Nový rok otvorí koncert na počesť Petra Dvorského

Dobrá správa pre všetkých milovníkov opery a fanúšikov Petra Dvorského: kto nemohol naživo vidieť koncert, ktorý sa v deň jeho 70. narodenín konal v Slovenskom národnom divadle, si ho môže na Nový rok pozrieť v televízii. RTVS galavečer k jubileu popredného tenoristu Petra Dvorského odvysiela na Dvojke 1. januára 2022 o 21.10 h.

30.12.2021 10:00
Peter Dvorský - koncert Foto:
Tenoristi Jorge de León, Piotr Beczala a Peter Berger s Petrom Dvorským.
debata

Narodeniny so Suchoňom

Petrovi Dvorskému, ktorý sa narodil 25. septembra – podobne ako ďalší slovenský hudobný velikán Eugen Suchoň (1908), prišli do SND k sedemdesiatke zablahoželať zahraničné operné hviezdy i naši poprední sólisti. Gratulanti, medzi ktorými nechýbali sopranistky Adriana Kučerová, Eva Hornyáková, Jolana Fogašová, osem tenoristov – Piotr Beczala, Jorge de León, Pavol Bršlík, Miroslav Dvorský, Peter Berger, Petr Nekoranec, Tomáš Juhás, Michal Lehotský – či barytonista Daniel Čapkovič, zaspievali ukážky z Dvorského repertoáru.

Pod taktovkou maestra Ondreja Lenárda zazneli árie a duetá zo slovanského i svetového repertoáru prevažne z opier, v ktorých Peter Dvorský exceloval: Suchoňova Krútňava, Smetanova Predaná nevesta, Dvořákova Rusalka, Čajkovského Eugen Onegin, Verdiho La traviata, Maškarný bál i Macbeth, Pucciniho Manon Lescaut, Bohéma, Madama Butterfly i Tosca, ale aj Massenetov Werther či Cileova Adriana Lecouvre.

Práve o Suchoňovi nám Peter Dvorský v rozhovore, ktorý Pravda magazínu poskytol krátko pred narodeninami, povedal: „Bol to nielen môj zamilovaný skladateľ a sympatický človek, ale aj priateľ z hudobného sveta. Maestro mi hovoril, keď som ešte nevedel, čo budem spievať: Peterko, vy raz musíte spievať Ondreja z mojej Krútňavy. A ja som mu odpovedal: Bude mi cťou, maestro. A stalo sa.“ Práve za stvárnenie Ondreja v Suchoňovej Krútňave Peter Dvorský v roku 1999 dostal cenu ministra kultúry.

Za svojich 20 hviezdnych sezón spieval Dvorský na vyše 60 scénach v 25 krajinách celého sveta a získal množstvo vyznamenaní, napríklad vysokú poctu Kammersänger (1986, Viedeň), štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy udeľované prezidentom Slovenskej republiky (2013) či Cenu Enrica Carusa (2013, Miláno).

Otto Achenk, rakúsky herec, divadelný a operný režisér, na adresu Dvorského povedal: „Je veľký človek – lebo vo všetkom, čo robil, bol nielen jeho fenomenálny hlas, ale aj duša.“

Dobrí si nezávidia

V programe k Dvorského jubileu zaujmú aj spomienky Luciana Pavarottiho. Prvý raz ho stretol v apríli 1976, keď Dvorský na začiatku svojej kariéry absolvoval študijný pobyt v milánskej La Scale. Na jednej z lekcií sa vtedy Pavarotti zúčastnil a po tom, čo si Dvorského vypočul, vyhlásil: „Myslím, že môžem pokojne odísť, nový Pavarotti nastupuje na scénu.“

Pavarotti a Dvorský sa spriatelili a my sme sa v rozhovore pýtali aj na kamarátstva vo svete opery. „Myslím, že väčšinou si ľudia prajú a nemajú problémy. Nie je prečo nepriať si. Či už sme sa stretli s Domingom alebo Carrerasom v Aréne vo Verone, mali sme veľký koncert na spomienku veľkého tenoristu Beniamina Gigliho – bolo nás 12 či 13 tenoristov, každý spieval svoju áriu, mali sme si závidieť? Boli sme takí dobrí, že sme si nemali čo závidieť.“

Aj Plácido Domingo spolu s Giuseppem Di Stefanom prispeli na koncert svojím vyznaním Dvorskému. Jednou z častých operných partneriek Petra Dvorského bola talianska sopranistka Mirella Freni, ktorá vďaka nemu účinkovala v roku 1984 aj v Opere SND. Po prvý raz stáli spolu na scéne v roku 1980.

Tá na ich stretnutie spomínala: „Vystupovala som v londýnskej Covent Garden v Bohéme. Mladučkého tenoristu, ktorý interpretoval Rodolfa, som nepoznala. Ale Peter mi pripravil jedno z najkrajších prekvapení v mojom divadelnom živote. Od prvého okamihu zapôsobil na mňa veľmi sympaticky svojou bezprostrednosťou. A keď potom začal spievať, získal si ma jeho prekrásny hlas so zvučným timbrom a s interpretačnou citlivosťou.“

Ďalšia slávna umelkyňa Montserrat Caballé povedala: „Peter Dvorský má jeden z najkrajších tenorových hlasov, s akými som sa stretla vo svojej mnohoročnej kariére. Rada podávam svedectvo o tom, že je to ideálny kolega vo svete opery, a rada zdôrazňujem dobrotu jeho srdca, jeho skromnosť a prirodzenosť a ďalšie jeho ľudské vlastnosti, akou je láska a oddanosť k rodine a svojej vlasti."

Peter Dvorský účinkoval v SND už ako študent v septembru 1972 a hoci jeho trvalé angažmán v Opere SND sa skončilo v roku 1996 pre množstvo ponúk v zahraničí, na našej prvej opernej scéne spieval ešte nasledujúce desaťročie a poslednú premiéru mal v roku 2005. V rokoch 2006–2010 bol riaditeľom opery Štátneho divadla Košice, od 2010 do 2012 šéfoval Opere SND a zviditeľnil Slovensko a jeho kultúru aj počas svojej diplomatickej misie ako riaditeľ Slovenského inštitútu v Ríme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Peter Dvorský