Slovenskej hudbe kraľuje hiphop

Druhý „covidový“ rok na slovenskej hudobnej scéne potvrdil niekoľko zaujímavých trendov. Hoci jej ublížilo, že reálna koncertná činnosť sa utlmila na zhruba 25 % - 35% (oproti roku 2019), na aktivite jej nositeľov to vôbec neubralo.

24.01.2022 09:00
thumbnail Ego Michal Straka Foto: ,
Na Slovensku sa najlepšie predáva hiphop, ktorému vlani kraľoval spevák Michal Straka známy pod menom Ego.
debata

Autori, hudobníci a producenti sa prevažne presunuli do nahrávacích štúdií, či už profesionálnych alebo vďaka súčasnej technológii niektorí nahrávali doma. A tam vytvárali nové nahrávky, klipy a albumy. Minulý rok v rebríčkoch slovenskej hudby kraľoval hiphop.

Ego 01m Čítajte viac Ego v novom klipe Zatmenie vyznáva lásku svojej manželke Petre

Hiphop dominuje v streamoch

Hoci to možno z rádiového éteru nie je zreteľné, čísla predajnosti vyjadrené štatistikami IFPI (Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu) ako aj hranosti na streamingových platformách (na Slovensku prevažuje Spotify) hovoria jasne: v slovenskej hudbe kraľuje hiphop. Z 52 kalendárnych týždňov boli 32-krát na najvyššej priečke hiphopové albumy. V rebríčku najpredávanejších albumov roka 2021 viedli Kontrafakt, DMS, Samey, Nerieš, Momo, H16 a EGO (konkrétne údaje sú v tabuľke). Michal Straka alias Ego bol na vrchole predajného rebríčka na začiatku a aj na konci roka. Najskôr s vlastným, ešte v roku 2020 vydaným sólovým albumom, a v závere ako člen Kontrafaktu. Skupina oslavuje 20 rokov existencie a vydala nový, v poradí piaty album, ale aj špeciálny hodinový dokument.

Ďalších osem týždňov na Slovensku vládli hiphopové tituly zo susednej Českej republiky. Viktor Sheen – Příběhy a sny (3 týždne), Nik Tendo – Jsem v pohodě, sem v prdeli (4 týždne), Yzomandias – Prozyum (1 týždeň).

Korben Dallas Čítajte viac Korben Dallas chcú zomrieť pekne

Tradičný pop-rock bol na vrchole predajného rebríčka 12 týždňov: Ed Sheeran (album Equals), Coldplay (Music Of The Spheres), Olivia Rodrigo (Sour), IMT SMILE (Srdce Rozum Blvd), Justine Bieber (Justice). Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa na vrchol, práve z dôvodu hiphopovej dominancie, nedostali ani minuloročné celosvetové bestsellery Adele a Abby.

Nie je album bez hosťa

Typickou črtou hiphopovej scény (okrem faktu, že interpreti nevystupujú pod občianskym menom, ale pseudonymom) je hosťovanie v nahrávkach kolegov označované termínom featuring. V podstate už takmer neexistuje hiphopový album, ktorý by nemal svojho „hosťa“. Navyše, čoraz častejšie dochádza ku spolupráci aj s interpretmi z iných ako čisto hiphopových kruhov, a tak na nich môžete počuť napr. aj Richarda Müllera (DMS, Pil C), Horkýže Slíže (DMS), Lukáša Adamca (Kali), Emmu Drobnú (Dame), navrátivšiu sa Tinu (Adiss) atď.

Okrem spomenutých albumov, ktoré sa dostali na vrchol predajnej hitparády, určite stoja za zmienku aj ďalšie a aj vďaka nim je rok 2021 považovaný za jeden z najlepších v histórii slovenského hiphopu: VEC & ŠVIDRAŇ – Hudba k láske KALI – Život neni zlý PIL C – Odsúdení na úspech RADIKAL CHEF – Slovenský Hollywood MAJSELF – Porcelán.

Pohľad do rebríčkov najhranejších skladieb v slovenských rádiách však ponúka úplne iný pohľad. V ďalšej časti sa dozviete, kto vlani kraľoval v éteri.

Najpredávanejšie slovenské albumy roka 2021
interpret album číslo 1 v týždňoch
KONTRAFAKT KF ako Rolls 51. – 52.
DMS Huhu 50.
SAME YAnarchia 35. – 41., 43.
NERIEŠ 311 25. – 30.
MOMO MXI 21. – 22.
H16 Lockdown Music 18.
EGO Egotron 1. – 6., 8. – 11., 17., 19.
Zdroj: IFPI (Medzinárodná federácia fonografického priemyslu)
 
Najpredávanejšie pop-rockové albumy
interpret album 1. miesto v predajnosti
Ed Sheeran Equals 3 týždne
Coldplay Music Of The Spheres 1 týždeň
Olivia Rodrigo Sour 2 týždne
IMT Smile Srdce Rozum Blvd 1 týždeň
Justine Bieber Justice 5 týždňov
Zdroj: IFPI (Medzinárodná federácia fonografického priemyslu)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Čurný