Aj spievajúce mníšky majú svoje hity

Spevácke talenty sa nájdu aj za múrmi kláštora. Keď pred pár dňami zomrela austrálska rehoľníčka Janet Meadová, už len málokto si spomenul na jej rockovú pieseň The Lord's Prayer (Modlitba Pána), s ktorou v roku 1974 bodovala v hitparádach. A nebola jedinou speváčkou v habite. Úspech dosiahla i Belgičanka Jeanne Deckersová, Talianka Cristina Scucciová či budhistická mníška Ani Čojing Drolma.

03.02.2022 06:00
debata
Jeanne Deckersová (Sestra Úsmev) na obale... Foto: Archív
Jeanne Deckers Jeanne Deckersová (Sestra Úsmev) na obale svojej prvej platne.

Ak si odmyslíme cirkevné spevácke zbory, ktoré vystupujú na koncertoch a vydávajú CD, mníšok, ktorým sa podarilo presadiť ako sólovým speváčkam, nie je veľa. O to väčšiu senzáciu však vyvolali.

Sestra Úsmev

"Dominiku, niku, niku, ty jsi sám jak poustevník, já hříšnou duši mám. Můžeš zázrak udělat, když mě budeš míti rád, peklo, ďábla překonám,“ nôtila v roku 1964 česká speváčka Judita Čeřovská.

Veselá skladba s chytľavou melódiou sa v Československu stala šlágrom, no bola to iba prevzatá verzia piesne Dominique, ktorú po francúzsky nahrala belgická mníška Jeanne Deckersová (1933 – 1985).

Siervas Čítajte viac Mníšky rockerky sú čiernym koňom cien Latin Grammy

Hoci sa preslávila pod prezývkou Sœur Sourire (Sestra Úsmev), jej život nebol šťastný. Do dominikánskeho rádu vstúpila v roku 1959 a prijala rehoľné meno sestra Luc-Gabriel. Aj v kláštore hrala rada na gitare a spievala.

V roku 1961 zložila skladbu Dominique. Mala byť poctou zakladateľovi rádu a vianočným darčekom pre predstavenú kláštora, s ktorou mala napäté vzťahy. V nahrávacom štúdiu súhlasili, že jej vydajú singel a o rok neskôr album. Nik si od toho veľa nesľuboval, preto výsledok všetkých prekvapil.

Jeanne Deckers - Dominique (1963)

V roku 1963 sa pieseň Dominique vyšplhala na štvrté miesto v britskej hitparáde a v decembri aj na vrchol amerického rebríčka, kde pobudla štyri týždne. Jeanne v USA žala i komerčné úspechy za najlepší singel a album. Z každého sa predalo vyše milióna kusov. Výborne sa jej darilo aj v Európe, Latinskej Amerike, Austrálii či v Južnej Afrike.

Jeanne vystupovala na koncertoch a v januári 1964 sa – ako zatiaľ jediný spevák z Belgicka – objavila v slávnej americkej Šou Eda Sullivana, kam o mesiac neskôr pozvali aj skupinu Beatles. So skladbou Dominique získala tiež cenu Grammy a v roku 1966 nakrútili americký film Spievajúca mníška inšpirovaný jej príbehom.

Dohnaná k samovražde

S ďalšími piesňami sa jej už nepodarilo preraziť a jej problémy v ráde sa vyhrotili. „Nikdy som nesmela byť depresívna. Matka predstavená cenzurovala moje piesne a vyhadzovala všetky verše, ktoré som napísala, keď som bola smutná,“ posťažovala sa v roku 1979. "Sestra Úsmev“ mala byť skrátka stále veselá – ako reklama na šťastie.

Jeanne začala študovať teológiu, ale pre spory s predstavenou v roku 1966 z kláštora odišla. Skúšala sa živiť hudbou, no bez väčšieho úspechu. Doplatila na to, že nemohla používať umeleckú značku „Sestra Úsmev“ či „Spievajúca mníška“, ktoré si privlastnil rád, a zostala bez peňazí. Asi 100-tisíc dolárov, čo zarobili jej platne, putovalo kongregácii.

Česká verzia piesne Dominique v podaní Judity Čeřovskej.

Jeanne z toho bola taká znechutená, že v roku 1967 nahrala kritickú skladbu La Pilule d'or (Zlatá pilulka), v ktorej bránila antikoncepciu. Dôsledkom bolo, že ju cirkev bojkotovala a zrušili jej niekoľko koncertov.

Kopili sa aj problémy – o jej hudbu nebol záujem, belgické úrady od nej vymáhali vysoké dane za honoráre a tantiémy, ktoré ani nedostala, lebo pripadli kláštoru, pre finančné ťažkosti zanikla jej škola pre postihnuté deti, kde učila, a Jeanne s obrovskými dlhmi skončila v chudobe. V marci 1985 spolu so svojou lesbickou priateľkou spáchala samovraždu.

