakthru, Friends Will Be Friends alebo Innuendo).

Slávna pieseň Bohemian Rhapsody z roku 1975 sa pritom na vrchole britskej hitparády udržala až deväť týždňov a ďalších päť týždňov v roku 1991 po správe o jeho smrti. Vo Veľkej Británii sa stala tretím najlepšie predávaným singlom všetkých čias a odborníci ju považujú za jednu z najväčších rockových skladieb v histórii.

Queen: It's a Hard Life

Freddie bol však pre Queen nenahraditeľný najmä ako výnimočný spevák (s hlasovým rozsahom štyroch oktáv) a šoumen, ktorý dokázal každý koncert premeniť na jedinečný a nezabudnuteľný zážitok.

Pamätné sa stalo napríklad vystúpenie kapely na štadióne v brazílskom meste São Paulo, kam prišlo až 231-tisíc divákov, čo bol vtedy svetový rekord, alebo účasť na dobročinnom koncerte Live Aid v júli 1985. Hoci tam skupina Queen odohrala iba 17-minút, znalci to dodnes pokladajú za jeden z najlepších rockových koncertov v histórii.

Divoký aj plachý

V apríli 1985 nahral Freddie aj sólový album Mr. Bad Guy, ktorý však nemal veľký ohlas, a v roku 1987 vydal platňu so slávnou opernou speváčkou Montserrat Caballéovou.

So španielskou opernou divou Montserrat Caballé nahral pieseň Barcelona.

So živými koncertmi skupina Queen skončila už rok predtým. Spevák to zdôvodňoval tým, že sa cíti starý na to, aby ešte poskakoval na pódiu, no skutočným dôvodom bola jeho choroba. Vedel, že sa nakazil vírusom HIV, a keďže v tom čase ešte neexistovala účinná liečba, tušil, čo ho čaká.

Bol to dôsledok jeho divokého života v minulosti. Podľa Briana Maya mal totiž Freddie dve tváre – plachého, tichého človeka, ale aj búrliváka, ktorý sa na verejnosti veľmi rád predvádzal, hýril a miloval extravaganciu.

Freddie Mercury Čítajte viac Freddie Mercury – tenor v tele rockera

„Mal som množstvo milencov. Mal som ich viac ako Liz Taylorová! Mužov aj ženy,“ chválil sa Mercury v časoch slávy.

Po tom, čo sa dozvedel, že má AIDS, sa však so svojím životným partnerom utiahol do súkromia a – podľa vlastných slov – žil ako mníška. To, že je chorý, pritom dva roky tajil pred členmi skupiny aj pred rodinou.

Queen: Breakthru

O tom, akým fenomenálnym spevákom bol, sa jeho fanúšikovia presvedčili už v apríli 1992, keď sa na londýnskom štadióne Wembley konal benefičný koncert „osirotenej“ skupiny Queen s hosťami. Ukázalo sa, že veľa z nich malo problém zaspievať skladby, ktoré zosnulý umelec zvládal s takou ľahkosťou a silou.

Bohemian Rhapsody Queen Čítajte viac Recenzia: Mercury ako citlivá duša aj nespútaný hurikán

Freddie Mercury sa vďaka svojej tvorbe a životu stal legendou. Uviedli ho do Rokenrolovej siene slávy, v roku 2002 sa dokonca umiestnil na 58. mieste v súťaži o najväčšieho Brita. Veľký úspech zožal i životopisný film Bohemian Rhapsody (2018), kde ho skvele stvárnil americký herec Rami Malek.

Queen: I'm Going Slightly Mad

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Freddie Mercury #rock #speváci #Queen #Farrokh Bulsara