Moyzesovo kvarteto si 45. výročie pripomenulo novým albumom

Moyzesovo kvarteto oslávilo pred časom 45. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti nahralo album XLV so skladbami od piatich slovenských autorov Alexandra Moyzesa, Ladislava Burlasa, Ilju Zeljenku, Mariána Vargu a Egona Kráka.

25.01.2022 13:00
VI b Moyzesovo Kvarteto  2 Foto:
Moyzesovo kvarteto
debata

„Všetky skladby už kvarteto kedysi naštudovalo, no spolu na jednom albume sa ocitli po prvý raz, spájajú ich slovenské korene, na ktoré sa autori odvolávajú,“ informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Na novom CD nechýba nestor slovenskej klasickej hudby Alexander Moyzes, podľa ktorého je súbor pomenovaný. „Presne štvrté sláčikové kvarteto, ktoré nám venoval s pekným názvom Venované kvartetu môjho mena. Potom je tam Ladislav Burlas s naším obľúbeným tretím sláčikovým kvartetom, ktoré venoval Šostakovičovi, je úderné, takže si aj mladí ľudia, ktorí majú radi tvrdší zvuk, prídu na svoje,“ hovorí zakladajúci člen Moyzesovho kvarteta, violončelista Ján Slávik.

„Zo staršej generácie je to Ilja Zeljenka a jeho Musica Slovaca, ktorá sa často hráva, a náš nový primárius Jožko Horváth ju poňal podľa svojej predstavy,“ priblížil novinku Moyzesovho kvarteta.

Štyridsiate piate výročie vzniku tohto hudobného telesa pripadlo na rok 2020. Pre komplikovanú situáciu v čase pandémie sa podarilo nový album nahrať až v roku 2021. XLV má byť parafrázou na album k 40. výročiu z roku 2015, keď kvarteto vydalo tiež album so skladbami výhradne od slovenských skladateľov.

„Je veľmi vzácne, že s každým z tých skladateľov sme jeho dielo naštudovali, ešte aj s Moyzesom, s jeho dielom sme dokonca otvárali aj BHS, s Burlasom sme takisto študovali jeho kvarteto, s Vargom sme skladbu hrávali na množstve koncertov po celom Slovensku. A pri Egonovi Krákovi bolo výnimočné, že bol priamo prítomný pri nahrávaní v štúdiu, čo bolo veľmi autentické a osožné a veľmi to urýchlilo celú prácu,“ poznamenal Slávik.

Hráč na violončelo upozornil aj na ďalšiu zaujímavosť, tou je fakt, že všetky spomínané skladby už Moyzesovo kvarteto počas svojej dlhej histórie nahralo, no zatiaľ sa na jednom nosiči nestretli. Napríklad nahralo druhé sláčikové kvarteto súčasníka Egona Kráka RE MI. Na osvieženie zaradili aj Vargu.

„Jeho Sláčikovým kvartetom č. 4 sme chceli upozorniť na našu dlhoročnú spoluprácu a Vargov návrat ku klasickej hudbe, s ktorou kedysi začínal,“ dodal Slávik.

debata chyba
Viac na túto tému: #album #klasická hudba #Moyzesovo kvarteto