ABBA: Nový album je naše zbohom

Návrat na vrchol alebo skvelý marketingový ťah? Ubehli už tri týždne, odkedy švédska skupina ABBA vydala svoj posledný album s názvom Voyage. Keďže sú to prvé nahrávky slávnej kapely po 40-ročnej prestávke, vzbudili veľký záujem fanúšikov aj médií. No zatiaľ čo nový album láme rekordy predajnosti, názory kritikov sa rozchádzajú. Jedni ho chvália, iní tvrdia, že nič svetoborné nepriniesol.

26.11.2021 06:00
Grammy Nominations Foto:
Skupinu ABBA (zľava Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad a Benny Andersson) už nominovali na cenu Grammy v kategórii nahrávka roka za pieseň I Still Have Faith In You.
debata (3)

Navonok to vyzerá ako obrovský úspech. Z albumu, ktorý vyšiel 5. novembra, sa už za týždeň predalo milión hudobných nosičov, z toho takmer 204-tisíc vo Veľkej Británii a 205-tisíc v Nemecku. V oboch krajinách ide o najrýchlejšie predávaný album roka.

V rebríčkoch najpredávanejších titulov sa Voyage dostal na prvé miesto až v 18 štátoch sveta vrátane USA, Japonska či Austrálie. V priebehu dvoch týždňov po vydaní zaznamenal tiež viac ako 190 miliónov vypočutí prostredníctvom streamovacích služieb.

Eurovision Through the Years Photo Gallery Čítajte viac ABBA vydala album! Už naozaj

„Sme veľmi šťastní, že sa fanúšikovia z nášho nového albumu tešia tak, ako sme sa my tešili z jeho nahrávania. Máme veľkú radosť z toho, že je náš album opäť na vrchole rebríčkov,“ reagovala ABBA na komerčný úspech svojho diela.

Trochu viac skladieb

Vrelé prijatie u priaznivcov skupiny je viac-menej prirodzené. Keď sa totiž ABBA v decembri 1982 rozpadla – hoci rozchod oficiálne nikto neoznámil, skalní fanúšikovia dúfali, že to nie je definitívny koniec a raz sa Agnetha Fältskogová, Anni-Frid Lyngstadová, Benny Andersson a Björn Ulvaeus dajú znova dokopy.

Trvalo to takmer štyri desaťročia, ale ten deň prišiel. Nemožno sa preto čudovať, že sa fanúšikovia vyprahnutí z dlhého čakania a zvedaví na svoje idoly nedočkavo vrhli na ich nový album.

Dlho očakávaný album Voyage švédskej skupiny... Foto: Archív
ABBA - album Voyage Dlho očakávaný album Voyage švédskej skupiny ABBA vyšiel 5. novembra tohto roku.

Zaujímavé pritom je, že sa zrodil náhodou. Členovia skupiny pôvodne nič také neplánovali. V roku 2016, keď sa po dlhom čase zase spolu ukázali na verejnosti, sa svet dozvedel, že chystajú nový projekt – koncert, kde ich nahradia digitálne vytvorené postavy – avatary, ktoré dostali prezývku abbatary. V apríli 2018 štvorica potom nahrala dve nové skladby pre pripravovaný televízny program.

Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad a Benny Andersson Čítajte viac ABBAatari - virtuálny návrat fenoménu! Čo chystá švédska legenda?

„Tie piesne sa nám páčili. Zdali sa nám naozaj dobré, preto sme si povedali, že by sme ich mali spraviť trochu viac. To sme aj urobili. A potom sme si povedali, že by sme mali spraviť ďalšie. A tak sme nahrali celý album,“ priblížil Andersson pre televíziu BBC.

