Pocta pre Rolling Stones. Vyjdú na poštových známkach

Legendárna skupina Rolling Stones sa rozletí do sveta - aspoň na listoch a pohľadniciach. Vďačí za to britskej kráľovskej pošte Royal Mail, ktorá pri príležitosti 60. výročia vzniku kapely vydá špeciálnu kolekciu 12 poštových známok. Do predaja sa dostanú už vo štvrtok 20. januára a okrem portrétov členov skupiny pripomenú i niektoré koncerty.

19.01.2022 06:00
Rolling Stones - poštová známka Foto:
Súčasťou kolekcie sú aj spoločné portréty členov kapely. Bubeník Charlie Watts (vľavo) zomrel v auguste minulého roka vo veku 80 rokov.
debata

„Len málo kapiel v histórii rocku si vybudovalo takú bohatú a rozsiahlu kariéru ako Rolling Stones. Vytvorili niektoré z najikonickejších a najinšpiratív­nejších albumov modernej hudby, čomu zodpovedajú aj ich prelomové živé vystúpenia,“ uviedol hovorca pošty David Gold.

Koncerty sú aj ústrednou témou spomenutej zbierky. Väčšina známok zachytáva najznámejšie vystúpenia Rolling Stones, napríklad v londýnskom Hyde Parku v júli 1969, kde hrali len dva dni po smrti zakladajúceho člena skupiny Briana Jonesa, v New Yorku v júli 1972, na festivale v anglickom Knebworthe v auguste 1976 či v holandskom Rotterdame v lete 1995.

Skupina počas koncertu v londýnskom Hyde Parku... Foto: Royal Mail
Rolling Stones - poštová známka Skupina počas koncertu v londýnskom Hyde Parku v júli 1969, kde vystúpila len dva dni po smrti zakladajúceho člena kapely Briana Jonesa.

Jedna zo známok je poctou bubeníkovi kapely Charliemu Wattsovi, ktorý skonal v auguste minulého roka vo veku 80 rokov. Ďalšie štyri známky vydajú ako miniatúrne hárky, kde budú dve spoločné fotografie celej formácie a dva plagáty z ich svetového turné.

Ako pošta prezradila, pri tvorbe kolekcie úzko spolupracovala s členmi kapely – s lídrom a spevákom Mickom Jaggerom, ako aj s gitaristami Keithom Richardsom a Ronniem Woodom. Dostať sa na známky britskej kráľovskej pošty nie je pritom ľahké.

Rolling Stones sú len štvrtou hudobnou skupinou, ktorej sa to podarilo. Pred nimi uspeli Beatles (2007), Pink Floyd (2016) a Queen (2020). Zo spevákov to boli Paul McCartney, Elton John a David Bowie.

Paul McCartney Čítajte viac Paul McCartney sa dostal na poštové známky, na ich vytvorení sa spolupodieľal

Kapela Rolling Stones sa zrodila v Londýne v máji 1962. Pôvodnú zostavu tvorili Jagger, Richards, Jones, klávesista Ian Stewart, basgitarista Dick Taylor a bubeník Tony Chapman.

K svojmu menu sa dostali náhodou. Keď Jones telefonoval s istým novinárom, ten sa ho spýtal, ako sa volajú. Jonesovi padol zrak na platňu amerického bluesového speváka Muddyho Watersa. Jedna z jeho skladieb mala názov Rollin' Stone, čo sa mu zdalo výstižné. Prvý koncert 12. júla 1962 v londýnskom klube Marquee preto hrali pod menom The Rollin' Stones (Valiace sa kamene).

Známky vyšli pri príležitosti blížiaceho sa 60.... Foto: Royal Mail
Rolling Stones - poštová známka Známky vyšli pri príležitosti blížiaceho sa 60. výročia založenia skupiny.

Počas 60-ročnej kariéry predali asi 200 miliónov hudobných nosičov, čo ich zaraďuje medzi najúspešnejších hudobníkov v dejinách. Vyhrali tri ceny Grammy a Grammy za celoživotné dielo.

V roku 1989 ich uviedli do Rokenrolovej siene slávy a v roku 2004 aj do Hudobnej siene slávy Spojeného kráľovstva. Americký časopis Rolling Stone ich zaradil na štvrté miesto najväčších umelcov všetkých čias.

Superman Čítajte viac Komiksoví hrdinovia vyšli na známkach

Keď sa Richardsa pýtali, ako je možné, že je kapela stále taká populárna, a to i u mladých fanúšikov, zostal v pomykove.

„Môžem iba predpokladať, že je to dobrá hudba a každý z nej mal dobrý pocit, keď ju počul, keď s ňou vyrastal. Je tu vzduch, ktorý dýchate, voda, ktorú pijete, jedlo, ktoré jete – a potom sú Rolling Stones. Myslím, že sme len súčasť výbavy,“ zasmial sa 78-ročný hudobník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #The Rolling Stones #známky #Rolling Stones