Beatles ako ich nepoznáme

Na poslednom albume skupiny Beatles je skladba Let It Be (Nechaj to tak), ale aj pieseň Get Back (Vráť sa). Oscarový režisér Peter Jackson sa inšpiroval tou druhou. Rozhodol sa spracovať 56 hodín filmového materiálu, ktorý 50 rokov ležal v archíve.

15.12.2021 06:00
Beatles - koncert Foto:
Nový dokumentárny film ukazuje aj celý koncert skupiny Beatles na streche v centre Londýna 30. januára 1969. Vystúpenie, ktoré po 42 minútach ukončili privolaní policajti, bolo vôbec posledným v histórii slávnej kapely.
debata (6)

Zrodil sa tak trojdielny dokumentárny film The Beatles: Get Back. Jedinečné dielo, ktoré nedávno odvysielala streamovacia služba Disney +, prináša dosiaľ nezverejnené zábery slávnej britskej kapely a vyvracia niektoré mýty spojené s jej rozpadom.

"Sú to Beatles, ako ste ich nikdy predtým nevideli,“ uviedol Jackson pre britský časopis GQ. "Je to, akoby nás stroj času preniesol späť do roku 1969 a my sedíme v štúdiu a sledujeme, ako títo štyria priatelia spolu robia skvelú hudbu.“

Britain The Beatles Čítajte viac Predstavili dosiaľ neznámu pieseň, na ktorej sa podieľali členovia Beatles

Ako to celé vzniklo? Get Back bol pracovný názov projektu, ktorý mal byť "živým“ albumom a zároveň filmovým dokumentom. Členovia skupiny Beatles – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr – sa pri nahrávaní zišli 2. januára 1969, teda dva a pol roka po poslednom koncertnom turné. Napätie medzi nimi bolo vtedy už citeľné a rozchod doslova visel vo vzduchu.

Trailer k dokumentárnemu filmu The Beatles: Get Back.

Na mesiac sa zavreli v štúdiu a režiséra Michaela Lindsay-Hogga pozvali, aby ich tvorivý proces nafilmoval. Sledoval ich pri skladaní, skúšaní a nahrávaní piesní, no aj pri odpočinku.

Jeho štáb nakrútil také množstvo materiálu, že si s ním nevedel poradiť. Nakoniec ponechal iba 81 minút, z ktorých vytvoril celovečerný dokumentárny film Let It Be. Premiéru mal v máji 1970 – mesiac po rozpade skupiny.

Zo starého nové

Filmové kotúče s pôvodným obsahom zostali nepovšimnuté ležať v sklade britskej spoločnosti Apple Corps, až kým o ne neprejavil záujem Jackson.

Novozélandský režisér, ktorého preslávila filmová trilógia Pán prsteňov, strávil ich prezeraním a strihaním asi štyri roky. Nakoniec z nich poskladal tri časti dokumentu v celkovej dĺžke takmer osem hodín.

Pozoruhodné je, že hoci oba dokumentárne filmy – Let It Be aj Get Back – vznikli z rovnakých podkladov, rozdiel medzi nimi je značný. Ringo Starr už dávno tvrdil, že Lindsay-Hoggov výtvor nemá rád, pretože je príliš vážny a chýba mu radosť.

John Lennon Čítajte viac John Lennon by mal 80. Chrobák, ktorý spieval o mieri

Na Jacksonovej snímke vidno, čo tým myslel. Samozrejme, vnútri legendárnej kapely to vrelo. Kým George bol frustrovaný, že zostáva v tieni, John rozmýšľal o sólovej dráhe (o tom, že chce skupinu opustiť, spoluhráčov informoval v septembri 1969).

V štúdiu sa neodtrhol od svojej partnerky Yoko Ono, ktorá ostatným liezla na nervy. Paulovi zase vyčítali, že preberá úlohu lídra a všetkým hovorí, čo majú robiť.

Napriek tomu však podľa kritikov z filmu cítiť, že si Beatles stále boli blízki a vedeli sa zabaviť. Vtipkujú a doberajú sa, Ringo sa hrá na klauna, Paul okolo poskakuje, George strúha grimasy, John tancuje s Yoko.

A pri práci sú vzorní, pomáhajú si s nápadmi, vzájomne sa dopĺňajú. Hrajú nielen piesne z pripravovaného albumu Let It Be, ale aj viaceré skladby z budúcej platne Abbey Road.

V rámci projektu Get Back strávili Beatles v... Foto: Disney +
Beatles V rámci projektu Get Back strávili Beatles v štúdiu 22 dní, počas ktorých nielen pracovali, ale sa aj dobre zabávali. Na snímke zľava: Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon a George Harrison.

Žijúci členovia Beatles sú s Jacksonovým dielom veľmi spokojní. "Boli to hodiny a hodiny, keď sme sa len smiali a hrali hudbu, vôbec nie ako vo filme Let It Be,“ porovnal Ringo Starr.

Aj podľa McCartneyho je na dokumente úžasné, že ukazuje, ako sa všetci štyria bavili. "Jedna z dôležitých vecí pre Beatles bola, ako sme sa vedeli navzájom rozosmiať,“ vysvetlil pre noviny The Sunday Times.

Ako súčasne priznal, film mu pomohol, keďže práve naňho sa často zvaľovala vina za rozbitie kapely (v apríli 1970 ako prvý verejne oznámil, že končí). Nový dokument ho vraj presvedčil, že to tak nebolo.

Beatles bez cenzúry

Vďaka modernej technológii Jackson staré zábery podal v dobrej kvalite a poskytli mu i ďalšie výhody. Lindsay-Hogg totiž zanechal aj 140 hodín zvukových záznamov.

Členov Beatles nielen filmoval, ale aj "špehoval“. Mikrofóny ukryl i do kvetináčov v jedálni alebo kdekade po štúdiu. Diváci sa tak napríklad dozvedia, o čom sa John a Paul rozprávali, keď George nahnevaný odišiel a do štúdia sa vrátil až po niekoľkých dňoch.

Britain The Beatles Čítajte viac McCartney: Za rozpad Beatles mohol John Lennon, len sme o tom museli mlčať

Fanúšikov okrem toho poteší, že zatiaľ čo v starom filme známy koncert Beatles na streche z 30. januára 1969 – vôbec posledný v ich spoločnej kariére – trvá iba krátko, v novom dokumente si ho možno pozrieť celý – plných 42 minút.

A na záver ešte kuriozita. Spoločnosť Disney má vzhľadom na svojich mladých divákov zásadu, že sa v jej filmoch nefajčí ani vulgárne nenadáva. To však členovia skupiny bežne robili. Režisérovi sa napokon producentov podarilo presvedčiť, aby ich necenzurovali. V histórii spoločnosti tak údajne ide o unikát…

Upútavka, ktorú počas príprav dokumentárneho filmu, zverejnil režisér Peter Jackson.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #film #The Beatles #dokumentárny film #Disney #Peter Jackson