Meky je tu naveky, pripomenú koncerty a jeho nový album

Spevák a skladateľ Miro Žbirka mal tento rok oslavovať svoju sedemdesiatku. Hoci vlani nečakane odišiel do hudobného neba, jeho piesne tu zostávajú a oslovujú celé generácie hudobníkov a poslucháčov. Na hudobnej scéne bol stálicou viac ako päťdesiat rokov, narodeniny, ktoré pripadnú na 21. októbra, chcel osláviť s fanúšikmi.

08.02.2022 10:09
Miroslav Žbirka Foto:
Spevák a skladateľ Miroslav Žbirka formoval slovenskú populárnu hudbu. Umelci mu vzdajú hold koncertami.
debata (1)

Skladby, ktoré sa stali hitmi, už nezaspieva sám, no namiesto narodeninového koncertu mu české a slovenské hviezdy vzdajú hold hneď na troch miestach, ktoré sú spojené s Mekyho životom a hudbou. A čoskoro sa objaví aj nový Žbirkov singel a videoklip, ktorý pripravil na svoj posledný album.

„Na jeseň sa v Bratislave, Prahe a Londýne, chystá veľká koncertná pocta mekyho hudbe. Legendárne skladby a veľké hity, zahrajú a zaspievajú hviezdy súčasnej slovenskej a českej hudobnej scény. Všetci umelci, ktorí nezištne prijali pozvanie na koncert Tribute to Miro Žbirka 70 vzdajú hold tvorbe výnimočného autora a speváka. A určite si aj zaspomínajú na svoje zážitky s československou hudobnou legendou,“ povedal Rado Mešša, dlhoročný Žbirkov PR manažér.

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte viac Len skladám piesne, hovorí Meky

Mená účinkujúcich organizátori zverejnia postupne, vždy s označením #mekynaveky, ktoré bude jedontiacim motívom všetkých aktivít spojených s poctou Mirovi Žbirkovi.

Koncerty Tribute to Miro Žbirka 70 sa uskutočnia 17. októbra 2022 v NTC Aréna Bratislava, 21.októbra.2022 v O2 Universum v Prahe a 23. septembra 2022 v londýnskom 229 Venue. „Každý z týchto koncertov bude výnimočnou viac ako dvojhodinovou hudobnou a vizuálnou šou, ktorá bude oslavou hudby Mira Žbirku vo všetkých jej podobách,“ pozývajú organizátori.

miro zbirka Čítajte viac Miro Žbirka uviedol film Meky a v hlave už má nové pesničky

„Už čoskoro sa objaví nový singel a videoklip. Bude to prvá skladba z pripravovaného posledného albumu, ktorým sa pomyselne uzavrie viac ako päťdesiatročná autorská cesta Mira Žbirku. V čase lockdownov, keď boli zrušené koncerty, k nemu postupne napísal hudbu a texty, ktoré stihol v posledných mesiacoch aj naspievať,“ predstavuje novinku Rado Mešša. Vydanie je naplánované na jar. Dokončením a produkciou albumu poveril Meky svojho syna Davida, ktorý na ňom intenzívne pracuje v londýnskom štúdiu Konk.

Miroslav Žbirka s manželkou Katkou.
Miroslav Žbirka v legendárnom Štúdiu 2 v Abbey...
+10Miroslav Žbirka s producentom Robom Cassom.

Na Mekyho albumy Nemoderný chalan a Chlapec z ulice sa bude spomínať aj v špeciálnom programe na festivale Pohoda. Na DVD vyšla posledná, tretia séria televíznej show Doupě Mekyho Žbirky a pripravujú sa aj ďalšie prekvapenia, ktoré si fanúšikovia nájdu na oficiálnom webe a facebookovom a instagramovom profile. Pretože taký spevák a skladateľ, ako Meky, je tu naveky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Miroslav Žbirka