Ôsmy svetadiel naštartoval 40 rokov s Elánom. Pozrite si legendy na archívnych fotografiách

Kaskadér, Bláznivé hry či Mám chuť na niečo chladené, Ôsmy svetadiel - tieto piesne kedysi odštartovali hviezdnu kariéru skupiny Elán. Po 40 rokoch Elán vydáva špeciálnu reedíciu svojho debutového albumu Ôsmy svetadiel aj s doteraz neznámymi skladbami.

27.11.2021 11:00
Elan Foto:
Skupina Elán v mohutnejšej zostave v začiatkoch svojej kariéry.
debata (7)

Prvý album – rovno výberovka

Prvý album vyšiel až desať rokov potom, ako kapela už spolu hrávala, a odštartoval ich výnimočnú kariéru. Nasledovali koncerty a v krátkom čase ďalšie tri albumy, ktoré potvrdili výnimočnú popularitu tejto hádam najúspešnejšej hudobnej skupiny v bývalom Československu.

"Ôsmy svetadiel teraz vychádza v novej, remastrovanej verzii, podarilo sa zachrániť pôvodný záznam a ako bonus sme na druhé CD pridali skladby, ktoré boli niečím zaujímavé a na pôvodný album sa nedostali,“ povedal pre Pravdu Vašo Patejdl, zakladajúci člen Elánu.

Ôsmy svetadiel ako dvoj CD Foto: Warner Music
Elán Ôsmy svetadiel obal Ôsmy svetadiel ako dvoj CD

CD nahrávky boli vtedy ešte len hudbou budúcnosti a na LP sa zmestilo najviac 45 minút, pôvodný album preto obsahuje iba 12 pesničiek s hitmi ako Mláďatá, Bláznivé hry a Spievam rock'n'roll si každý deň a, samozrejme, Ôsmy svetadiel a Kaskadér.

Jožo Ráž Čítajte viac Veľký obrat Joža Ráža: Či v Eláne končím? Pán Boh vie

Kapela mala už vtedy v zásobe piesne na tri albumy, vyše 30 skladieb, takže pôvodný Ôsmy svetadiel je ich debutový album a zároveň "výberovka“ toho naj za prvých desať rokov Elánu. Skladby, ktoré sa pred 40 rokmi na platňu nezmestili, vychádzajú až teraz – bonusové CD obsahuje časť skladieb, ktoré sa na debutový album nedostali a niekoľko piesní, ktoré naň boli zaradené, ale tu vychádzajú vo svojich pôvodných verziách.

Kaskadér je nesmrteľný hit Elánu.

"Je to lahôdka pre fajnšmekrov, lebo sa k nim dostane iná verzia pesničky, ktorú roky poznajú, v inom aranžmáne alebo v inom obsadení a ešte niečo nové,“ hovorí Vašo Patejdl. Špeciálna výročná 2CD edícia tak mapuje tvorbu Elánu na začiatku kariéry. „Sú to výborné spomienky a čudujem sa, akí sme boli dobrí,“ komentuje Jožo Ráž.

Vašo Patejdl po rokoch spomína, že staré nahrávky vznikali často kurióznym spôsobom: „Štúdio, kde sme tento album nahrávali, sídlilo v bývalom kaštieli v Pezinku, kde sa konali aj iné aktivity. Práve tam skúšala miestna dychovka a mne napadlo, že by sme ju mohli na nahrávke použiť, a tak sa ozve v závere pesničky Mláďatá.“

Album vznikal v dobe, keď sme mohli o súčasných možnostiach záznamu len snívať. "Napriek tomu v nich aj dnes počujem to obrovské nasadenie, ktoré nás vtedy hnalo dopredu. Nad všetkou technikou je vždy najdôležitejší nápad, dobrá pesnička,“ hovorí Vašo Patejdl.

Jožo Ráž Juraj Soviar Čítajte viac K Jožovi Rážovi som sa dostával aj cez potrubie

Starú nahrávku zachránili omylom

Prvý album začali nahrávať v decembri 1980, keď mala kapela za sebou niekoľko personálnych zmien a v rukách čerstvú striebornú Bratislavskú lýru za Kaskadéra. Po skončení spoločnej ročnej základnej vojenskej služby sa ku štvorici Jožo Ráž, Vašo Patejdl, Juraj Farkaš, Zdeno Baláž pripojil Ján Baláž a v tejto prvej "klasickej“ zostave nahrali album, ktorý odštartoval výnimočnú kariéru kapely. „Bola to bohovská radosť, že ideme zhmotniť naše dlhoročné úsilie, ale bolo to veľmi ťažké, lebo podmienky pri nahrávaní boli katastrofálne. Keď som nahrával spevy, voda v kohútiku na záchode bola zamrznutá,“ spomína Jožo Ráž.

„Na vydanie našej prvej platne sme sa veľmi tešili, lebo to bolo vyvrcholenie našej dlhoročnej snahy „zhmotniť“ naše úsilie – dostať sa do širšieho povedomia. Na album sa dostalo dvanásť pesničiek a to bol len výber toho najlepšieho, čo sme dovtedy, vlastne ešte ako amatérska kapela, vytvorili,“ spomína Vašo Patejdl.

„Myslím, že sa podarilo zozbierať ozaj to naj z prehistórie Elánu a ešte sa to aj veľmi dobre nahralo a zahralo,“ hovorí Jano Baláž.

Po štyridsiatich rokoch je unikátne, že sa podarilo zachovať pôvodný zvukový záznam, vlastne omylom. Výročná edícia Ôsmeho svetadielu vďaka tomu vychádza s novým analógovým mixom pôvodného 24– stopového záznamu.

Skupina Elán je na scéne už štyri dekády

Takto vyzerali ich začiatky s debutovým albumom Ôsmy svetadiel

Fotogaléria
Kapela Elán v 80. rokoch. Ich kariéra vtedy...
Kapela Elán v 80. rokoch. Ich kariéra vtedy...
+4Skupina Elán

„Je to vlastne malý zázrak. Za minulého režimu bolo pravidlom tzv. široké pásy s nezmiešanými stopami po dvoch rokoch automaticky mazať a používať ich na nové nahrávky. Dôvodom bol nedostatok valút, pretože široké pásy boli veľmi drahé. Prvý album Elánu sa tomuto osudu vyhol vďaka nedbanlivosti niektorého z pracovníkov vtedajšieho Opusu. Bola to šťastná nedbanlivosť, ktorú prozreteľnosť dopustila práve pri takom zásadnom albume, prvom albume Elánu, zrejme najhitovejšej kapely česko-slovenskej hudobnej histórie,“ komentuje Vladimír Kočandrle, riaditeľ vydavateľstva Warner Music Czech Republic.

"Ôsmy svetadiel je stále živý, piesne ako Kaskadér či Ôsmy svetadiel žili s nami celých 40 rokov a nezostarli, hrávali sme ich po celý čas,“ uzatvára Vašo Patejdl.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jožo Ráž #Vašo Patejdl #Elán