Nie som tá, spieva Nela Pocisková

Ženy sa spojili, aby vytvorili pieseň, ktorá dodá iným ženám odvahu vzoprieť sa domácemu násiliu. V autorskom tandeme Zuzana Mikulcová a Nela Pocisková vznikla skladba Nie som tá, ktorá má upozorniť na aktivity spojené s Mesiacom boja proti domácemu násiliu.

30.11.2021 13:00
Nela pocisková Foto:
Nela Pocisková
debata

Ženský tandem pri tvorbe novej skladby podporili hudobníci a producenti Andrej Hruška, Matej Maximilián Mikloš a Samuel Hošek a vznikla silná výpoveď, podčiarknutá videoklipom.

"Prečítala som si, čo všetko sa odohrávalo v domácnostiach počas tohto lockdownu – je neuveriteľné, ako v tejto vypätej dobe rastie domáce násilie. Keď som si vypočula jeden podcast, bolo mi jasné, že tie ženy musím podporiť, dodať im odvahu, aby sa dokázali vzoprieť a oslobodili sa od násilia alebo psychického týrania,” povedala o nápade na novú skladbu Nela Pocisková.

Videoklip k piesni Nie som tá.

S hlavnou ideou textu prišla hudobníčka a speváčka Zuzana Mikulcová a dopracovali ho spolu, jednotlivé slohy sa navzájom doplňovali. „Základ tejto skladby som mala v hlave už oveľa skôr, ale potom sa to spojilo, rozvíjali sme ju už s tým, že bude pre Nelu. Keď robím skladbu pre niekoho iného, snažím sa vcítiť do polohy tohto interpreta či interpretky, aby im sadla melódia aj text,“ hovorí Zuzana Mikulcová, skladateľka, hudobníčka aj speváčka.

Témou týrania sa zaoberala vo svojich skladbách už skôr, napríklad pieseň Dievča je o násilí na deťoch. „Sú to ťažké témy, ale je to stále okolo nás, preto o tom musíme písať. Poznám ľudí, ktorí tým prešli, aj ja sama som sa s tým stretla, aj keď len okrajovo,“ priznáva.

„Mám pocit, že sa na to hlavne pri výchove dievčat zabúda. Treba hovoriť o tom, že každý má svoju hodnotu, že zlý vzťah nie je v poriadku a že sa to dá zmeniť, že existujú riešenia, ktoré pomôžu ženám žiť zase plnohodnotný život bez strachu a fyzického alebo psychického týrania,“ objasňuje Zuzana Mikulcová.

Každá pomoc a každé upozornenie na tento problém majú podľa nej význam. „Aj piesne môžu povzbudiť a dodať odvahu na rázny krok, táto skladba má svoju silu a dokáže podporiť tieto aktivity,“ dodáva.

„Snažili sme sa do skladby dostať všetky emócie, ktoré sme pri tejto téme pociťovali. Dúfam, že sa nám to podarilo a naša naštvanosť, energia a odhodlanosť sa prenesú aj na poslucháčov a divákov,“ komentuje tvorbu piesne Nela Pocisková.

Silvia Porubanova, Čítajte viac Domáce násilie v čase pandémie a trocha štatistiky

Až keď ju dopísali, zistili, že práve november je mesiac, v ktorom sa o tejto téme oveľa viac hovorí, a preto sa s jej dokončením poponáhľali, aby mohli podporiť dobrú vec. "Verím, že aj naša skladba a jej videoklip upozornia na rôzne kampane, ktoré teraz prebiehajú. Čím viac sa bude o tom rozprávať a budú sa hľadať riešenia, tým bude lepšie,” objasnila speváčka Nela Pocisková.

Videoklip k skladbe Nie som tá nakrútil režisér Richard Raiman. "Dlho sme sa rozprávali, ako vystihnúť ženskú silu postaviť sa na vlastné nohy a ísť ďalej. Rozhodli sme sa pre jasnú líniu odchodu, ktorý skomplikuje nehoda, ale žena sa napriek tomu nevzdáva. Treba nájsť silu urobiť hrubú čiaru a aj napriek rôznym prekážkam ísť ďalej. Nakrútili sme ho na jeden záber, čím sa stal veľmi reálny,” povedala o novom klipe Nela Pocisková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #domáce násilie #pieseň #Nela Pocisková #Zuzana Mikulcová