David Bowie, hudobník mnohých tvári a hudobný vizionár, by sa dožil 75 rokov

Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke, bolo len niekoľko "prevtelení" britského speváka, skladateľa, gitaristu, saxofonistu a herca Davida Bowieho, do ktorých sa počas svojej kariéry štylizoval.

07.01.2022 12:00
David Bowie Foto: ,
David Bowie bol hudobným vizionárom s puncom - nenahraditeľný.
debata

Každé jedno bolo charakteristické špecifickým oblečením, prejavom, správaním a samozrejme originálnou hudbou. Bowieho koncerty boli nezriedka divadelným predstavením a jeho nenapodobiteľný výraz umocňovala aj rozdielna farba očí.

Herecké nadanie predviedol v snímke Muž, ktorý spadol na Zem (1976), v ktorej stvárnil mimozemšťana. Hlavnú postavu, majora Celliersa, si strihol aj vo filme Veselé Vianoce, pán Lawrence (1983). Agenta FBI si zahral v Twin Peaks (1992), Piláta v Poslednom pokušení Krista (1988), Andyho Warhola vo filme Basquiat (1996), či Nikolu Teslu v Dokonalom triku (2006). V sobotu 8. januára by sa David Bowie dožil 75 rokov.

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v londýnskej štvrti Brixton. Jeho otec pracoval ako úradník a matka bola čašníčkou. Mal o desať rokov staršieho nevlastného brata, u ktorého prepukla schizofrénia a tá bola aj príčinou jeho samovraždy. K rozdielnej farbe očí prišiel Bowie v puberte, keď si zranil ľavé oko, ktorého zrenička mu ostala natrvalo roztiahnutá.

V prvej polovici 60. rokov minulého storočia, sa intenzívne učil hrať na saxofón a s kamarátom Georgeom Underwoodom začínal v kapelách The Kon-rads a The King Bees. Neskôr bol členom The Manish Boys a The Lower Third.

V roku 1965 vydal ešte pod rodným menom singel Liza Jane. Následne si zmenil meno na Bowie, lebo Jones sa volal aj jeden z členov skupiny The Monkees. O dva roky neskôr nahral prvý album s názvom David Bowie, ktorý nebol úplným prepadákom, ale nezaznamenal ani taký úspech ako autor očakával. Utiahol sa do ústrania, koketoval s budhizmom, venoval sa pantomíme.

Na hudobnú scénu sa vrátil v roku 1969 s dnes už kultovou skladbou Space Oddity, podľa ktorej pomenoval aj druhý album. O rok neskôr vydal tretiu nahrávku The Man Who Sold the World (1970) s opäť rovnomenným úspešným hitom. Stihol sa aj prvýkrát oženiť a v roku 1971 sa mu narodil syn.

Štvrtým albumom Hunky Dory (1971), s hitmi ako Changes alebo Life on Mars?, sa Bowie etabloval na hudobnej scéne, čo potvrdil v roku 1972, keď sa predstavil ako Ziggy Stardust. Vydal úspešný glam-rockový album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars. Kultový Ziggy zaujal nielen hudbou, ale štylizáciou do pozície androgýnnej bytosti a bisexuála.

So sexuálnou identitou sa Bowie pohrával aj ako Aladdin Sane, ktorého charakterizovali vyholené obočie a blesk pretínajúci tvár. Nahral album Aladdin Sane (1973), ktorý obohatil o jazzové klavírne prvky a ešte v tom istom roku vydal štúdiovku coververzií skladieb zo 60. a 70. rokov s názvom Pin Ups.

Legendárny album Diamond Dogs (1974) s hitmi Rebel Rebel, či Diamond Dogs, nahral bez gitaristu Micka Ronsona, čo sa prejavilo surovejším vyznením. Černošskej hudbe vzdal hold nahrávkou Young Americans (1975), po ktorej nasledoval experimentálny album Station to Station (1976), kedy už Bowie vystupoval ako Thin White Duke.

Donny McCaslin a David Bowie pri nahrávaní... Foto: Jimmy King
41 donny bowie 3x Donny McCaslin a David Bowie pri nahrávaní albumu Blackstar.

Ten sa zo scény vytratil po odchode Bowieho do Berlína. Tu spevák spoločne s Tonym Viscontim a Brianom Enom pracoval na tvorbe kultových a hudobne rôznorodých albumov Low (1977), Heroes (1977) a Lodger (1979), ktoré tvoria tzv. Berlínsku trilógiu. S Bowiem v tomto období spolupracoval aj gitarista Robert Fripp, či Adrian Belew zo skupiny King Crimson.

So skladbou Ashes To Ashes z platne Scary Monsters (And Super Creeps) sa v roku 1980 opäť prepracoval na špicu britskej hitparády. V roku 1983 vyprodukoval svoju najpredávanejšiu štúdiovku Let's Dance s rovnomenným hitom a skladbami ako China Girl, či Modern Love. Po nahrávkach Tonight (1984) a Never Let Me Down (1987), založil kapelu Tin Machine, s ktorou nahral albumy Tin Machine (1989) a Tin Machine II. (1991).

David Bowie slávu dosiahol ako Ziggy Stardust s... Foto: SITA/AP
David Bowie David Bowie slávu dosiahol ako Ziggy Stardust s bleskom namaľovaným na tvári.

V roku 1992 sa druhýkrát oženil s modelkou Iman Abdulmajid, s ktorou mal dcéru. Rok po svadbe vydal platňu Black Tie White Noise, ktorou predznamenal návrat k hudobným experimentom. To sa naplno odrazilo na ďalšom albume 1. Outside (1995). Spolupráca s Trentom Reznorom zo skupiny Nine Inch Nails sa prejavila na albume Earthling (1997) s hitom I'm Afraid of Americans. Krátko pred príchodom nového tisícročia vydal meditatívnejšiu nahrávku ‚hours…‘ (1999).

Na počiatku nového tisícročia nahral album Heathen (2002), na ktorom spolupracoval opäť s Viscontim. Spoluprácu s ním si zopakoval aj na štúdiovke Reality (2003), s ktorou sa vybral na turné. To však v roku 2004 zo zdravotných dôvodov nedokončil.

Novými skladbami potešil fanúšikov až po desiatich rokoch, keď v roku 2013 nahral album The Next Day. O dva roky neskôr uviedli na Broadwayi muzikál Lazarus, na ktorom sa Bowie autorsky podieľal.

Len málokto tušil, že album Blackstar z roku 2016, bol vlastne rozlúčkou. Už takmer dva roky pred jeho vydaním trpel Bowie totiž rakovinou.

David Bowie zomrel 10. januára 2016 v New Yorku, dva dni po svojich 69. narodeninách a niekoľko dní po vydaní Blackstar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #David Bowie