Gitarista Radim Hladík by sa dožil 75 rokov, pripomeňte si jeho tvorbu

Už päť rokov chýba na hudobnej scéne gitarový virtuóz a skladateľ Radim Hladík. Hudba a gitara ho sprevádzali po celý život, až do posledných dní. Jeho muzikantská dráha sa spája predovšetkým so skupinou Blue Effect. V pondelok 13. decembra by sa hudobník Radim Hladík dožil 75 rokov.

12.12.2021 12:00
Pavol Hamel,koncert k 60tke,PKO,Dalibor Hladik Foto: ,
Radim Hladík dokazoval svoje gitarové majstrovstvo aj rôznymi trikmi.
debata

Radim Hladík sa narodil 13. decembra 1946 v Prahe. Na pražskom konzervatóriu študoval tri roky hru na gitare. Mal pätnásť rokov, keď v závere roka 1961 nastúpil do skupiny Komety, v ktorej hral až do jej rozchodu. V roku 1964 dostal prvé profesionálne angažmán v skupine Klubu Olympic. Rok nato prešiel do skupiny Fontana, ktorá sa krátko nato premenovala na Matadors. Jeho vzormi boli skupiny Shadows, Pretty Things, Yardbirds, Small Faces, neskôr aj Ten Years After. Hladík ako prvý v našich končinách použil pri hre na gitaru booster a kvákadlo.

V októbri 1968 odišiel od Matadors, mesiac nato založil skupinu The Special Blue Effect. Pod skráteným názvom Blue Effect mali 27. novembra 1968 koncertnú premiéru. Názov symbolizoval, že členovia kapely mali modré knižky a nemuseli nastúpiť na základnú vojenskú školu.

Členmi boli sprievodný gitarista Miloš Svoboda, basgitarista Jiří Kozel, bubeník Vlado Čech a spevák Vladimír Mišík. Na 2. Čs. beatovom festivale v decembri 1968 v pražskej Lucerne bola skupina vyhlásená za objav roka, Radim Hladík sa stal najlepším gitaristom a skladba Sunny Grave najlepšou skladbou festivalu. Na koncertoch túto skladbu spievali po anglicky, neskôr ju na singel nahrali s českým textom a s názvom Sluneční hrob. Režisér Jan Hřebejk ju použil v známej komédii Pelíšky.

V júni 1970 vydali debutový album Meditace. Do kapely prišiel Lešek Semelka namiesto odchádzajúceho Vladimíra Mišíka. Semelka chcel spievať po česky, Mišík po anglicky, čo bola príčina rozchodu.

V júli 1971 nahral Radim Hladík so svojou skupinou a s Jazzovým orchestrom Českého rozhlasu ojedinelý projekt Nová syntéza. Pod tlakom komunistickej ideológie si kapela zmenila názov na českú podobu Modrý efekt. V marci 1973 nahrali album Radim Hladík a Modrý efekt, vyšiel však až o dva roky neskôr.

V roku 1974 vyšla LP Nová syntéza 2. Rok potom odišli Lešek Semelka a basgitarista Jan Kůstka, nahradili ich Oldřich Veselý z brnianskej kapely Synkopy a Bratislavčan Fedor Frešo. V januári 1977 skupina nahrala platňu Svitanie. Po Frešovom odchode sa vrátil Semelka a Hladíkova skupina zažila vrcholné obdobie svojej tvorby. Na jar 1979 vyšiel album Svět hledačů. Na jeseň 1981 nasledoval album M. Efekt / 33.

V ďalšom období s Hladíkom spolupracovali rôzni hudobníci. V júli 1986 zomrel bubeník Vlado Čech ako 39-ročný. Napokon Hladík obnovil kapelu Blue Effect až v roku 2003 a obklopil sa mladšími kolegami.

Spolupracoval aj s inými českými i slovenskými muzikantmi. V trojici Pavol Hammel, Marián Varga a Radim Hladík nahrali v slovenskom vydavateľstve Opus album Zelená pošta (1972) a Na II. programe sna (1977). Spolu so Semelkom a Čechom nahrali pesničku Šaty z šátků, ktorá v roku 1979 vyhrala Bratislavskú lýru. V 80. rokoch spolupracoval so spevákom a gitaristom Oldřichom Kellnerom. Venoval sa aj folkovej hudbe, hral vo dvojici s Jaroslavom Hutkom. S Hammelom nahral v roku 1993 album Labutie piesne a album Déja vu Live, ktorý vyšiel v júni 2007.

V marci 2008 vyšlo DVD Live & Life 1966–2008. Pod názvom Blue Effect 1969–1989 vyšiel v septembri 2009 CD Box tejto legendárnej českej skupiny. Obsahuje všetkých osem pôvodných albumov, ktoré vyšli v rokoch 1970–1981 na klasických vinylových platniach, na deviatom disku je zostava singlových piesní, rarít a doposiaľ nevydaných skladieb z archívu Radima Hladíka. V máji 2011 vyšlo DVD Acoustic Time.

Pavol Hamel,koncert k 60tke,PKO,Dalibor Hladik Čítajte viac Gitarista Radim Hladík odišiel do Slnečného hrobu

Radim Hladík trpel fibrózou pľúc. Do poslednej chvíle koncertoval, po poslednom vystúpení ho však odviezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Čakal na transplantáciu pľúc, zomrel však 4. decembra 2016, krátko pred svojimi 70. narodeninami.

S manželkou Zlatou Hladíkovou mal Radim Hladík dve deti, syn Radim Hladík mladší je vyhľadávaným zvukovým majstrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radim Hladík