Zomrel spevák slávnej maďarskej skupiny Omega. János Kóbor mal koronavírus

Hudobní fanúšikovia v Maďarsku prišli o legendu. Vo veku 78 rokov zomrel v pondelok János Kóbor, spevák a spoluzakladateľ kapely Omega, ktorú považujú za najslávnejšiu rockovú skupinu v maďarskej histórii.

06.12.2021 13:00 , aktualizované: 15:00
omega Foto:
János Kóbor bol spevákom skupiny Omega, ktorú spoluzakladal v 60. rokoch.
debata (92)

Umelec prezývaný Mecky podľahol ochoreniu Covid-19. Po tom, čo sa niekoľko dní liečil doma, ho na žiadosť manželky 9. novembra prijali do nemocnice, kde sa však jeho stav nepodarilo zlepšiť.

Správu o jeho úmrtí zverejnila skupina na Facebooku. „Milióny fanúšikov doma aj v zahraničí ho zbožňovali ako stálicu rockovej hudby. Zanechal po sebe nezaplniteľnú prázdnotu. Niet slov, zostáva ticho. Mecky zostane navždy v našich srdciach,“ rozlúčili sa s ním bývalí spoluhráči.

Kóbor sa narodil v Budapešti 17. mája 1943 a prvú kapelu si založil už ako gymnazista. Hoci vyštudoval architektúru, živil sa len hudbou. V roku 1962 stál pri zrode skupiny Omega, ktorá okrem sedemročnej pauzy fungovala až do súčasnosti. Nahrala vyše 20 albumov v maďarčine i angličtine a získala veľa ocenení.

V 60. a 70. rokoch bola veľmi obľúbená tiež v bývalom Československu, Poľsku či Juhoslávii, ale úspešné boli aj koncerty vo Veľkej Británii a Nemecku.

Kapela sa preslávila najmä hitom Gyöngyhajú lány (Dievča s perlami vo vlasoch) z roku 1969. Túto melodickú skladbu s hymnickým refrénom prespievali viacerí zahraniční umelci, pod názvom White Dove ju v roku 1995 vydala aj legendárna nemecká skupina Scorpions.

Gyöngyhajú lány (Dievča s perlami vo vlasoch)

Kóbor sa nedal zaočkovať proti koronavírusu. Nebol síce odporcom vakcinácie, no vyhlasoval, že ju nepotrebuje, lebo má silný imunitný systém a nikdy nebol vážne chorý.

V poslednom rozhovore začiatkom roka prezradil, že si praje, aby ho po smrti spopolnili. "Chcel by som sa navždy vrátiť k Balatonu, aby vietor môj popol rozptýlil po jednom z najkrajších kútov v krajine,“ zaželal si.

Verzia slávnej piesne Omegy v podaní nemeckej rockovej skupiny Scorpions.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hudba #úmrtie #Omega #koronavírus #Covid-19 #János Kóbor