Americká speváčka Billie Eilish oslavuje 20 rokov

Americká speváčka Billie Eilish je jednou z najväčších hviezd súčasnej svetovej hudobnej scény, a pritom dnes oslavuje iba 20. narodeniny.

18.12.2021 12:00
The Stream Foto: ,
Speváčka Billie Eilish na obale EP Happier Than Ever.
debata

Fanúšikov priťahuje dramatickým výrazom, farbou hlasu, osobitným prednesom, extravagantným zjavom a temnými textami, ale aj svojím životným príbehom. Zatiaľ vydala dva sólové albumy a naspievala tiež pieseň k doteraz poslednej bondovke Nie je čas zomrieť. Vlani tiež kraľovala na odovzdávaní amerických hudobných cien Grammy, keď zvíťazila vo všetkých hlavných kategóriách.

Billie Eilish sa narodila 18. decembra 2001 v Los Angeles. Je dcérou herečky Maggie Bairdovej a herca Patricka O'Connella. V detstve jej diagnostikovali Tourettovov syndróm, ktorý sa prejavuje zvukovými a pohybovými tikmi. Je vegánka, nepije alkohol a tvrdí, že nikdy nebrala drogy.

Billie Eilish Čítajte viac Nechcú zaháľať! Billie Eilish s bratom sa už vrhli na prípravy druhého albumu

So spevom začala v detskom zbore. Prelomový singel Ocean Eyes, ktorý pre ňu zložil jej brat Finneas, vydala v roku 2015, teda ako 14-ročná.

Jej debutový album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? prišiel na trh na jar 2019 a v apríli toho roku sa stala najmladšou sólovou interpretkou, ktorá sa v britskom rebríčku albumov dostala na prvú priečku.

Billie Eilish - No Time To Die

Na zmienenom udeľovaní cien Grammy vyhrala vlani vo všetkých štyroch hlavných kategóriách: ocenenie si odniesla za najlepší album roka, za najlepšiu pieseň, najlepšiu nahrávku aj za objav roka. Dostala sa i do Guinnessovej knihy rekordov ako najmladšia držiteľka Grammy za najlepší album.

LACMA Art + Film Gala Čítajte viac Nebyť očkovania, umrela by som na covid, vyhlásila Billie Eilish

Tohto roku vydala svoj druhý štúdiový album Happier Than Ever, s ktorým je opäť jednou z favoritiek na ceny Grammy, ktoré sa budú odovzdávať koncom januára budúceho roka. Nominovaná je na ňu celkovo v siedmich kategóriách.

Pred niekoľkými dňami oznámila, že sa v auguste nakazila koronavírusom. V americkom rádiu vyhlásila, že si je istá, že keby nebola bývala zaočkovaná, tak by na COVID bola zomrela.

Billie Eilish - Ocean Eyes
debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #speváčka #Billie Eilish