Whitney Houstonová dobyla hitparády, ale podľahla drogám

V Amerike ju prezývali "The Voice" (Hlas), čo bolo naozaj výstižné. Získala vyše 400 ocenení vrátane ôsmich cien Grammy a dvoch Emmy. Vydala sedem štúdiových a šesť výberových albumov, ako aj dva soundtracky, z ktorých sa predalo viac ako 200 miliónov hudobných nosičov. Mala však aj problémy s alkoholom a drogami. Od smrti slávnej speváčky Whitney Houstonovej ubehlo už desať rokov.

11.02.2022 11:00
Whitney Houstonová Foto: ,
Whitney Houstonová je v Guinnessovej knihe rekordov zapísaná ako najoceňovanejšia hudobníčka v histórii.
debata (1)

Bolo to 11. februára 2012, keď ju v hotelovom apartmáne v Beverly Hills našiel jej asistent. Ležala tvárou dolu vo vani naplnenej veľmi horúcou vodou. Keďže v jej krvi neskôr objavili stopy po kokaíne, marihuane, alkohole a viacerých liekoch, predpokladá sa, že pod vplyvom drog padla do vane, pričom si udrela hlavu. Ako príčinu smrti stanovili utopenie, ale aj srdcovú chorobu a užívanie kokaínu.

Správa o tragickom konci 48-ročnej umelkyne vyvolala taký rozruch, že spravodajské televízie v USA ihneď prerušili pravidelný program, aby si pripomenuli jej tvorbu. A keď sa to dozvedeli fanúšikovia, už za prvý deň po jej smrti kúpili takmer milión albumov s jej menom.

Mariah Carey a  Whitney Houston v roku 1998...
Whitney Houston v roku 1998 počas  Billboard...
+4Whitney Houston vo Washingtone v roku 2010.

Speváčkou od kolísky

Whitney Houstonová prišla na svet 9. augusta 1963 v Newarku v americkom štáte New Jersey. Hudbu dostala už do vienka. Jej matka Emily, dvojnásobná držiteľka Grammy, bola úspešnou soulovou a gospelovou speváčkou. Ako vokalistka vystupovala s Elvisom Presleym či Arethou Franklinovou, neskôr sa vydala i na sólovú dráhu.

Whitney bola ešte dieťa, keď ju mama so sebou brala do nahrávacieho štúdia alebo do klubov, kde koncertovala. V jedenástich začala spievať v baptistickom kostole, o tri roky neskôr už robila „krovie“ niekoľkým známym spevákom. Po skončení strednej školy v roku 1981 sa naplno venovala šoubiznisu. Popri vystupovaní s matkou a inými spevákmi zaujala aj ako fotomodelka.

V roku 1984 nahrala prvý singel a o rok neskôr debutový album, ktorý mal výborný ohlas. Len v USA sa z neho predalo 13 miliónov kusov. Kritici ocenili jej výnimočný hlas s rozsahom štyroch oktáv, ktorý si dokázal udržať silu aj pri ťahaní vysokých tónov. Jedna balada z platne sa vyšplhala až na tretie miesto v americkej hitparáde, čo bol sľubný začiatok kariéry.

Druhý singel Saving All My Love For You už prerazil na vrchol amerického rebríčka. Whitney tiež pomohlo, že jej videoklipy často vysielala hudobná televízna stanica MTV, ktorá tak reagovala na obvinenia, že nedáva dosť priestoru spevákom inej farby pleti.

Kráľovná popu

Vychádzajúca hviezda potom slávila jeden úspech za druhým. Celkovo nahrala až jedenásť piesní, ktoré sa dostali na čelo americkej hitparády Billboard Hot 100 a 23 ďalších sa umiestnilo v prvej desiatke. Mala veľmi pestrý repertoár, pričom čerpala z mnohých žánrov – od blues, soulu, gospelu a funku cez rock, pop až po house či hip-hop.

Z jej najväčších hitov možno spomenúť You Give Good Love, The Greatest Love of All, How Will I Know, Just the Lonely Talking Again, Run To You, I’m Every Woman, I’m Your Baby Tonight, I Believe In You And Me, All the Man That I Need, My Love Is Your Love, I Have Nothing, I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me) alebo pieseň One Moment In Time, ktorú nahrala v roku 1988 pre letnú olympiádu v Soule.

Fanúšikov si získala mimoriadnym talentom a atraktívnym vzhľadom. Uplatnila sa tiež ako herečka. Vo filme debutovala v roku 1992 po boku populárneho Kevina Costnera. Romantický triler Osobný strážca sa stal kasovým trhákom a ovácie zožal i soundtrack, ktorý k nemu nahrala.

Skladba z filmu I Will Always Love You vyšla aj ako singel a na vrchole americkej hitparády vydržala 14 týždňov. Dokopy sa z nej predalo 20 miliónov kópií, čo z nej spravilo najpredávanejší singel sólovej speváčky v histórii. Whitney za túto nahrávku dostala i Grammy. Bola to však „prerábka“ staršieho hitu – s tou baladou sa totiž už v roku 1974 preslávila jej autorka, country speváčka Dolly Partonová.

Whitney si zahrala ešte v piatich ďalších filmoch (Až si vydýchnem, Kazateľova žena či Záblesk slávy), ktoré si diváci obľúbili a jej priniesli slušné honoráre. Vďaka príjmom z hudby a filmu patrila vtedy k najlepšie zarábajúcim Afroameričanom v zábavnom priemysle.

Nepriateľ v sebe

Speváčkin život na výslní mal však i temné stránky. V súkromí nemala veľa dôvodov pre radosť. V júli 1992 sa vydala za černošského speváka Bobbyho Browna, ktorý nemal najlepšiu povesť. Holdoval drogám a alkoholu, nejaký čas strávil i za mrežami.

Narodila sa im dcéra Bobbi Kristina (po problémoch s drogami zomrela ako 22-ročná v júli 2015), no neboli šťastní. Brown manželku bil a tá kvôli stresom dvakrát potratila. Horšie však bolo, že ju priviedol k drogám a alkoholu.

Whitney Houston Čítajte viac Recenzia: Whitney. Hviezda, ktorá pomaly vyhasla

Následkom toho extrémne schudla, strácala hlas, prišla o viaceré ponuky a narobila si obrovské dlžoby. So závislosťou dlho bojovala. V apríli 2007 sa rozviedla a podstúpila niekoľko liečení, ale márne. Drogy zakaždým zvíťazili. „Najväčším nepriateľom som si ja sama,“ vravela.

Napriek tomu, ako žila, mnohí oceňujú jej zásluhy. Pomohla napríklad vyšliapať cestu afroamerickým spevákom, aby sa mohli uplatniť tak ako belosi. Bojovala proti rasizmu a apartheidu, státisíce dolárov dala na charitu. Založila i nadáciu na pomoc deťom.

Nezabudnuteľný však zostane najmä jej silný hlas. Časopis Rolling Stone ju zaradil medzi stovku najlepších spevákov všetkých čias.

„Bola to pravá hudobníčka. Jej hlas bol nástroj a ona vedela, ako ho používať. Ovládala ho rovnako, ako iní ovládajú husle alebo klavír,“ zložila jej poklonu americká speváčka Faith Evansová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #hudba #Whitney Houston #speváčka #pop