Srnku bolia nohy a Boh hrá na mixér

Čo majú spoločné God and Eve, Tomáš Prištiak, Srnka a Isama Zing? Všetci sú zo Slovenska, robia hudbu a v ostatnom období vydali debutové albumy (Isama Zing, Tomáš Prištiak), prvé aj druhé EP-čko (God and Eve) alebo zvierací singel (Srnka). Áno, tento výber je prudko subjektívny, no nie je až taký náhodný, ako by sa mohlo zdať. Každý zo spomínaných vetrí svoju "korisť“ v iných žánroch, čo však ich prístupy spája, je práve priepustnosť žánrových hraníc.

17.01.2022 14:00
Isama Zing Foto:
Isama Zing alias Jonatán Pastirčák.
debata

Ešte len začali a už sú overení

V alternatívnom hudobnom podhubí vlani azda najviac zarezonovala práve mladá skupina God and Eve. Jej jadro tvoria Eva Sajanová a Richard Grimm alias Boh Vajec.

O jeho zatiaľ poslednom albume Punk sme už v Pravde písali. God and Eve reprezentuje inteligentný art pop. Texty, aj svoje mladé emócie má pod palcom Eva a hudobné aranžmány vymýšľajú spolu s Richardom. Obaja študujú hudbu a na prácu s melódiou i kompozíciou majú vlastný názor.

Z toho vyplýva absolútne autorský zvuk. Unikátne sú Sajanovej jemné vokály, aj Rišova hravá štylizácia a vrstvenie.

Na EP The Creation vydanom v marci 2021 sa skladateľsky podieľali spolu. V decembri vypustili ďalšie štyri spoločné skladby a zastrešili ich názvom The Fastest Way To Deep Clean a House. Debutový album, ktorý pojme všetky skladby, plánujú vydať v tomto roku.

God and Eve - The Perfect Song.

Vychádzajú z tradície súčasnej vážnej hudby, jazzu, avantgardy (hudobnými nástrojmi sú aj reálne ruchy ako kuchynský mixér), pri tvorbe pripúšťajú náhodu a improvizáciu a inšpirujú sa naozaj dobrou hudbou, napríklad aj kultovou kapelou Ali ibn Rachid.

Ich tvorba je od počiatku fungovania kapely kompozične vyzretá a navyše osviežená humorom. Inštrumentálne sa na skladbách podieľali aj gitarista Marek Buranovský (Vojdi, Drť), basgitarista Tomáš Bateško (Vojdi) a bubeník Mattia Müller.

Ku koncu minulého roka vyšiel vo vydavateľstve Weltschmerzen vydarený album Dog-Rose. Debutoval ním Tomáš Prištiak, ktorý je okrem iného skrytou silou elektronicko-pesničkárskeho projektu Tante Elze Veroniky Lečkovej.

Skrytou, pretože Tante Elze je skrátka v textoch i speve zvnútornená najmä Veronika. Tomáš má pod palcom elektronické podklady, no obaja inklinujú k pomalým náladám každodennosti. V lo-fi, ambientne snovom a melancholickom duchu sa nesie aj Tomášova tvorba.

Jeho Dog-Rose pripomína nežnejšie polohy experimentátora Jamieho Stewarta z americkej kapely Xiu Xiu, inokedy evokuje minimalistické krajiny tichých pocitov pesničkárky Grouper. Prirovnania sú len barličkami na popísanie inak veľmi osobného – a pre tých, ktorí Tomáša poznajú – absolútne autentického hudobného prejavu. Jeho vybalansovaný freak folk možno nazvať aj zvukovým značením toku myšlienok a nesklame ani pesničkami ostrieľané uši.

Skupina God and Eve, Foto: Chiara Rendeková
God and Eve Skupina God and Eve,

Kto sa skrýva pod maskou srnky?

Skladateľ a saxofonista Miro Tóth stihol vlani zoskupiť ďalšiu kapelu. Pred časom dal dokopy napríklad skupinu Drť s Michalom Kaščákom za mikrofónom.

Punkovo recesistická, no hudobne fajnšmekerská Srnka potešila o to viac, že pozvanie obsadiť post speváčky prijala Michaela Paštéková. Nie, nemá rada, keď pred ňou vytiahnete Mandarínku Darinku, a nie, neplánovala sa k speváckej kariére vrátiť.

Vystupujúc pod maskou srnky má celkom novú, mystifikovanú identitu. Navyše v singli, ktorým kapela avizuje vydanie albumu (podľa našich informácií to bude čochvíľa) spieva krásne absurdný refrén "prečo ma bolia nohy“.

Pjoni (v civile Jonatán Pastirčák) je producent, ale aj autor filmovej hudby a pod menom Isama Zing vydal v novembri minulého roka debutový album Blurry AF. Je syntézou rôznorodých zvukových krajín a odkazuje sa na súčasný postdigitálny svet.

Isama Zing feat Táňa Pauhofová - Gone Earth.

Vychádza, odbočuje a reinterpretuje súčasnú elektronickú a populárnu hudbu. Nadviazal aj na rómske plačlivé piesne roky zbierané a archivované etnomuzikologičkou Janou Belišovou, pre ktoré je príznačný oduševnený pátos.

Žánrový záber skladieb je efektne pestrý. Spolupracoval s množstvom hudobníkov, na jednej z piesní dokonca participovala herečka Táňa Pauhofová. Okrem nej sa na albume podieľali pražskí producenti dobre známi aj bratislavskému klubovému publiku Oliver Torr a Aid Kid, ale aj Pastirčákov súputník DJ Gäp (vystupujúci aj ako Ink Midget).

Vokály na albume patria okrem Pauhofovej aj speváčke Ele Tolstovej (z kapely The Tolstoys) a rómsku dušu požičala skladbe Žehra Irena Pokutová. Blurry AF je, povedané natvrdo, eklektická všehochuť.

Na longliste výročných cien Radio_Head Award figurujú Isama Zing aj kapela God and Eve v niekoľkých kategóriách. Hlasovať môžu poslucháči a poslucháčky do 5. februára na stránke radiohlavy.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Tomáš Prištiak #Isama Zing #God and Eve #Srnka