Podľa Ulvaeusa sa obom speváčkam do toho najprv nechcelo, no nakoniec si nahrávanie užívali. „My si už nemusíme nič dokazovať,“ podotkol Andersson. „Nemyslím si, že tým riskujeme, lebo ak sa ľudia domnievajú, že sme boli lepší pred 40 rokmi, je to v poriadku.“

Čmeliak aj detský zbor

Album Voyage pozostáva z desiatich piesní, ktoré zložili Andersson s Ulvaeusom. Dve skladby – I Still Have Faith In You a Don't Shut Me Down – ABBA nahrala už v roku 2018. Práve nimi sa začal jej veľkolepý comeback.

Obe vyšli ako singel v septembri tohto roka a fanúšikovia ich privítali s nadšením. Lyrické video k prvej piesni zaznamenalo na portáli YouTube za 24 hodín po zverejnení až 4,4 milióna pozretí (dnes je to vyše 29 miliónov) a druhá skladba 1,4 milióna (teraz má viac ako 16 miliónov) pozretí. Už to bolo predzvesťou, že by sa nový album mohol stať hudobnou udalosťou roka.

ABBA - I Still Have Faith In You

Najlepšou piesňou je určite I Still Have Faith In You, ktorá akoby pripomínala zašlú slávu skupiny. Zaujímavá je i skladba When You Danced With Me nahratá v írskom duchu, Keep an Eye On Dan alebo záverečná Ode To Freedom.

Niektoré piesne zase pôsobia ako „úlet“ – napríklad „ekologická“ balada Bumblebee (Čmeliak) alebo „vianočná“ Little Things (Maličkosti), kde si ABBA po rokoch opäť vypomohla detským zborom.

Čo sa týka rytmu, je album skôr pomalší. Zvuk znie až príliš elektronicky a občas jednotvárne. ABBA, ktorá bola povestná svojím perfekcionizmom, dala tentoraz prednosť jednoduchým aranžmánom. To, čo treba oceniť, sú speváčky. Hlasy Agnethy aj Anni-Frid znejú čisto a precítene ako za starých čias.

Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-frid Lyngstad a Benny Andersson Čítajte viac Anni-Frid Lyngstad, speváčka zo slávnej skupiny ABBA, oslavuje 75 rokov

Piesne na rozlúčku

Ohlasy kritiky na album sú rôzne. „Prináša všetky klasické chute skupiny ABBA,“ pochválil ho britský denník Independent. Podľa iných médií sú skladby zmesou sentimentu, búrlivej muzikálnosti, ale aj úplnej ľahostajnosti k módnym trendom.

Známy hudobný server Pitschfork usúdil, že album je oveľa lepší ako nahrávky väčšiny popových skupín. Týždenník New Musical Express ho vyhodnotil ako priemerný: „Na ceste sú nejaké hrbole, ale Voyage je nostalgický výlet, na ktorý sa oplatí vydať.“

Nie všetci však boli zhovievaví. Britské noviny Guardian podrobili hudbu aj texty tvrdej kritike, album vraj uviazol v minulosti. Parafrázujúc hit kapely Thank You For the Music z roku 1978 nazvali recenziu No thank you for the music (Žiadne ďakujem za hudbu).

ABBA - When You Danced With Me

„Samozrejme, je úžasné, dokonca zázračné, vidieť a počuť ich znova,“ zhodnotil album denník London Evening Standard. „Ale nie sú to piesne, po ktorých budú ľudia kričať, keď sa začnú koncerty.“

Zhrnutie? Album si našiel milióny poslucháčov, a preto je dobré, že vyšiel, aj keď ABBA nepriniesla také hity ako kedysi. A čo ďalší osud skupiny? Nepovzbudí ju ten úspech k tomu, aby nahrala nové piesne?

„Nechcem už robiť ďalší album skupiny ABBA, a nie som v tom sám. Myslíme si to všetci štyria,“ uviedol pre BBC Andersson. „Nikdy nehovorím nikdy, ale súhlasím s Bennym. Nazdávam sa, že to bolo naše zbohom,“ potvrdil Ulvaeus.

ABBA - Keep an Eye On Dan

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #hudba #ABBA