Rockové omše

Austrálska mníška Janet Meadová (1938 – 2022) mala oveľa pokojnejší život. Ako členka Kongregácie sestier Matky Božieho Milosrdenstva učila hudbu na katolíckej škole v Adelaide.

Začiatkom 70. rokov vytvorila koncept tzv. rockovej omše, ktorého cieľom bolo spopularizovať bohoslužby medzi mladými ľuďmi. V rámci neho nahrávala prvé skladby a spolupracovala s hudobným vydavateľstvom.

V roku 1973 ju požiadali, aby prespievala skladbu Brother Sun, Sister Moon (Brat Slnko, sestra Luna) z rovnomenného filmu. Ako druhú stranu singlu vydavateľstvo navrhlo rockovú verziu The Lord's Prayer. Janet to zvládla tak dobre, že sa z toho zrodil hit.

Janet Mead - The Lord's Prayer (1973)

Bola to prvá austrálska nahrávka, z ktorej sa v USA predalo vyše milióna hudobných nosičov. Umiestnila sa na tretej priečke austrálskej hitparády a na štvrtej v americkom rebríčku Billboard Hot 100. Singel sa dostal do 31 krajín sveta, kde sa z neho predalo zhruba dva milióny kusov. V USA a Austrálii ho ocenili zlatými platňami. Všetky zisky z predaja Janet venovala charite.

„Spievajúca mníška“, ako ju nazvali, vydala ešte dva albumy, no potom sa umeleckej dráhy vzdala. Obdobie, keď bola hviezdou, opísala ako „strašné“, lebo sa ocitla pod tlakom a pochybovala o viere. Album, ktorý nahrala v roku 1983, preto ani nevyšiel – vydali ho až v roku 1999.

čierna sviečka Čítajte viac Zomrela "spievajúca mníška" Janet Meadová

Janet sa stiahla do ústrania, ale hudby sa nevzdala. Viedla orchester a produkovala muzikály. V roku 2004 jej za starostlivosť o bezdomovcov udelili titul Južný Austrálčan roka a za prácu v oblasti hudby ocenenie Golden Gospel Award. 26. januára tohto roka podľahla rakovine.

Uršulínka a budhistka

Úspechy, aké dosiahli Jeanne Deckersová a Janet Meadová, sa už iným rádovým sestrám zopakovať nepodarilo. Aj dnes sú síce známe „spievajúce mníšky“, ale do svetových hitparád to nedotiahli.

V júni 2014 vyvolala rozruch 25-ročná uršulínka Cristina Scucciová, ktorá vyhrala televíznu talentovú súťaž Hlas Talianska. Zmiešané reakcie neskôr spôsobila jej cover verzia Madonninej piesne Like a Virgin (Ako panna), no Cristina vysvetlila, že nemala v úmysle provokovať.

Cristina Scuccia - Blessed Be Your Name

Rodená Sicílčanka potom vydala album zložený z prevzatých piesní známych spevákov. Vo Francúzsku, kde sa z neho predalo vyše 50-tisíc kópií, za to získala Zlatú platňu, a jej videoklipy sa tešili veľkej sledovanosti na portáli YouTube.

V roku 2018 nahrala ďalší singel aj album, ktoré nevzbudili veľký záujem. Účinkovala tiež v niekoľkých muzikáloch, talentových súťažiach a zábavných programoch.

Uršulínka Cristina Scuccia v máji 2014 počas... Foto: Profimedia
Cristina Scuccia Uršulínka Cristina Scuccia v máji 2014 počas vystúpenia v talentovej televíznej súťaži Hlas Talianska.

V Ázii je zase populárna 50-ročná budhistická mníška Ani Čojing Drolma. Nepálčanka tibetského pôvodu vstúpila do kláštora už v trinástich, aby unikla despotickému otcovi. V roku 1994 ju tam objavil americký gitarista a skladateľ Steve Tibbetts. Nahral s ňou dva albumy nepálskej hudby, ktoré sa stretli s priaznivým ohlasom.

Drolma podnikla turné po Amerike a Európe, vydala 16 albumov a zúčastnila sa na stovkách festivalov. Koncertuje, angažuje sa i v charite a humanitárnej oblasti. "Keď spieva, jej hlas znie ako ozvena z najhlbšej časti duše,“ uvádza sa na jej webstránke.

Ani Choying Drolma - Phoolko Aankhama

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #hudba #kláštor #mníška #mníšky #Cristina Scuccia #spievajúca mníška #speváčky